- Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe
- Składniki:
- Łosoś:
- - Filet z łososia (250g)
- - 2 łyżki sosu sojowego
- - Łyżka miodu
- - ½ łyżeczki musztardy dijon
- - Przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie
- - Płatki migdałów do posypania dania
- Sos curry z porem:
- - ½ puszki mleczka kokosowego
- - 1 korzeń pora
- - 1 ząbek czosnku
- - Łyżeczka sosu sojowego
- - Kilka kropli soku z limonki (około łyżeczki)
- - Przyprawy: kurkuma, curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- Ryż:
- - 50g ryżu brązowego
- - Łyżeczka ziół prowansalskich
- - Łyżeczka tymianku
- - Sól i pieprz do smaku
- Sałatka:
- - Garść rukoli
- - Garść roszponki
- - ½ dojrzałego awokado
- - 1 średni pomidor rzymski
- - ¼ świeżego mango
- - Łyżka soku z cytryny
- - Łyżka soku z limonki
- - Łyżka oliwy z oliwek
- - Duża szczypta soli
- - Szczypta pieprzu
- - Łyżka podprażonych orzeszków pinii
- - Garść pestek słonecznika
- - Zioła prowansalskie
- - Łyżka posiekanych listków mięty
- Smoothie:
- - 1 banan
- - Około 100-150g świeżych truskawek
- - 200g jogurtu naturalnego
- - Garść orzechów nerkowca
- Przygotowanie:
- 1. Usuń skórę z łososia, umieść go w naczyniu żaroodpornym i natrzyj marynatą (sos sojowy + miód + sok z limonki + musztarda + przyprawy).
- 2. Wstaw łososia do piekarnika ustawionego na gotowanie na parze w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
- 3. Gotuj ryż w osolonej wodzie, odcedź i dodaj przyprawy.
- 4. W misce wymieszaj rukolę, roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, pomidora i mango, posiekaną miętę, orzechy, sok z limonki i cytryny, oliwę oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.
- 5. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek i por pokrojony w półksiężyce. Podsmaż chwilę, a następnie zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj przyprawy, sos sojowy, sok z limonki i dusz pod przykryciem.
- 6. Przygotuj smoothie, miksując banana, truskawki, jogurt i orzechy (opcjonalnie dodaj wiórki kokosowe).
- 7. Na talerzu ułóż gotowe składniki i podawaj z płatkami migdałów posypanymi na wierzchu łososia. Podawaj smoothie jako deser.
podziel się: