Marta Kornacka: Pizza z sosem pomidorowym

Marta Kornacka: Pizza z sosem pomidorowym
Marta Kornacka: Pizza z sosem pomidorowym
  • Ciasto
    • Składniki:
      • - 500g mąki pszennej do pizzy
        • - 320g wody
          • - 10g drożdży
            • - 12g soli
              • - 15g oliwy
                • Sos pomidorowy
                  • Składniki:
                    • - puszka pomidorów całych (500g)
                      • - 10g oliwy
                        • - sól i pieprz
                          • - pęczek świeżej bazylii
                            • Dodatki:
                              • - cebula czerwona
                                • - mozzarella bufalo
                                  • - szynka parmeńska
                                    • - orzechy włoskie
                                      • - parmezan
                                        • Pesto
                                          • Składniki:
                                            • - dwie doniczki bazylii
                                              • - 200ml oliwy z oliwek
                                                • - ząbek czosnku
                                                  • - sól i pieprz
                                                    • - łyżka orzeszków pinii
                                                      • - 2 łyżki parmezanu
                                                        • Wykonanie:
                                                          • Z drożdży zrobić zaczyn, do niego dodać mąkę, oliwę i sól, wymieszać drewnianą łyżką.
                                                            • Ciasto przełożyć na blat i zostawić pod przykryciem na 10 minut, następnie wyrabiać parę minut ręcznie i ponownie zostawić na 10 minut, po czym ponownie wyrabiać i zostawić aby wyrosło na 45 minut.
                                                              • Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich kule, przykryć na około godzinę.
                                                                • Pomidory z puszki zblendować z pozostałymi składnikami na sos.
                                                                  • Po wyrośnięciu ciasta, formować z niego niewielkie placki, następnie wysmarować je sosem pomidorowym, nałożyć w kilu miejscach mozarellę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
                                                                    • Wstawić do rozgrzanego do 240 stopni C (góra-dół) piekarnika i piec około 7 minut. Po tym czasie obrócić pizzę i piec jeszcze ok. 5 minut.
                                                                      • Składniki na pesto zblendować i wyłożyć na pizzę razem z pozostałymi dodatkami.
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości