- Jabłka pod kruszonką
- Składniki:
- - 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- - łyżka cynamonu
- - 30g cukru pudru
- - 50g masła
- - 30g cukru
- - 100g mąki
- Wykonanie:
- Pokrojone jabłka, cynamon i cukier puder mieszamy ze sobą, następnie ucieramy masło, mąkę i cukier i posypujemy jabłka. Pieczemy przez 20 minut w 185 stopniach C. Podajemy na zimo lub na ciepło jako deser.
- Kompot
- Składniki:
- - woda (1l)
- - 1 jabłko
- - 1 gruszka
- - łyżka suszonego hibiskusa
- Wykonanie:
- Do wody wrzucamy pokrojone jabłko i gruszkę, gotujemy 15 minut a następnie wsypujemy hibiskusa. Przecedzamy przez sito i podajemy na zimno.
- Zupa z pieczonych czerwonych warzyw
- Składniki:
- - 2 pomidory
- - 2 papryki
- - 1 cebula
- - 1 marchewka
- - 3 ząbki czosnku
- - kawałek selera
- - bulion mięsny
- Wykonanie:
- Pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i marchewkę kroimy na drobne kawałki. Wszystko pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C. Następnie wszystko blendujemy i dolewamy bulionu, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Pampuchy z sosem owocowym i kleksem śmietany
- Składniki:
- - 230g mąki
- - 1 jajko
- - 15g drożdży
- - 120g mleka
- - 100g malin
- - 100g jeżyn
- - 100g truskawek
- - jogurt grecki
- - cukier
- - ekstrakt waniliowy
- Wykonanie:
- Mąkę, jajko, drożdże i mleko wyrabiamy na ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy kuleczki i znowu czekamy aż wyrosną . Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika ( 100 stopni C z funkcją parową na 15-20 minut). W tym czasie blendujemy razem maliny, jeżyny i truskawki. Do śmietany dodajemy cukru i wanilii.
- Pampuchy wykładamy na talerz, polewamy sosem owocowym i przyozdabiamy kleksem śmietany .
podziel się: