Maja Klejnot: Burrito z mięsem wołowym

Maja Klejnot: Burrito z mięsem wołowym
Maja Klejnot: Burrito z mięsem wołowym
  • Burrito
  • Składniki:
  • Mięso:
  • - 300 gram wołowiny mielonej
  • - 100 gram pomidorów z puszki
  • - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - Przyprawy: cynamon, kmin rzymski, cukier, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
  • - Trochę oleju
  • Ryż:
  • - 1 woreczek ryżu
  • - 1 łyżka octu winnego
  • - 1 łyżka cukru
  • - 50 gram masła
  • - Papryka słodka
  • - Papryka ostra
  • - Sól
  • Salsa:
  • - 2 pomidory
  • - 1 pęczek kolendry
  • - Pół cebuli czerwonej
  • - Sok z 1 limonki
  • - Sól, pieprz, cukier
  • Przepis na placek:
  • - 160 gram mąki pszennej
  • - 80 ml gorącej wody
  • - 2 łyżki oleju
  • - Sól do smaku
  • Sos z granatu i limonki:
  • - 200 gram jogurtu greckiego
  • - 1 granat
  • - 1 limonka
  • - Sól, pieprz, cukier
  • Wykonanie:
  • 1. Mięso podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy przyprawy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
  • 2. Ryż gotujemy do miękkości, następnie dodajemy ocet i przyprawy, podsmażamy chwilę na maśle.
  • 3. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę siekamy, kolendrę siekamy, dodajemy sok z limonki i przyprawy.
  • 4. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy olej i sól, następnie powoli wlewamy gorącą wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na chwilę, następnie wałkujemy na placki i smażymy na suchej patelni. Upieczone placki wkładamy do miski z mokrymi ścierkami, odstawiamy na chwilę, następnie składamy w całość, dodajemy mięso, ryż i pomidory, zawijamy i jeszcze chwilę podpiekamy na patelni.
  • 5. Sos: jogurt przekładamy do miski, granat kroimy na pół i wyciskamy sok, następnie pestki z środka i sok dodajemy do jogurtu. Ścieramy trochę skórkę z limonki i wyciskamy sok, dodajemy do miski z jogurtem i granatem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości