- Burrito
- Składniki:
- Mięso:
- - 300 gram wołowiny mielonej
- - 100 gram pomidorów z puszki
- - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- - Przyprawy: cynamon, kmin rzymski, cukier, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
- - Trochę oleju
- Ryż:
- - 1 woreczek ryżu
- - 1 łyżka octu winnego
- - 1 łyżka cukru
- - 50 gram masła
- - Papryka słodka
- - Papryka ostra
- - Sól
- Salsa:
- - 2 pomidory
- - 1 pęczek kolendry
- - Pół cebuli czerwonej
- - Sok z 1 limonki
- - Sól, pieprz, cukier
- Przepis na placek:
- - 160 gram mąki pszennej
- - 80 ml gorącej wody
- - 2 łyżki oleju
- - Sól do smaku
- Sos z granatu i limonki:
- - 200 gram jogurtu greckiego
- - 1 granat
- - 1 limonka
- - Sól, pieprz, cukier
- Wykonanie:
- 1. Mięso podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy przyprawy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
- 2. Ryż gotujemy do miękkości, następnie dodajemy ocet i przyprawy, podsmażamy chwilę na maśle.
- 3. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę siekamy, kolendrę siekamy, dodajemy sok z limonki i przyprawy.
- 4. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy olej i sól, następnie powoli wlewamy gorącą wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na chwilę, następnie wałkujemy na placki i smażymy na suchej patelni. Upieczone placki wkładamy do miski z mokrymi ścierkami, odstawiamy na chwilę, następnie składamy w całość, dodajemy mięso, ryż i pomidory, zawijamy i jeszcze chwilę podpiekamy na patelni.
- 5. Sos: jogurt przekładamy do miski, granat kroimy na pół i wyciskamy sok, następnie pestki z środka i sok dodajemy do jogurtu. Ścieramy trochę skórkę z limonki i wyciskamy sok, dodajemy do miski z jogurtem i granatem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
podziel się: