- Pieczona pierś z kaczki z puree ziemniaczanym, szparagami i konfiturą żurawinową.
- SKŁADNIKI :
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- 500g ziemniaków
- kostka masła 250g
- 300g szparagów
- tymianek w doniczce
- tymianek suszony
- mrożona żurawina 300g
- 200 ml mleka 3,2%
- sól
- pieprz
- biały pieprz
- cukier
- cytryna
- SPOSÓB WYKONANIA :
- Do rondla wsypać żurawinę i zasypać ją taką samą ilością cukru. Wstawić
- na średnią moc palnika, co chwilę mieszając za pomocą drewnianej szpatułki. Gdy żurawina z cukrem się zagotuje należy zmniejszyć moc palnika do minimum, gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec prużenia dodać kilka kropel soku z cytryny.
- W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć, zalać osoloną wodą i gotować do miękkości około 30 minut. Ziemniaki odcedzić z wody, przecisnąć przez praskę, dodać masło, sól i pieprz do smaku. Nastawić piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.
- Gdy ziemniaki się gotują a żurawina praży, umyć piersi z kaczki, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć i poprószyć suszonym tymiankiem. Na rozgrzaną patelnie włożyć piersi, smażyć 2-3 minuty a następnie obrócić i obsmażyć drugą stronę. Tak przygotowane piersi należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do rozgrzanego piekarnika nie przykrywając naczynia. Umieścić w mięsie termosondę. Piec kaczkę tak długo aż temperatura w środku mięsa osiągnie 82stpnie. Wyciągnąć naczynie i wyłączyć piekarnik. Wyłożyć kaczkę na deskę i pokroić w plastry.
- Gdy kaczka jest w piekarniku należy umyć obierać i osuszyć szparagi. Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć dobrze osuszone szparagi. Smażyć je do momentu aż delikatnie się zrumienią, posolić i pieprzyć białym pieprzem.
- Na talerz wyłożyć puree, pierś z kaczki, szparagi i żurawinę.
- Smacznego.
podziel się: