Marta Kornacka: Indyk w mleczku kokosowym, z puree z batata

Marta Kownacka: Indyk w mleczku kokosowym z puree z batata
Marta Kownacka: Indyk w mleczku kokosowym z puree z batata
  • INDYK W MLECZKU KOKOSOWYM Z PUREE Z BATATA
  • -70g mleczka kokosowego
  • -Limonka
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, słodka papryka, curry, kurkuma, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy
  • -jedna średnia polędwiczka z piersi z indyka
  • -Łyżka oliwy z oliwek
  • -Kilka listków bazylii
  • -1/2 średniego batata
  • -Łyżeczka masła
  • -Kilka różyczek brokułu,
  • Indyka natrzyj przyprawami, w misce umieść mleczko kokosowe, łyżeczkę oliwy z oliwek, łyżeczkę sosu sojowego, sok z limonki, czosnek w proszku i wymieszaj Umieść indyka w marynacie na około 20-30 minut.
  • Przygotuj puree z batata: obierz go i pokrój w duża kostkę i gotuj do miękkość, odcedź dodaj łyżeczkę masła, trochę soli i kurkumy a następnie zgnieć widelcem lub tłuczniem na puree.
  • Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni i dodaj na nią zamarynowanego indyka, zostawiając marynatę, gdy indyk będzie podsmażony z obu stron wlej resztę marynaty i chwile podduś.
  • Brokuła umyj i podziel na różniczki dodaj do niego przyprawy i odrobinę oliwy, piecz do miękkości (około 20 minut) w 190 stopniach Wszystko nałóż na talerz i udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii
podziel się:

Pozostałe wiadomości