- INDYK W MLECZKU KOKOSOWYM Z PUREE Z BATATA
- -70g mleczka kokosowego
- -Limonka
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, słodka papryka, curry, kurkuma, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy
- -jedna średnia polędwiczka z piersi z indyka
- -Łyżka oliwy z oliwek
- -Kilka listków bazylii
- -1/2 średniego batata
- -Łyżeczka masła
- -Kilka różyczek brokułu,
- Indyka natrzyj przyprawami, w misce umieść mleczko kokosowe, łyżeczkę oliwy z oliwek, łyżeczkę sosu sojowego, sok z limonki, czosnek w proszku i wymieszaj Umieść indyka w marynacie na około 20-30 minut.
- Przygotuj puree z batata: obierz go i pokrój w duża kostkę i gotuj do miękkość, odcedź dodaj łyżeczkę masła, trochę soli i kurkumy a następnie zgnieć widelcem lub tłuczniem na puree.
- Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni i dodaj na nią zamarynowanego indyka, zostawiając marynatę, gdy indyk będzie podsmażony z obu stron wlej resztę marynaty i chwile podduś.
- Brokuła umyj i podziel na różniczki dodaj do niego przyprawy i odrobinę oliwy, piecz do miękkości (około 20 minut) w 190 stopniach Wszystko nałóż na talerz i udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii
podziel się: