- Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii
- Bagietka:
- 1 kg mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- łyżeczka soli
- 30 g drożdży
- 60 g cukru
- Pesto bazyliowe:
- pęczek bazylii
- 30 g orzeszków pinii
- 60 g parmezanu
- szczypta soli
- 50 ml oliwy
- Pomidorki:
- 200g pomidorków koktajlowych
- 30g cukru
- szczypta soli
- ceviche z łososia:
- 200g łososia (filety bez skóry)
- 2 cytryny
- 2 limonki
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1. :bagietka: wodę i mleko podgrzewamy dodajmy drożdże cukier i 3 łyżki mąki, wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.
- 2. Do misy miksera wrzucamy mąkę i sól . Gdy zaczyn wyrośnie dodajmy do mąki i wyrabiany na jednolitą masę.
- 3. Formujemy bagietki i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 min
- 4. Pesto bazyliowe : bazylię, parmezan, oliwę, orzeszki pinii i sól wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładką masę.
- 5. Pomidorki: pomidorki kroimy na ćwiartki, podsmażamy na patelni razem z cukrem i solą.
- 6. Ceviche: łososia kroimy na cieniutkie plasterki, wyciskamy do miski czosnek sok z limonki i cytryny. Do gotowej marynaty wrzucamy łososia.
- 7. Podanie: bagietkę rozkrawamy i smarujemy pesto. Na to wykładamy pomidorki, odsączone ceviche, orzeszki pinii i rukolę, polecam podawać na ciepło prosto z piekarnika.
podziel się: