Marta Kornacka: Szkolny obiad

Marta Kornacka: Szkolny obiad
Marta Kornacka: Szkolny obiad
  • Potrawka z kurczaka
  • Składniki:
  • - 600 g filetów z piersi kurczaka
  • - 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • - 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 250 ml bulionu warzywnego
  • - 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • - 250 g marchewki z groszkiem
  • - kilka kropli soku z cytryny
  • - szczypta soli i pieprzu
  • - ryż jaśminowy
  • Kurczaka (600 g) kroimy w podłużne kawałki i przekładamy do miseczki. Posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki) oraz mąką pszenną (2 płaskie łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy.
  • Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju (2 łyżki) na patelni przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion (ok. 250-300 ml). Dodajemy także marchewkę z groszkiem (łącznie ok. 250g) i przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
  • Po tym czasie wlewamy śmietankę (250 ml) wymieszaną z mąką (1 łyżeczka), a także kilka kropli soku z cytryny. Gotujemy na malutkim ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem.
  • Surówka
  • - 1/2 dużej kapusty pekińskiej (ok. 250 g)
  • - marchewka
  • –       jabłko
  • –       1/2 łyżeczki soli
  • –       2 płaskie łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Połowę kapusty pekińskiej szatkujemy drobno za pomocą noża i przekładamy do miski. Białą końcówkę kapusty wyrzucamy. Następnie posypujemy połową łyżeczki soli.
  • Marchewkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do poszatkowanej kapusty pekińskiej i mieszamy z 2 łyżkami śmietany 18% (możesz zastąpić majonezem) i posypujemy szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy.
  • Kompot
  • - 1 kg owoców (truskawki, maliny, jagody)
  • - 2 litry wody
  • - pół szklanki cukru (ok. 100g)
  • –       sok z 1/2 cytryny:
  • Do dużego garnka wlej dwa litry wody. Wsyp około pół szklanki zwykłego cukru. Garnek przykryj przykrywką i ustaw trochę wyższą niż średnia moc palnika. Poczekaj aż woda się zagotuje, dodaj owoce. Gotuj kilkanaście minut.
  • Zupa (krem z brokuła)
  • Składniki:
  • - 1 brokuł (około 400 g)
  • - 1 mała marchewka
  • - 2 pietruszki (korzeń)
  • - 1/2 selera
  • - 2 ziemniaki
  • - 1 litr bulionu warzywnego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - szczypta pieprzu
  • - mała garść świeżej natki pietruszki
  • - 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki, pietruszkę, seler oraz brokuła. Dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także sól oraz pieprz. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania miękkości warzyw przez około 25-30 minut. W tym czasie bulion nam nieco wyparuje, więc należy kontrolować ilość wody. Jeśli zobaczysz, że w tym czasie ubyło za dużo bulionu to dolej do garnka nieco wody. Następnie dolewamy śmietankę kremówkę.
  • Całość blendujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu.
  • Pancakes bananowe
  • Składniki:
  • - 1 duży dojrzały banan
  • - 100g mąki
  • - łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1 jajko
  • - 100 ml mleka
  • - 1/2 łyżeczki cynamonu
  • - łyżka miodu
  • - 250g malin
  • - 3 łyżki cukru
  • - łyżka soku z cytryny
  • - jogurt naturalny
  • - płatki migdałów
  • Zblenduj na gładką masę banana, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, mleko, cynamon i miód. Smaż placuszki na suchej patelni do naleśników z obu stron. Następnie na małą patelnię wrzuć maliny i rozgnieć widelcem na papkę, dodaj cukier i sok z cytryny, odcedź masę przez sito.
  • Placki podawaj polane jogurtem, musem malinowym i podprażonymi płatkami migdałów.
podziel się:

Pozostałe wiadomości