Marta Kornacka: Szkolny obiad

Marta Kornacka: Szkolny obiad
Marta Kornacka: Szkolny obiad
  • Potrawka z kurczaka
    • Składniki:
      • - 600 g filetów z piersi kurczaka
        • - 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
          • - 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
            • - 2 łyżki oleju
              • - 1 ząbek czosnku
                • - 250 ml bulionu warzywnego
                  • - 250 ml śmietanki kremówki 30%
                    • - 250 g marchewki z groszkiem
                      • - kilka kropli soku z cytryny
                        • - szczypta soli i pieprzu
                          • - ryż jaśminowy
                            • Kurczaka (600 g) kroimy w podłużne kawałki i przekładamy do miseczki. Posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki) oraz mąką pszenną (2 płaskie łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy.
                              • Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju (2 łyżki) na patelni przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion (ok. 250-300 ml). Dodajemy także marchewkę z groszkiem (łącznie ok. 250g) i przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
                                • Po tym czasie wlewamy śmietankę (250 ml) wymieszaną z mąką (1 łyżeczka), a także kilka kropli soku z cytryny. Gotujemy na malutkim ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                                  • Podajemy z ugotowanym ryżem.
                                    • Surówka
                                      • - 1/2 dużej kapusty pekińskiej (ok. 250 g)
                                        • - marchewka
                                          • –       jabłko
                                            • –       1/2 łyżeczki soli
                                              • –       2 płaskie łyżki śmietany 18%
                                                • szczypta soli
                                                  • Połowę kapusty pekińskiej szatkujemy drobno za pomocą noża i przekładamy do miski. Białą końcówkę kapusty wyrzucamy. Następnie posypujemy połową łyżeczki soli.
                                                    • Marchewkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do poszatkowanej kapusty pekińskiej i mieszamy z 2 łyżkami śmietany 18% (możesz zastąpić majonezem) i posypujemy szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy.
                                                      • Kompot
                                                        • - 1 kg owoców (truskawki, maliny, jagody)
                                                          • - 2 litry wody
                                                            • - pół szklanki cukru (ok. 100g)
                                                              • –       sok z 1/2 cytryny:
                                                                • Do dużego garnka wlej dwa litry wody. Wsyp około pół szklanki zwykłego cukru. Garnek przykryj przykrywką i ustaw trochę wyższą niż średnia moc palnika. Poczekaj aż woda się zagotuje, dodaj owoce. Gotuj kilkanaście minut.
                                                                  • Zupa (krem z brokuła)
                                                                    • Składniki:
                                                                      • - 1 brokuł (około 400 g)
                                                                        • - 1 mała marchewka
                                                                          • - 2 pietruszki (korzeń)
                                                                            • - 1/2 selera
                                                                              • - 2 ziemniaki
                                                                                • - 1 litr bulionu warzywnego
                                                                                  • - 2 ząbki czosnku
                                                                                    • - 1/2 łyżeczki soli
                                                                                      • - szczypta pieprzu
                                                                                        • - mała garść świeżej natki pietruszki
                                                                                          • - 100 ml śmietanki kremówki 30%
                                                                                            • Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki, pietruszkę, seler oraz brokuła. Dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także sól oraz pieprz. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania miękkości warzyw przez około 25-30 minut. W tym czasie bulion nam nieco wyparuje, więc należy kontrolować ilość wody. Jeśli zobaczysz, że w tym czasie ubyło za dużo bulionu to dolej do garnka nieco wody. Następnie dolewamy śmietankę kremówkę.
                                                                                              • Całość blendujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu.
                                                                                                • Pancakes bananowe
                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                    • - 1 duży dojrzały banan
                                                                                                      • - 100g mąki
                                                                                                        • - łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                          • - 1 jajko
                                                                                                            • - 100 ml mleka
                                                                                                              • - 1/2 łyżeczki cynamonu
                                                                                                                • - łyżka miodu
                                                                                                                  • - 250g malin
                                                                                                                    • - 3 łyżki cukru
                                                                                                                      • - łyżka soku z cytryny
                                                                                                                        • - jogurt naturalny
                                                                                                                          • - płatki migdałów
                                                                                                                            • Zblenduj na gładką masę banana, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, mleko, cynamon i miód. Smaż placuszki na suchej patelni do naleśników z obu stron. Następnie na małą patelnię wrzuć maliny i rozgnieć widelcem na papkę, dodaj cukier i sok z cytryny, odcedź masę przez sito.
                                                                                                                              • Placki podawaj polane jogurtem, musem malinowym i podprażonymi płatkami migdałów.
                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości