- Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami
- Składniki:
- 30g drożdży
- 450g mąki
- 190ml wody
- Garść rukoli
- 1 jajko
- Kostka twarogu tłustego
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- Pół cukinii
- 100ml oliwy
- Pół piersi z kurczaka
- Sól ,Pieprz
- 100 ml soku z cytryny
- 1/3 czerwonej papryki
- Pół czerwonej cebuli
- Pół cebuli szalotki
- 2 ogórki konserwowe
- Zioła prowansalskie
- Szpinak świeży Garść
- Pomidorki koktajlowe 5szt
- Kilka listków kolendry
- Masło 10g
- Garstka świeżego koperku
- Łyżeczka miodu
- Łyżeczka cukru
- WYKONANIE:
- Pasta- pierś z kurczaka doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz miodem, następnie usmażyć na patelni. Pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Plasterki cukinii podsmażyć i pokroić w kostkę, świeżą paprykę, koperek, czerwoną cebulę wrzucić do miski, dodać twaróg i jogurt naturalny, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
- Bagietka- w misce wymieszać drożdże z cukrem następnie dolać ciepłą wodę oraz łyżkę mąki, odstawić na 20min. Rozczyn wymieszać z mąka i łyżeczką soli, wyrabiać ciasto. Zostawić na 10 min do wyrośnięcia, uformować bagietkę posmarować oliwą I posypać czarnym sezamem, 200 stopni w piekarniku 20min.
- Sałatki:
- Pomidorki pokroić na połówki dodać kolendrę Sól Pieprz i cytrynę.
- Ogórki pokroić w podłużne plastry dodać szalotki doprawić solą pieprzem cytryną i miodem.
- Rukolę skropić oliwą I cytryną.
- Ugotowane jajko na twardo pokroić w plasterki.
- Bagietkę przekroić na pół a następnie wzdłuż posmarować masłem i obsmażyć na patelni. Na jedną połówkę dać rukole następnie położyć dużo pasty, jajko, Pomidorki i ogórki. Drugą połowę posmarować pastą i nałożyć na górę. Talerz posypać czarnym sezamem.
podziel się: