- Wellington
- Składniki na polędwicę:
- - polędwica wołowa (600g)
- - musztarda (3-4 łyżki)
- - szynka parmeńska (8-9 plastrów)
- - 1 opakowanie ciasta francuskiego
- - 1 jajko
- - olej do smażenia
- Składniki na masę pieczarkową:
- - 350 g pieczarek
- - 1 opakowanie kaszy gryczanej
- - 1 cebula
- - 1 ząbek czosnku
- - 20 g masła
- - sól, pieprz
- Składniki na ciasto na naleśniki:
- - 200 g mąki
- - 150 ml mleka
- - 1-2 jajka
- - 4 łyżki oleju lub masła
- - szczypta soli
- Składniki na puree z selera:
- - 1 seler
- - 100 ml śmietanki 30%
- - 50 g masła
- - odrobina kawy
- - sól, pieprz, cukier
- Składniki na sos:
- - 3 marchewki
- - 2 pietruszki
- - seler naciowy
- - pół selera
- - 1 cebula opalona
- - skrzydełka z kurczaka
- - żeberka
- - 1 trufla
- - 200 ml wina czerwonego
- - 50 g zimnego masła
- Wykonanie:
- Mięso
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą, następnie odstawić.
- Masa pieczarkowa
- Pieczarki posiekać, ugotować kaszę gryczaną. Pieczarki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaną masę pieczarkową odstawić na bok.
- Naleśniki
- Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, naleśniki powinny być jak najcieńsze.
- Puree z selera
- Selera kroimy i gotujemy. Odcedzamy ugotowanego selera, dodajemy masło i śmietankę. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Zaparzamy kawę i wlewamy odrobinę do powstałej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Sos
- Warzywa gotujemy. Mięso wkładamy do piekarnika i opalamy przy 220 stopniach C. Następnie wrzucamy je do ugotowanego bulionu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Ugotowany bulion przecedzamy przez sitko. Wino redukujemy na patelni i dolewamy bulion. Dodajemy zimne masło i ścieramy na tarce trufle. Wszystko wykładamy na talerz.
- Zawijanie:
- Naleśniki ułożyć na folii aluminiowej. Na naleśnikach ułożyć plastry szynki parmeńskiej i warstwę masy pieczarkowej. Na wierzch położyć wołowinę. Zawijamy wszystko ciasno i odstawiamy do lodówki. Następnie wyciągamy i zawijamy jeszcze w ciasto francuskie,nacinamy w kratkę i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 40 min. Wellington
- Składniki na polędwicę:
- - polędwica wołowa (600g)
- - musztarda (3-4 łyżki)
- - szynka parmeńska (8-9 plastrów)
- - 1 opakowanie ciasta francuskiego
- - 1 jajko
- - olej do smażenia
- Składniki na masę pieczarkową:
- - 350 g pieczarek
- - 1 opakowanie kaszy gryczanej
- - 1 cebula
- - 1 ząbek czosnku
- - 20 g masła
- - sól, pieprz
- Składniki na ciasto na naleśniki:
- - 200 g mąki
- - 150 ml mleka
- - 1-2 jajka
- - 4 łyżki oleju lub masła
- - szczypta soli
- Składniki na puree z selera:
- - 1 seler
- - 100 ml śmietanki 30%
- - 50 g masła
- - odrobina kawy
- - sól, pieprz, cukier
- Składniki na sos:
- - 3 marchewki
- - 2 pietruszki
- - seler naciowy
- - pół selera
- - 1 cebula opalona
- - skrzydełka z kurczaka
- - żeberka
- - 1 trufla
- - 200 ml wina czerwonego
- - 50 g zimnego masła
- Wykonanie:
- Mięso
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą, następnie odstawić.
- Masa pieczarkowa
- Pieczarki posiekać, ugotować kaszę gryczaną. Pieczarki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaną masę pieczarkową odstawić na bok.
- Naleśniki
- Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, naleśniki powinny być jak najcieńsze.
- Puree z selera
- Selera kroimy i gotujemy. Odcedzamy ugotowanego selera, dodajemy masło i śmietankę. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Zaparzamy kawę i wlewamy odrobinę do powstałej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Sos
- Warzywa gotujemy. Mięso wkładamy do piekarnika i opalamy przy 220 stopniach C. Następnie wrzucamy je do ugotowanego bulionu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Ugotowany bulion przecedzamy przez sitko. Wino redukujemy na patelni i dolewamy bulion. Dodajemy zimne masło i ścieramy na tarce trufle. Wszystko wykładamy na talerz.
- Zawijanie:
- Naleśniki ułożyć na folii aluminiowej. Na naleśnikach ułożyć plastry szynki parmeńskiej i warstwę masy pieczarkowej. Na wierzch położyć wołowinę. Zawijamy wszystko ciasno i odstawiamy do lodówki. Następnie wyciągamy i zawijamy jeszcze w ciasto francuskie,nacinamy w kratkę i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 40 min.
podziel się: