Marta Kornacka: Risotto z pieczarkami i krewetkami

Marta Kornacka: Risotto z pieczarkami i krewetkami
Marta Kornacka: Risotto z pieczarkami i krewetkami
  • Risotto z pieczarkami i krewetkami
    • Składniki:
      • - 150g ryżu do risotto
        • - 350g pieczarek
          • - 1 cebula
            • - Pęczek posiekanej natki pietruszki
              • - 2 ząbki czosnku (jeden do risotto i jeden do krewetek)
                • - 1 łyżka oliwy z oliwek
                  • - 100g białego wina wytrawnego
                    • - 800ml bulionu
                      • - 6 krewetek
                        • - Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka
                          • - 1 łyżka masła i oliwy
                            • Przygotowanie:
                              • 1. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je pokrój.
                                • 2. Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
                                  • 3. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut, regularnie mieszając.
                                    • 4. Dodaj ryż i smaż, aż stanie się przezroczysty.
                                      • 5. Wlej wino i mieszaj, aż prawie całe zostanie wchłonięte.
                                        • 6. Dodaj 1/5 gorącego bulionu, cały czas mieszając.
                                          • 7. Po wchłonięciu części bulionu dolej kolejną porcję i kontynuuj mieszanie.
                                            • 8. Powtarzaj czynność, aż cały bulion zostanie wchłonięty.
                                              • 9. Gdy risotto wchłonie bulion, dodaj jeszcze natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
                                                • 10. Na oddzielnej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć posiekany ząbek czosnku, a następnie dodaj oczyszczone krewetki. Dopraw do smaku przyprawami i smaż krótko z obu stron.
                                                  • 11. Na talerzu wyłóż risotto i dodaj usmażone krewetki.
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości