Maja Klejnot: Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym

Maja Klejnot: Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym
Maja Klejnot: Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym
  • Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym
  • Owoce morza:
  • - Kilka krewetek
  • - 50 gram masła
  • - 2 łodygi tymianku
  • - 2 łodygi rozmarynu
  • - Sól
  • - Pieprz
  • Wykonanie: Krewetki należy oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, posypać je listkami tymianku i rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Smażyć krewetki przez 1-2 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
  • Puree z kalafiora i mango:
  • - Pół kalafiora
  • - 1 mango
  • - 30 gram masła
  • - 50 ml śmietanki 30%
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - Cukier
  • Wykonanie: Kalafiora gotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Mango obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mango i kalafiora, smażyć przez kilka minut. Następnie przełożyć wszystko do blendera, dodać śmietankę i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Puree z brokuła i groszku:
  • - 1 puszka groszku
  • - Pół brokuła
  • - 50 ml śmietanki
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - Cukier
  • Wykonanie: Groszek wrzucić do wrzącej wody na kilka minut, odcedzić. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dodać śmietankę i zmiksować na jednolite puree. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Sos granatowo limonkowy:
  • - 1 ząbek czosnku
  • - Pół szalotki
  • - 30 ml soku z granata
  • - 20 gram masła
  • - 50 ml śmietanki
  • - 50 ml białego wina
  • - Skórka z połowy limonki
  • - Sok z połowy limonki
  • - Sól
  • - Pieprz
  • - Cukier
  • - Papryka słodka
  • - Odrobina cynamonu
  • Wykonanie: Czosnek i szalotkę posiekać drobno, podsmażyć na maśle. Dodać sok z granata, śmietankę, wino, skórkę i sok z limonki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką i odrobiną cynamonu.
  • Wszystko wyłożyć na talerz I ładnie udekorować.
  • Tatar z tuńczyka:
  • - 200 gram tuńczyka
  • - 3 przepiórcze jajka
  • - 1 szalotka
  • - Sól
  • - Pieprz
  • Wykonanie: Tuńczyka posiekać bardzo drobno, dodać posiekaną szalotkę. Jajka przepiórcze ugotować na miękko, ostudzić i oddzielić żółtka od białek. Do mielonego tuńczyka dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Gotowy tatar podać na talerzu, dekorując wierzch pokrojonymi w plasterki jajkami przepiórczymi.
podziel się:

Pozostałe wiadomości