Mariusz Bogusławski: Szkolny obiad

Mariusz Bogusławski: Szkolny obiad
Mariusz Bogusławski: Szkolny obiad
  • Jabłka pod kruszonką
    • Składniki:
      • - 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
        • - łyżka cynamonu
          • - 30g cukru pudru
            • - 50g masła
              • - 30g cukru
                • - 100g mąki
                  • Wykonanie:
                    • Pokrojone jabłka, cynamon i cukier puder mieszamy ze sobą, następnie ucieramy masło, mąkę i cukier i posypujemy jabłka. Pieczemy przez 20 minut w 185 stopniach C. Podajemy na zimo lub na ciepło jako deser.
                      • Kompot
                        • Składniki:
                          • - woda (1l)
                            • - 1 jabłko
                              • - 1 gruszka
                                • - łyżka suszonego hibiskusa
                                  • Wykonanie:
                                    • Do wody wrzucamy pokrojone jabłko i gruszkę, gotujemy 15 minut a następnie wsypujemy hibiskusa. Przecedzamy przez sito i podajemy na zimno.
                                      • Zupa z pieczonych czerwonych warzyw
                                        • Składniki:
                                          • - 2 pomidory
                                            • - 2 papryki
                                              • - 1 cebula
                                                • - 1 marchewka
                                                  • - 3 ząbki czosnku
                                                    • - kawałek selera
                                                      • - bulion mięsny
                                                        • Wykonanie:
                                                          • Pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i marchewkę kroimy na drobne kawałki. Wszystko pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C. Następnie wszystko blendujemy i dolewamy bulionu, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
                                                            • Pampuchy z sosem owocowym i kleksem śmietany
                                                              • Składniki:
                                                                • - 230g mąki
                                                                  • - 1 jajko
                                                                    • - 15g drożdży
                                                                      • - 120g mleka
                                                                        • - 100g malin
                                                                          • - 100g jeżyn
                                                                            • - 100g truskawek
                                                                              • - jogurt grecki
                                                                                • - cukier
                                                                                  • - ekstrakt waniliowy
                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                      • Mąkę, jajko, drożdże i mleko wyrabiamy na ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy kuleczki i znowu czekamy aż wyrosną . Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika ( 100 stopni C z funkcją parową na 15-20 minut). W tym czasie blendujemy razem maliny, jeżyny i truskawki. Do śmietany dodajemy cukru i wanilii.
                                                                                        • Pampuchy wykładamy na talerz, polewamy sosem owocowym i przyozdabiamy kleksem śmietany .
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości