Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii

Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii
Marta Kornacka, Mariusz Bogusławski: Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii
  • Bagietka z pesto z bazylii, karmelizowanymi pomidorkami, ceviche z łososia i orzeszkami pinii
  • Bagietka:
  • 1 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 60 g cukru
  • Pesto bazyliowe:
  • pęczek bazylii
  • 30 g orzeszków pinii
  • 60 g parmezanu
  • szczypta soli
  • 50 ml oliwy
  • Pomidorki:
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • ceviche z łososia:
  • 200g łososia (filety bez skóry)
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1. :bagietka: wodę i mleko podgrzewamy dodajmy drożdże cukier i 3 łyżki mąki, wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 2. Do misy miksera wrzucamy mąkę i sól . Gdy zaczyn wyrośnie dodajmy do mąki i wyrabiany na jednolitą masę.
  • 3. Formujemy bagietki i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 min
  • 4. Pesto bazyliowe : bazylię, parmezan, oliwę, orzeszki pinii i sól wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładką masę.
  • 5. Pomidorki: pomidorki kroimy na ćwiartki, podsmażamy na patelni razem z cukrem i solą.
  • 6. Ceviche: łososia kroimy na cieniutkie plasterki, wyciskamy do miski czosnek sok z limonki i cytryny. Do gotowej marynaty wrzucamy łososia.
  • 7. Podanie: bagietkę rozkrawamy i smarujemy pesto. Na to wykładamy pomidorki, odsączone ceviche, orzeszki pinii i rukolę, polecam podawać na ciepło prosto z piekarnika.
podziel się:

Pozostałe wiadomości