Mariusz Bogusławski: Szkolny obiad

Mariusz Bogusławski: Szkolny obiad
Mariusz Bogusławski: Szkolny obiad
  • Jabłka pod kruszonką
  • Składniki:
  • - 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • - łyżka cynamonu
  • - 30g cukru pudru
  • - 50g masła
  • - 30g cukru
  • - 100g mąki
  • Wykonanie:
  • Pokrojone jabłka, cynamon i cukier puder mieszamy ze sobą, następnie ucieramy masło, mąkę i cukier i posypujemy jabłka. Pieczemy przez 20 minut w 185 stopniach C. Podajemy na zimo lub na ciepło jako deser.
  • Kompot
  • Składniki:
  • - woda (1l)
  • - 1 jabłko
  • - 1 gruszka
  • - łyżka suszonego hibiskusa
  • Wykonanie:
  • Do wody wrzucamy pokrojone jabłko i gruszkę, gotujemy 15 minut a następnie wsypujemy hibiskusa. Przecedzamy przez sito i podajemy na zimno.
  • Zupa z pieczonych czerwonych warzyw
  • Składniki:
  • - 2 pomidory
  • - 2 papryki
  • - 1 cebula
  • - 1 marchewka
  • - 3 ząbki czosnku
  • - kawałek selera
  • - bulion mięsny
  • Wykonanie:
  • Pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i marchewkę kroimy na drobne kawałki. Wszystko pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C. Następnie wszystko blendujemy i dolewamy bulionu, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Pampuchy z sosem owocowym i kleksem śmietany
  • Składniki:
  • - 230g mąki
  • - 1 jajko
  • - 15g drożdży
  • - 120g mleka
  • - 100g malin
  • - 100g jeżyn
  • - 100g truskawek
  • - jogurt grecki
  • - cukier
  • - ekstrakt waniliowy
  • Wykonanie:
  • Mąkę, jajko, drożdże i mleko wyrabiamy na ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy kuleczki i znowu czekamy aż wyrosną . Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika ( 100 stopni C z funkcją parową na 15-20 minut). W tym czasie blendujemy razem maliny, jeżyny i truskawki. Do śmietany dodajemy cukru i wanilii.
  • Pampuchy wykładamy na talerz, polewamy sosem owocowym i przyozdabiamy kleksem śmietany .
podziel się:

Pozostałe wiadomości