Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany: Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami

Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany:  Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami
Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany: Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami
  •  Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami
    • Składniki:
      • 30g drożdży
        • 450g mąki
          • 190ml wody
            • Garść rukoli
              • 1 jajko
                • Kostka twarogu tłustego
                  • 5 łyżek jogurtu greckiego
                    • Pół cukinii
                      • 100ml oliwy
                        • Pół piersi z kurczaka
                          • Sól ,Pieprz
                            • 100 ml soku z cytryny
                              • 1/3 czerwonej papryki
                                • Pół czerwonej cebuli
                                  • Pół cebuli szalotki
                                    • 2 ogórki konserwowe
                                      • Zioła prowansalskie
                                        • Szpinak świeży Garść
                                          • Pomidorki koktajlowe 5szt
                                            • Kilka listków kolendry
                                              • Masło 10g
                                                • Garstka świeżego koperku
                                                  • Łyżeczka miodu
                                                    • Łyżeczka cukru
                                                      • WYKONANIE:
                                                        • Pasta- pierś z kurczaka doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz miodem, następnie usmażyć na patelni. Pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Plasterki cukinii podsmażyć i pokroić w kostkę, świeżą paprykę, koperek, czerwoną cebulę wrzucić do miski, dodać twaróg i jogurt naturalny, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
                                                          • Bagietka- w misce wymieszać drożdże z cukrem następnie dolać ciepłą wodę oraz łyżkę mąki, odstawić na 20min. Rozczyn wymieszać z mąka i łyżeczką soli, wyrabiać ciasto. Zostawić na 10 min do wyrośnięcia, uformować bagietkę posmarować oliwą I posypać czarnym sezamem, 200 stopni w piekarniku 20min.
                                                            • Sałatki:
                                                              • Pomidorki pokroić na połówki dodać kolendrę Sól Pieprz i cytrynę.
                                                                • Ogórki pokroić w podłużne plastry dodać szalotki doprawić solą pieprzem cytryną i miodem.
                                                                  • Rukolę skropić oliwą I cytryną.
                                                                    • Ugotowane jajko na twardo pokroić w plasterki.
                                                                      • Bagietkę przekroić na pół a następnie wzdłuż posmarować masłem i obsmażyć na patelni. Na jedną połówkę dać rukole następnie położyć dużo pasty, jajko, Pomidorki i ogórki. Drugą połowę posmarować pastą i nałożyć na górę. Talerz posypać czarnym sezamem.
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości