- Składniki:
- - 500 g mąki typ 00
- - 320 ml wody
- - 10 g drożdży
- - 12 g soli
- - 15ml oliwy z oliwek
- - 300 g pomidorków koktajlowych
- - 50 ml oliwy z oliwek
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 cebula szalotka
- - sól, pieprz, cukier
- - oliwa bazyliowo - pistacjowa
- - 200 ml oleju
- - 1 bazylia
- - 100 g pistacji
- - 1 kulka mozzarelli
- - 100 g parmezanu
- - szynka parmeńska
- - odrobiona rukoli
- Wykonanie:
- Wodę łączymy z drożdżami, do wody dodajemy mąkę wraz z solą. Mieszamy łyżką, dodając oliwę z oliwek. Wymieszane ciasto odkładamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie zagniatamy, robimy tak dwukrotnie. Następnie odstawiamy ciasto na 40 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto dzielimy na kulki o wadze około 250 g, po czym pozostawiamy ponownie na 40 minut. Ciasto rozgniatamy rękami, zostawiając 1 cm brzegu, którego nie rozgniatamy. Cebulę i czosnek kroimy na małe części i wrzucamy do garnka, po czym podsmażamy na odrobinie oliwy. Pomidorki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wrzucamy do garnka. Dodajemy resztę oliwy i gotujemy przez około 10-15 minut. Dodajemy sól, pieprz i cukier (opcjonalnie bazylię lub oregano). Olej wlewamy do blendera, dodajemy bazylię, pistacje oraz sól i bledujemy na gładką masę. Gotowy olej przecedzamy przez szmatkę nad sitkiem. Sos przekładamy na pizzę, mozzarelle kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę obieramy i kroimy w piórka. Wymienione składniki kładziemy na pizzy i pieczemy na najwyższej temperaturze w piekarniku przez 7-8 minut, co chwilę obracając pizzę. Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika dajemy szynkę parmeńską i rukolę, a następnie polewamy oliwą pistacjowo – bazyliową.
podziel się: