Maja Klejnot: Wellington 

Maja Klejnot: Wellington
Maja Klejnot: Wellington
  • Wellington 
  • Składniki na polędwicę:
  • - polędwica wołowa (600g) 
  • - musztarda (3-4 łyżki) 
  • - szynka parmeńska (8-9 plastrów) 
  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • - 1 jajko 
  • - olej do smażenia 
  • Składniki na masę pieczarkową: 
  • - 350 g pieczarek 
  • - 1 opakowanie kaszy gryczanej 
  • - 1 cebula 
  • - 1 ząbek czosnku 
  • - 20 g masła 
  • - sól, pieprz 
  • Składniki na ciasto na naleśniki: 
  • - 200 g mąki 
  • - 150 ml mleka 
  • - 1-2 jajka 
  • - 4 łyżki oleju lub masła 
  • - szczypta soli 
  • Składniki na puree z selera:
  • - 1 seler 
  • - 100 ml śmietanki 30% 
  • - 50 g masła 
  • - odrobina kawy 
  • - sól, pieprz, cukier 
  • Składniki na sos: 
  • - 3 marchewki 
  • - 2 pietruszki 
  • - seler naciowy 
  • - pół selera 
  • - 1 cebula opalona 
  • - skrzydełka z kurczaka 
  • - żeberka 
  • - 1 trufla 
  • - 200 ml wina czerwonego 
  • - 50 g zimnego masła 
  • Wykonanie:
  • Mięso 
  • Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą, następnie odstawić.
  • Masa pieczarkowa 
  • Pieczarki posiekać, ugotować kaszę gryczaną. Pieczarki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaną masę pieczarkową odstawić na bok.
  • Naleśniki 
  • Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, naleśniki powinny być jak najcieńsze. 
  • Puree z selera
  • Selera kroimy i gotujemy. Odcedzamy ugotowanego selera, dodajemy masło i śmietankę. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Zaparzamy kawę i wlewamy odrobinę do powstałej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Sos
  • Warzywa gotujemy. Mięso wkładamy do piekarnika i opalamy przy 220 stopniach C. Następnie wrzucamy je do ugotowanego bulionu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Ugotowany bulion przecedzamy przez sitko. Wino redukujemy na patelni i dolewamy bulion. Dodajemy zimne masło i ścieramy na tarce trufle. Wszystko wykładamy na talerz.
  • Zawijanie:
  • Naleśniki ułożyć na folii aluminiowej. Na naleśnikach ułożyć plastry szynki parmeńskiej i warstwę masy pieczarkowej. Na wierzch położyć wołowinę. Zawijamy wszystko ciasno i odstawiamy do lodówki. Następnie wyciągamy i zawijamy jeszcze w ciasto francuskie,nacinamy w kratkę i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 40 min. Wellington 
  • Składniki na polędwicę:
  • - polędwica wołowa (600g) 
  • - musztarda (3-4 łyżki) 
  • - szynka parmeńska (8-9 plastrów) 
  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • - 1 jajko 
  • - olej do smażenia 
  • Składniki na masę pieczarkową: 
  • - 350 g pieczarek 
  • - 1 opakowanie kaszy gryczanej 
  • - 1 cebula 
  • - 1 ząbek czosnku 
  • - 20 g masła 
  • - sól, pieprz 
  • Składniki na ciasto na naleśniki: 
  • - 200 g mąki 
  • - 150 ml mleka 
  • - 1-2 jajka 
  • - 4 łyżki oleju lub masła 
  • - szczypta soli 
  • Składniki na puree z selera:
  • - 1 seler 
  • - 100 ml śmietanki 30% 
  • - 50 g masła 
  • - odrobina kawy 
  • - sól, pieprz, cukier 
  • Składniki na sos: 
  • - 3 marchewki 
  • - 2 pietruszki 
  • - seler naciowy 
  • - pół selera 
  • - 1 cebula opalona 
  • - skrzydełka z kurczaka 
  • - żeberka 
  • - 1 trufla 
  • - 200 ml wina czerwonego 
  • - 50 g zimnego masła 
  • Wykonanie:
  • Mięso 
  • Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą, następnie odstawić.
  • Masa pieczarkowa 
  • Pieczarki posiekać, ugotować kaszę gryczaną. Pieczarki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaną masę pieczarkową odstawić na bok.
  • Naleśniki 
  • Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, naleśniki powinny być jak najcieńsze. 
  • Puree z selera
  • Selera kroimy i gotujemy. Odcedzamy ugotowanego selera, dodajemy masło i śmietankę. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Zaparzamy kawę i wlewamy odrobinę do powstałej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Sos
  • Warzywa gotujemy. Mięso wkładamy do piekarnika i opalamy przy 220 stopniach C. Następnie wrzucamy je do ugotowanego bulionu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Ugotowany bulion przecedzamy przez sitko. Wino redukujemy na patelni i dolewamy bulion. Dodajemy zimne masło i ścieramy na tarce trufle. Wszystko wykładamy na talerz.
  • Zawijanie:
  • Naleśniki ułożyć na folii aluminiowej. Na naleśnikach ułożyć plastry szynki parmeńskiej i warstwę masy pieczarkowej. Na wierzch położyć wołowinę. Zawijamy wszystko ciasno i odstawiamy do lodówki. Następnie wyciągamy i zawijamy jeszcze w ciasto francuskie,nacinamy w kratkę i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 40 min. 
podziel się:

Pozostałe wiadomości