Marta Kornacka: Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe

Marta Kornacka: Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe
Marta Kornacka: Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe
  • Łosoś z sosem curry, aromatycznym ryżem i sałatką z mango i awokado oraz smoothie bananowo-truskawkowe
  • Składniki:
  • Łosoś:
  • - Filet z łososia (250g)
  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • - Łyżka miodu
  • - ½ łyżeczki musztardy dijon
  • - Przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie
  • - Płatki migdałów do posypania dania
  • Sos curry z porem:
  • - ½ puszki mleczka kokosowego
  • - 1 korzeń pora
  • - 1 ząbek czosnku
  • - Łyżeczka sosu sojowego
  • - Kilka kropli soku z limonki (około łyżeczki)
  • - Przyprawy: kurkuma, curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
  • Ryż:
  • - 50g ryżu brązowego
  • - Łyżeczka ziół prowansalskich
  • - Łyżeczka tymianku
  • - Sól i pieprz do smaku
  • Sałatka:
  • - Garść rukoli
  • - Garść roszponki
  • - ½ dojrzałego awokado
  • - 1 średni pomidor rzymski
  • - ¼ świeżego mango
  • - Łyżka soku z cytryny
  • - Łyżka soku z limonki
  • - Łyżka oliwy z oliwek
  • - Duża szczypta soli
  • - Szczypta pieprzu
  • - Łyżka podprażonych orzeszków pinii
  • - Garść pestek słonecznika
  • - Zioła prowansalskie
  • - Łyżka posiekanych listków mięty
  • Smoothie:
  • - 1 banan
  • - Około 100-150g świeżych truskawek
  • - 200g jogurtu naturalnego
  • - Garść orzechów nerkowca
  • Przygotowanie:
  • 1. Usuń skórę z łososia, umieść go w naczyniu żaroodpornym i natrzyj marynatą (sos sojowy + miód + sok z limonki + musztarda + przyprawy).
  • 2. Wstaw łososia do piekarnika ustawionego na gotowanie na parze w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
  • 3. Gotuj ryż w osolonej wodzie, odcedź i dodaj przyprawy.
  • 4. W misce wymieszaj rukolę, roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, pomidora i mango, posiekaną miętę, orzechy, sok z limonki i cytryny, oliwę oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.
  • 5. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek i por pokrojony w półksiężyce. Podsmaż chwilę, a następnie zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj przyprawy, sos sojowy, sok z limonki i dusz pod przykryciem.
  • 6. Przygotuj smoothie, miksując banana, truskawki, jogurt i orzechy (opcjonalnie dodaj wiórki kokosowe).
  • 7. Na talerzu ułóż gotowe składniki i podawaj z płatkami migdałów posypanymi na wierzchu łososia. Podawaj smoothie jako deser.
podziel się:

Pozostałe wiadomości