Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii

Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii
Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii
  • Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii
    • Bagietka:
      • 1 kg mąki
        • 250 ml mleka
          • 250 ml wody
            • łyżeczka soli
              • 30 g drożdży
                • 60 g cukru
                  • Pesto bazyliowe:
                    • pęczek bazylii
                      • 30 g orzeszków pinii
                        • 60 g parmezanu
                          • szczypta soli
                            • 50 ml oliwy
                              • Pomidorki:
                                • 200g pomidorków koktajlowych
                                  • 30g cukru
                                    • szczypta soli
                                      • ceviche z łososia:
                                        • 200g łososia (filety bez skóry)
                                          • 2 cytryny
                                            • 2 limonki
                                              • ząbek czosnku
                                                • szczypta soli
                                                  • 1. :bagietka: wodę i mleko podgrzewamy dodajmy drożdże cukier i 3 łyżki mąki, wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.
                                                    • 2. Do misy miksera wrzucamy mąkę i sól . Gdy zaczyn wyrośnie dodajmy do mąki i wyrabiany na jednolitą masę.
                                                      • 3. Formujemy bagietki i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 min
                                                        • 4. Pesto bazyliowe : bazylię, parmezan, oliwę, orzeszki pinii i sól wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładką masę.
                                                          • 5. Pomidorki: pomidorki kroimy na ćwiartki, podsmażamy na patelni razem z cukrem i solą.
                                                            • 6. Ceviche: łososia kroimy na cieniutkie plasterki, wyciskamy do miski czosnek sok z limonki i cytryny. Do gotowej marynaty wrzucamy łososia.
                                                              • 7. Podanie: bagietkę rozkrawamy i smarujemy pesto. Na to wykładamy pomidorki, odsączone ceviche, orzeszki pinii i rukolę, polecam podawać na ciepło prosto z piekarnika.
                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości