- Tatar z tuńczyka z żółtkiem przepiórczym
- Owoce morza:
- - Kilka krewetek
- - 50 gram masła
- - 2 łodygi tymianku
- - 2 łodygi rozmarynu
- - Sól
- - Pieprz
- Wykonanie: Krewetki należy oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, posypać je listkami tymianku i rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Smażyć krewetki przez 1-2 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
- Puree z kalafiora i mango:
- - Pół kalafiora
- - 1 mango
- - 30 gram masła
- - 50 ml śmietanki 30%
- - Sól
- - Pieprz
- - Cukier
- Wykonanie: Kalafiora gotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Mango obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mango i kalafiora, smażyć przez kilka minut. Następnie przełożyć wszystko do blendera, dodać śmietankę i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Puree z brokuła i groszku:
- - 1 puszka groszku
- - Pół brokuła
- - 50 ml śmietanki
- - Sól
- - Pieprz
- - Cukier
- Wykonanie: Groszek wrzucić do wrzącej wody na kilka minut, odcedzić. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dodać śmietankę i zmiksować na jednolite puree. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Sos granatowo limonkowy:
- - 1 ząbek czosnku
- - Pół szalotki
- - 30 ml soku z granata
- - 20 gram masła
- - 50 ml śmietanki
- - 50 ml białego wina
- - Skórka z połowy limonki
- - Sok z połowy limonki
- - Sól
- - Pieprz
- - Cukier
- - Papryka słodka
- - Odrobina cynamonu
- Wykonanie: Czosnek i szalotkę posiekać drobno, podsmażyć na maśle. Dodać sok z granata, śmietankę, wino, skórkę i sok z limonki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką i odrobiną cynamonu.
- Wszystko wyłożyć na talerz I ładnie udekorować.
- Tatar z tuńczyka:
- - 200 gram tuńczyka
- - 3 przepiórcze jajka
- - 1 szalotka
- - Sól
- - Pieprz
- Wykonanie: Tuńczyka posiekać bardzo drobno, dodać posiekaną szalotkę. Jajka przepiórcze ugotować na miękko, ostudzić i oddzielić żółtka od białek. Do mielonego tuńczyka dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Gotowy tatar podać na talerzu, dekorując wierzch pokrojonymi w plasterki jajkami przepiórczymi.
podziel się: