Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany: Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami

Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany:  Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami
Martyna Niemiec, Dominik Moczydlany: Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami
  •  Bagietka z pastą z kurczaka rukolą i warzywami
  • Składniki:
  • 30g drożdży
  • 450g mąki
  • 190ml wody
  • Garść rukoli
  • 1 jajko
  • Kostka twarogu tłustego
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • Pół cukinii
  • 100ml oliwy
  • Pół piersi z kurczaka
  • Sól ,Pieprz
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1/3 czerwonej papryki
  • Pół czerwonej cebuli
  • Pół cebuli szalotki
  • 2 ogórki konserwowe
  • Zioła prowansalskie
  • Szpinak świeży Garść
  • Pomidorki koktajlowe 5szt
  • Kilka listków kolendry
  • Masło 10g
  • Garstka świeżego koperku
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka cukru
  • WYKONANIE:
  • Pasta- pierś z kurczaka doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz miodem, następnie usmażyć na patelni. Pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Plasterki cukinii podsmażyć i pokroić w kostkę, świeżą paprykę, koperek, czerwoną cebulę wrzucić do miski, dodać twaróg i jogurt naturalny, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Bagietka- w misce wymieszać drożdże z cukrem następnie dolać ciepłą wodę oraz łyżkę mąki, odstawić na 20min. Rozczyn wymieszać z mąka i łyżeczką soli, wyrabiać ciasto. Zostawić na 10 min do wyrośnięcia, uformować bagietkę posmarować oliwą I posypać czarnym sezamem, 200 stopni w piekarniku 20min.
  • Sałatki:
  • Pomidorki pokroić na połówki dodać kolendrę Sól Pieprz i cytrynę.
  • Ogórki pokroić w podłużne plastry dodać szalotki doprawić solą pieprzem cytryną i miodem.
  • Rukolę skropić oliwą I cytryną.
  • Ugotowane jajko na twardo pokroić w plasterki.
  • Bagietkę przekroić na pół a następnie wzdłuż posmarować masłem i obsmażyć na patelni. Na jedną połówkę dać rukole następnie położyć dużo pasty, jajko, Pomidorki i ogórki. Drugą połowę posmarować pastą i nałożyć na górę. Talerz posypać czarnym sezamem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości