- Makaron z krewetkami, przegrzebkami i brokułami
- Składniki:
- - 4 jaja
- - 200g mąki
- - Sól
- - 6 krewetek
- - 6 przegrzebek
- - 150g brokuła
- - 300g masła
- - 3 ząbki czosnku
- - Kilka gałązek rozmarynu
- Przygotowanie:
- 1. Oddzielone od białka żółtka wrzucamy do mąki i wyrabiamy w mikserze planetarnym ze szczyptą soli.
- 2. Ciasto wałkujemy, zwijamy i tnąc nożem na paseczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Następnie odsączamy i zostawiamy na durszlaku.
- 3. Brokuła kroimy na różyczki i podsmażamy na patelni.
- 4. Na patelnię dodajemy masło, gałązkę rozmarynu i dwa ząbki czosnku. Na rozgrzane masło wrzucamy krewetki i przegrzebki, smażymy po jednej minucie z każdej strony na mocnym ogniu.
- 5. Makaron, brokuły, przegrzebki i krewetki mieszamy, a na koniec dolewamy masło ze smażenia krewetek.
- 6. Całość podajemy na głębokim talerzu.
podziel się: