Maja Klejnot: Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym

Maja Klejnot: Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym
Maja Klejnot: Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym
  • Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym
    • Owoce morza:
      • - Kilka krewetek
        • - 50 gram masła
          • - 2 łodygi tymianku
            • - 2 łodygi rozmarynu
              • - Sól
                • - Pieprz
                  • Wykonanie: Krewetki należy oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, posypać je listkami tymianku i rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Smażyć krewetki przez 1-2 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
                    • Puree z kalafiora i mango:
                      • - Pół kalafiora
                        • - 1 mango
                          • - 30 gram masła
                            • - 50 ml śmietanki 30%
                              • - Sól
                                • - Pieprz
                                  • - Cukier
                                    • Wykonanie: Kalafiora gotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Mango obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mango i kalafiora, smażyć przez kilka minut. Następnie przełożyć wszystko do blendera, dodać śmietankę i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
                                      • Puree z brokuła i groszku:
                                        • - 1 puszka groszku
                                          • - Pół brokuła
                                            • - 50 ml śmietanki
                                              • - Sól
                                                • - Pieprz
                                                  • - Cukier
                                                    • Wykonanie: Groszek wrzucić do wrzącej wody na kilka minut, odcedzić. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dodać śmietankę i zmiksować na jednolite puree. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
                                                      • Sos granatowo limonkowy:
                                                        • - 1 ząbek czosnku
                                                          • - Pół szalotki
                                                            • - 30 ml soku z granata
                                                              • - 20 gram masła
                                                                • - 50 ml śmietanki
                                                                  • - 50 ml białego wina
                                                                    • - Skórka z połowy limonki
                                                                      • - Sok z połowy limonki
                                                                        • - Sól
                                                                          • - Pieprz
                                                                            • - Cukier
                                                                              • - Papryka słodka
                                                                                • - Odrobina cynamonu
                                                                                  • Wykonanie: Czosnek i szalotkę posiekać drobno, podsmażyć na maśle. Dodać sok z granata, śmietankę, wino, skórkę i sok z limonki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką i odrobiną cynamonu.
                                                                                    • Wszystko wyłożyć na talerz I ładnie udekorować.
                                                                                      • Tatar z tuńczyka:
                                                                                        • - 200 gram tuńczyka
                                                                                          • - 3 przepiórcze jajka
                                                                                            • - 1 szalotka
                                                                                              • - Sól
                                                                                                • - Pieprz
                                                                                                  • Wykonanie: Tuńczyka posiekać bardzo drobno, dodać posiekaną szalotkę. Jajka przepiórcze ugotować na miękko, ostudzić i oddzielić żółtka od białek. Do mielonego tuńczyka dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Gotowy tatar podać na talerzu, dekorując wierzch pokrojonymi w plasterki jajkami przepiórczymi.
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości