Mariusz Bogusławski: Pieczona pierś z kaczki z puree ziemniaczanym, szparagami i konfiturą żurawinową.

Mariusz Bogusławski: Pieczona pierś z kaczki z puree ziemniaczanym, szparagami i konfiturą żurawinową.
Mariusz Bogusławski: Pieczona pierś z kaczki z puree ziemniaczanym, szparagami i konfiturą żurawinową.
  • Pieczona pierś z kaczki z puree ziemniaczanym, szparagami i konfiturą żurawinową.
    • SKŁADNIKI :
      • 2 piersi z kaczki ze skórą
        • 500g ziemniaków
          • kostka masła 250g
            • 300g szparagów
              • tymianek w doniczce
                • tymianek suszony
                  • mrożona żurawina 300g
                    • 200 ml mleka 3,2%
                      • sól
                        • pieprz
                          • biały pieprz
                            • cukier
                              • cytryna
                                • SPOSÓB WYKONANIA :
                                  • Do rondla wsypać żurawinę i zasypać ją taką samą ilością cukru. Wstawić
                                    •  na średnią moc palnika, co chwilę mieszając za pomocą drewnianej szpatułki. Gdy żurawina z cukrem się zagotuje należy zmniejszyć moc palnika do minimum, gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec prużenia dodać kilka kropel soku z cytryny.
                                      • W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć, zalać osoloną wodą i gotować do miękkości około 30 minut. Ziemniaki odcedzić z wody, przecisnąć przez praskę, dodać masło, sól i pieprz do smaku. Nastawić piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.
                                        • Gdy ziemniaki się gotują a żurawina praży, umyć piersi z kaczki, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć i poprószyć suszonym tymiankiem. Na rozgrzaną patelnie włożyć piersi, smażyć 2-3 minuty a następnie obrócić i obsmażyć drugą stronę. Tak przygotowane piersi należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do rozgrzanego piekarnika nie przykrywając naczynia. Umieścić w mięsie termosondę. Piec kaczkę tak długo aż temperatura w środku mięsa osiągnie 82stpnie. Wyciągnąć naczynie i wyłączyć piekarnik. Wyłożyć kaczkę na deskę i pokroić w plastry.
                                          • Gdy kaczka jest w piekarniku należy umyć obierać i osuszyć szparagi. Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć dobrze osuszone szparagi. Smażyć je do momentu aż delikatnie się zrumienią, posolić i pieprzyć białym pieprzem.
                                            • Na talerz wyłożyć puree, pierś z kaczki, szparagi i żurawinę.
                                              • Smacznego.
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości