Mariusz Bogusławski: Makaron z krewetkami, przegrzebkami i brokułami

Mariusz Bogusławski: Makaron z krewetkami, przegrzebkami i brokułami
Mariusz Bogusławski: Makaron z krewetkami, przegrzebkami i brokułami
  • Makaron z krewetkami, przegrzebkami i brokułami
  • Składniki:
  • - 4 jaja
  • - 200g mąki
  • - Sól
  • - 6 krewetek
  • - 6 przegrzebek
  • - 150g brokuła
  • - 300g masła
  • - 3 ząbki czosnku
  • - Kilka gałązek rozmarynu
  • Przygotowanie:
  • 1. Oddzielone od białka żółtka wrzucamy do mąki i wyrabiamy w mikserze planetarnym ze szczyptą soli.
  • 2. Ciasto wałkujemy, zwijamy i tnąc nożem na paseczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Następnie odsączamy i zostawiamy na durszlaku.
  • 3. Brokuła kroimy na różyczki i podsmażamy na patelni.
  • 4. Na patelnię dodajemy masło, gałązkę rozmarynu i dwa ząbki czosnku. Na rozgrzane masło wrzucamy krewetki i przegrzebki, smażymy po jednej minucie z każdej strony na mocnym ogniu.
  • 5. Makaron, brokuły, przegrzebki i krewetki mieszamy, a na koniec dolewamy masło ze smażenia krewetek.
  • 6. Całość podajemy na głębokim talerzu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości