- Potrawka z kurczaka
- Składniki:
- - 600 g filetów z piersi kurczaka
- - 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- - 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
- - 2 łyżki oleju
- - 1 ząbek czosnku
- - 250 ml bulionu warzywnego
- - 250 ml śmietanki kremówki 30%
- - 250 g marchewki z groszkiem
- - kilka kropli soku z cytryny
- - szczypta soli i pieprzu
- - ryż jaśminowy
- Kurczaka (600 g) kroimy w podłużne kawałki i przekładamy do miseczki. Posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki) oraz mąką pszenną (2 płaskie łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy.
- Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju (2 łyżki) na patelni przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion (ok. 250-300 ml). Dodajemy także marchewkę z groszkiem (łącznie ok. 250g) i przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie wlewamy śmietankę (250 ml) wymieszaną z mąką (1 łyżeczka), a także kilka kropli soku z cytryny. Gotujemy na malutkim ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z ugotowanym ryżem.
- Surówka
- - 1/2 dużej kapusty pekińskiej (ok. 250 g)
- - marchewka
- – jabłko
- – 1/2 łyżeczki soli
- – 2 płaskie łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- Połowę kapusty pekińskiej szatkujemy drobno za pomocą noża i przekładamy do miski. Białą końcówkę kapusty wyrzucamy. Następnie posypujemy połową łyżeczki soli.
- Marchewkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do poszatkowanej kapusty pekińskiej i mieszamy z 2 łyżkami śmietany 18% (możesz zastąpić majonezem) i posypujemy szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy.
- Kompot
- - 1 kg owoców (truskawki, maliny, jagody)
- - 2 litry wody
- - pół szklanki cukru (ok. 100g)
- – sok z 1/2 cytryny:
- Do dużego garnka wlej dwa litry wody. Wsyp około pół szklanki zwykłego cukru. Garnek przykryj przykrywką i ustaw trochę wyższą niż średnia moc palnika. Poczekaj aż woda się zagotuje, dodaj owoce. Gotuj kilkanaście minut.
- Zupa (krem z brokuła)
- Składniki:
- - 1 brokuł (około 400 g)
- - 1 mała marchewka
- - 2 pietruszki (korzeń)
- - 1/2 selera
- - 2 ziemniaki
- - 1 litr bulionu warzywnego
- - 2 ząbki czosnku
- - 1/2 łyżeczki soli
- - szczypta pieprzu
- - mała garść świeżej natki pietruszki
- - 100 ml śmietanki kremówki 30%
- Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki, pietruszkę, seler oraz brokuła. Dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także sól oraz pieprz. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania miękkości warzyw przez około 25-30 minut. W tym czasie bulion nam nieco wyparuje, więc należy kontrolować ilość wody. Jeśli zobaczysz, że w tym czasie ubyło za dużo bulionu to dolej do garnka nieco wody. Następnie dolewamy śmietankę kremówkę.
- Całość blendujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu.
- Pancakes bananowe
- Składniki:
- - 1 duży dojrzały banan
- - 100g mąki
- - łyżeczka proszku do pieczenia
- - 1 jajko
- - 100 ml mleka
- - 1/2 łyżeczki cynamonu
- - łyżka miodu
- - 250g malin
- - 3 łyżki cukru
- - łyżka soku z cytryny
- - jogurt naturalny
- - płatki migdałów
- Zblenduj na gładką masę banana, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, mleko, cynamon i miód. Smaż placuszki na suchej patelni do naleśników z obu stron. Następnie na małą patelnię wrzuć maliny i rozgnieć widelcem na papkę, dodaj cukier i sok z cytryny, odcedź masę przez sito.
- Placki podawaj polane jogurtem, musem malinowym i podprażonymi płatkami migdałów.
podziel się: