Marta Kornacka: Pizza z sosem pomidorowym

Marta Kornacka: Pizza z sosem pomidorowym
Marta Kornacka: Pizza z sosem pomidorowym
  • Ciasto
  • Składniki:
  • - 500g mąki pszennej do pizzy
  • - 320g wody
  • - 10g drożdży
  • - 12g soli
  • - 15g oliwy
  • Sos pomidorowy
  • Składniki:
  • - puszka pomidorów całych (500g)
  • - 10g oliwy
  • - sól i pieprz
  • - pęczek świeżej bazylii
  • Dodatki:
  • - cebula czerwona
  • - mozzarella bufalo
  • - szynka parmeńska
  • - orzechy włoskie
  • - parmezan
  • Pesto
  • Składniki:
  • - dwie doniczki bazylii
  • - 200ml oliwy z oliwek
  • - ząbek czosnku
  • - sól i pieprz
  • - łyżka orzeszków pinii
  • - 2 łyżki parmezanu
  • Wykonanie:
  • Z drożdży zrobić zaczyn, do niego dodać mąkę, oliwę i sól, wymieszać drewnianą łyżką.
  • Ciasto przełożyć na blat i zostawić pod przykryciem na 10 minut, następnie wyrabiać parę minut ręcznie i ponownie zostawić na 10 minut, po czym ponownie wyrabiać i zostawić aby wyrosło na 45 minut.
  • Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich kule, przykryć na około godzinę.
  • Pomidory z puszki zblendować z pozostałymi składnikami na sos.
  • Po wyrośnięciu ciasta, formować z niego niewielkie placki, następnie wysmarować je sosem pomidorowym, nałożyć w kilu miejscach mozarellę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
  • Wstawić do rozgrzanego do 240 stopni C (góra-dół) piekarnika i piec około 7 minut. Po tym czasie obrócić pizzę i piec jeszcze ok. 5 minut.
  • Składniki na pesto zblendować i wyłożyć na pizzę razem z pozostałymi dodatkami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości