Mariusz Bogusławski: Wiśniowa ambrozja

Mariusz Bogusławski: Wiśniowa ambrozja
Mariusz Bogusławski: Wiśniowa ambrozja
  • Wiśniowa ambrozja
  • Składniki:
  • Kruszonka:
  • - 100 g masła
  • - 50 g cukru
  • - 150 g mąki
  • Sos:
  • - 500 ml śmietanki
  • - 2 laski wanilii
  • - 120 g cukru
  • - 6 żółtek
  • - 200 g wiśni
  • - Azot
  • Wykonanie:
  • 1. Zagnieć masło, cukier i mąkę na kruszonkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
  • 2. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj wydrążone nasiona z lasek wanilii. Podgrzej do momentu zagotowania.
  • 3. W misce ubij żółtka z 120 g cukru, a następnie wlej do nich gorącą śmietankę. Podgrzewaj całość, aż zgęstnieje.
  • 4. 400 ml sosu angielskiego przelej do miski miksera, dodaj wiśnie i miksuj na średnich obrotach, stopniowo dodając azot. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, wyłóż lody na podpieczoną wcześniej kruszonkę.
  • 5. Podawaj z resztą sosu angielskiego.
podziel się:

Pozostałe wiadomości