- Ciasto
- Składniki:
- - 500g mąki pszennej do pizzy
- - 320g wody
- - 10g drożdży
- - 12g soli
- - 15g oliwy
- Sos pomidorowy
- Składniki:
- - puszka pomidorów całych (500g)
- - 10g oliwy
- - sól i pieprz
- - pęczek świeżej bazylii
- Dodatki:
- - cebula czerwona
- - mozzarella bufalo
- - szynka parmeńska
- - orzechy włoskie
- - parmezan
- Pesto
- Składniki:
- - dwie doniczki bazylii
- - 200ml oliwy z oliwek
- - ząbek czosnku
- - sól i pieprz
- - łyżka orzeszków pinii
- - 2 łyżki parmezanu
- Wykonanie:
- Z drożdży zrobić zaczyn, do niego dodać mąkę, oliwę i sól, wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto przełożyć na blat i zostawić pod przykryciem na 10 minut, następnie wyrabiać parę minut ręcznie i ponownie zostawić na 10 minut, po czym ponownie wyrabiać i zostawić aby wyrosło na 45 minut.
- Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich kule, przykryć na około godzinę.
- Pomidory z puszki zblendować z pozostałymi składnikami na sos.
- Po wyrośnięciu ciasta, formować z niego niewielkie placki, następnie wysmarować je sosem pomidorowym, nałożyć w kilu miejscach mozarellę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
- Wstawić do rozgrzanego do 240 stopni C (góra-dół) piekarnika i piec około 7 minut. Po tym czasie obrócić pizzę i piec jeszcze ok. 5 minut.
- Składniki na pesto zblendować i wyłożyć na pizzę razem z pozostałymi dodatkami.
podziel się: