Marta Kornacka: Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe

Marta Kornacka: Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe
Marta Kornacka: Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe
  • Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe
    • Składniki:
      • Łosoś:
        • - Filet z łososia (250g)
          • - 2 łyżki sosu sojowego
            • - Łyżka miodu
              • - ½ łyżeczki musztardy dijon
                • - Przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie
                  • - Płatki migdałów do posypania dania
                    • Sos curry z porem:
                      • - ½ puszki mleczka kokosowego
                        • - 1 korzeń pora
                          • - 1 ząbek czosnku
                            • - Łyżeczka sosu sojowego
                              • - Kilka kropli soku z limonki (około łyżeczki)
                                • - Przyprawy: kurkuma, curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
                                  • Ryż:
                                    • - 50g ryżu brązowego
                                      • - Łyżeczka ziół prowansalskich
                                        • - Łyżeczka tymianku
                                          • - Sól i pieprz do smaku
                                            • Sałatka:
                                              • - Garść rukoli
                                                • - Garść roszponki
                                                  • - ½ dojrzałego awokado
                                                    • - 1 średni pomidor rzymski
                                                      • - ¼ świeżego mango
                                                        • - Łyżka soku z cytryny
                                                          • - Łyżka soku z limonki
                                                            • - Łyżka oliwy z oliwek
                                                              • - Duża szczypta soli
                                                                • - Szczypta pieprzu
                                                                  • - Łyżka podprażonych orzeszków pinii
                                                                    • - Garść pestek słonecznika
                                                                      • - Zioła prowansalskie
                                                                        • - Łyżka posiekanych listków mięty
                                                                          • Smoothie:
                                                                            • - 1 banan
                                                                              • - Około 100-150g świeżych truskawek
                                                                                • - 200g jogurtu naturalnego
                                                                                  • - Garść orzechów nerkowca
                                                                                    • Przygotowanie:
                                                                                      • 1. Usuń skórę z łososia, umieść go w naczyniu żaroodpornym i natrzyj marynatą (sos sojowy + miód + sok z limonki + musztarda + przyprawy).
                                                                                        • 2. Wstaw łososia do piekarnika ustawionego na gotowanie na parze w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
                                                                                          • 3. Gotuj ryż w osolonej wodzie, odcedź i dodaj przyprawy.
                                                                                            • 4. W misce wymieszaj rukolę, roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, pomidora i mango, posiekaną miętę, orzechy, sok z limonki i cytryny, oliwę oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.
                                                                                              • 5. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek i por pokrojony w półksiężyce. Podsmaż chwilę, a następnie zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj przyprawy, sos sojowy, sok z limonki i dusz pod przykryciem.
                                                                                                • 6. Przygotuj smoothie, miksując banana, truskawki, jogurt i orzechy (opcjonalnie dodaj wiórki kokosowe).
                                                                                                  • 7. Na talerzu ułóż gotowe składniki i podawaj z płatkami migdałów posypanymi na wierzchu łososia. Podawaj smoothie jako deser.
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości