Mariusz Bogusławski: Wiśniowa ambrozja

Mariusz Bogusławski: Wiśniowa ambrozja
Mariusz Bogusławski: Wiśniowa ambrozja
  • Wiśniowa ambrozja
    • Składniki:
      • Kruszonka:
        • - 100 g masła
          • - 50 g cukru
            • - 150 g mąki
              • Sos:
                • - 500 ml śmietanki
                  • - 2 laski wanilii
                    • - 120 g cukru
                      • - 6 żółtek
                        • - 200 g wiśni
                          • - Azot
                            • Wykonanie:
                              • 1. Zagnieć masło, cukier i mąkę na kruszonkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
                                • 2. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj wydrążone nasiona z lasek wanilii. Podgrzej do momentu zagotowania.
                                  • 3. W misce ubij żółtka z 120 g cukru, a następnie wlej do nich gorącą śmietankę. Podgrzewaj całość, aż zgęstnieje.
                                    • 4. 400 ml sosu angielskiego przelej do miski miksera, dodaj wiśnie i miksuj na średnich obrotach, stopniowo dodając azot. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, wyłóż lody na podpieczoną wcześniej kruszonkę.
                                      • 5. Podawaj z resztą sosu angielskiego.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości