- Wiśniowa ambrozja
- Składniki:
- Kruszonka:
- - 100 g masła
- - 50 g cukru
- - 150 g mąki
- Sos:
- - 500 ml śmietanki
- - 2 laski wanilii
- - 120 g cukru
- - 6 żółtek
- - 200 g wiśni
- - Azot
- Wykonanie:
- 1. Zagnieć masło, cukier i mąkę na kruszonkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
- 2. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj wydrążone nasiona z lasek wanilii. Podgrzej do momentu zagotowania.
- 3. W misce ubij żółtka z 120 g cukru, a następnie wlej do nich gorącą śmietankę. Podgrzewaj całość, aż zgęstnieje.
- 4. 400 ml sosu angielskiego przelej do miski miksera, dodaj wiśnie i miksuj na średnich obrotach, stopniowo dodając azot. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, wyłóż lody na podpieczoną wcześniej kruszonkę.
- 5. Podawaj z resztą sosu angielskiego.
podziel się: