- Risotto z pieczarkami i krewetkami
- Składniki:
- - 150g ryżu do risotto
- - 350g pieczarek
- - 1 cebula
- - Pęczek posiekanej natki pietruszki
- - 2 ząbki czosnku (jeden do risotto i jeden do krewetek)
- - 1 łyżka oliwy z oliwek
- - 100g białego wina wytrawnego
- - 800ml bulionu
- - 6 krewetek
- - Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka
- - 1 łyżka masła i oliwy
- Przygotowanie:
- 1. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je pokrój.
- 2. Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
- 3. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut, regularnie mieszając.
- 4. Dodaj ryż i smaż, aż stanie się przezroczysty.
- 5. Wlej wino i mieszaj, aż prawie całe zostanie wchłonięte.
- 6. Dodaj 1/5 gorącego bulionu, cały czas mieszając.
- 7. Po wchłonięciu części bulionu dolej kolejną porcję i kontynuuj mieszanie.
- 8. Powtarzaj czynność, aż cały bulion zostanie wchłonięty.
- 9. Gdy risotto wchłonie bulion, dodaj jeszcze natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
- 10. Na oddzielnej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć posiekany ząbek czosnku, a następnie dodaj oczyszczone krewetki. Dopraw do smaku przyprawami i smaż krótko z obu stron.
- 11. Na talerzu wyłóż risotto i dodaj usmażone krewetki.
podziel się: