Maja Klejnot: Wellington 

Maja Klejnot: Wellington
Maja Klejnot: Wellington
  • Wellington 
    • Składniki na polędwicę:
      • - polędwica wołowa (600g) 
        • - musztarda (3-4 łyżki) 
          • - szynka parmeńska (8-9 plastrów) 
            • - 1 opakowanie ciasta francuskiego 
              • - 1 jajko 
                • - olej do smażenia 
                  • Składniki na masę pieczarkową: 
                    • - 350 g pieczarek 
                      • - 1 opakowanie kaszy gryczanej 
                        • - 1 cebula 
                          • - 1 ząbek czosnku 
                            • - 20 g masła 
                              • - sól, pieprz 
                                • Składniki na ciasto na naleśniki: 
                                  • - 200 g mąki 
                                    • - 150 ml mleka 
                                      • - 1-2 jajka 
                                        • - 4 łyżki oleju lub masła 
                                          • - szczypta soli 
                                            • Składniki na puree z selera:
                                              • - 1 seler 
                                                • - 100 ml śmietanki 30% 
                                                  • - 50 g masła 
                                                    • - odrobina kawy 
                                                      • - sól, pieprz, cukier 
                                                        • Składniki na sos: 
                                                          • - 3 marchewki 
                                                            • - 2 pietruszki 
                                                              • - seler naciowy 
                                                                • - pół selera 
                                                                  • - 1 cebula opalona 
                                                                    • - skrzydełka z kurczaka 
                                                                      • - żeberka 
                                                                        • - 1 trufla 
                                                                          • - 200 ml wina czerwonego 
                                                                            • - 50 g zimnego masła 
                                                                              • Wykonanie:
                                                                                • Mięso 
                                                                                  • Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą, następnie odstawić.
                                                                                    • Masa pieczarkowa 
                                                                                      • Pieczarki posiekać, ugotować kaszę gryczaną. Pieczarki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaną masę pieczarkową odstawić na bok.
                                                                                        • Naleśniki 
                                                                                          • Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, naleśniki powinny być jak najcieńsze. 
                                                                                            • Puree z selera
                                                                                              • Selera kroimy i gotujemy. Odcedzamy ugotowanego selera, dodajemy masło i śmietankę. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Zaparzamy kawę i wlewamy odrobinę do powstałej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
                                                                                                • Sos
                                                                                                  • Warzywa gotujemy. Mięso wkładamy do piekarnika i opalamy przy 220 stopniach C. Następnie wrzucamy je do ugotowanego bulionu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Ugotowany bulion przecedzamy przez sitko. Wino redukujemy na patelni i dolewamy bulion. Dodajemy zimne masło i ścieramy na tarce trufle. Wszystko wykładamy na talerz.
                                                                                                    • Zawijanie:
                                                                                                      • Naleśniki ułożyć na folii aluminiowej. Na naleśnikach ułożyć plastry szynki parmeńskiej i warstwę masy pieczarkowej. Na wierzch położyć wołowinę. Zawijamy wszystko ciasno i odstawiamy do lodówki. Następnie wyciągamy i zawijamy jeszcze w ciasto francuskie,nacinamy w kratkę i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 40 min. Wellington 
                                                                                                        • Składniki na polędwicę:
                                                                                                          • - polędwica wołowa (600g) 
                                                                                                            • - musztarda (3-4 łyżki) 
                                                                                                              • - szynka parmeńska (8-9 plastrów) 
                                                                                                                • - 1 opakowanie ciasta francuskiego 
                                                                                                                  • - 1 jajko 
                                                                                                                    • - olej do smażenia 
                                                                                                                      • Składniki na masę pieczarkową: 
                                                                                                                        • - 350 g pieczarek 
                                                                                                                          • - 1 opakowanie kaszy gryczanej 
                                                                                                                            • - 1 cebula 
                                                                                                                              • - 1 ząbek czosnku 
                                                                                                                                • - 20 g masła 
                                                                                                                                  • - sól, pieprz 
                                                                                                                                    • Składniki na ciasto na naleśniki: 
                                                                                                                                      • - 200 g mąki 
                                                                                                                                        • - 150 ml mleka 
                                                                                                                                          • - 1-2 jajka 
                                                                                                                                            • - 4 łyżki oleju lub masła 
                                                                                                                                              • - szczypta soli 
                                                                                                                                                • Składniki na puree z selera:
                                                                                                                                                  • - 1 seler 
                                                                                                                                                    • - 100 ml śmietanki 30% 
                                                                                                                                                      • - 50 g masła 
                                                                                                                                                        • - odrobina kawy 
                                                                                                                                                          • - sól, pieprz, cukier 
                                                                                                                                                            • Składniki na sos: 
                                                                                                                                                              • - 3 marchewki 
                                                                                                                                                                • - 2 pietruszki 
                                                                                                                                                                  • - seler naciowy 
                                                                                                                                                                    • - pół selera 
                                                                                                                                                                      • - 1 cebula opalona 
                                                                                                                                                                        • - skrzydełka z kurczaka 
                                                                                                                                                                          • - żeberka 
                                                                                                                                                                            • - 1 trufla 
                                                                                                                                                                              • - 200 ml wina czerwonego 
                                                                                                                                                                                • - 50 g zimnego masła 
                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                    • Mięso 
                                                                                                                                                                                      • Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą, następnie odstawić.
                                                                                                                                                                                        • Masa pieczarkowa 
                                                                                                                                                                                          • Pieczarki posiekać, ugotować kaszę gryczaną. Pieczarki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaną masę pieczarkową odstawić na bok.
                                                                                                                                                                                            • Naleśniki 
                                                                                                                                                                                              • Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, naleśniki powinny być jak najcieńsze. 
                                                                                                                                                                                                • Puree z selera
                                                                                                                                                                                                  • Selera kroimy i gotujemy. Odcedzamy ugotowanego selera, dodajemy masło i śmietankę. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Zaparzamy kawę i wlewamy odrobinę do powstałej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
                                                                                                                                                                                                    • Sos
                                                                                                                                                                                                      • Warzywa gotujemy. Mięso wkładamy do piekarnika i opalamy przy 220 stopniach C. Następnie wrzucamy je do ugotowanego bulionu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Ugotowany bulion przecedzamy przez sitko. Wino redukujemy na patelni i dolewamy bulion. Dodajemy zimne masło i ścieramy na tarce trufle. Wszystko wykładamy na talerz.
                                                                                                                                                                                                        • Zawijanie:
                                                                                                                                                                                                          • Naleśniki ułożyć na folii aluminiowej. Na naleśnikach ułożyć plastry szynki parmeńskiej i warstwę masy pieczarkowej. Na wierzch położyć wołowinę. Zawijamy wszystko ciasno i odstawiamy do lodówki. Następnie wyciągamy i zawijamy jeszcze w ciasto francuskie,nacinamy w kratkę i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 40 min. 
                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości