Maja Klejnot: Burrito z mięsem wołowym

Maja Klejnot: Burrito z mięsem wołowym
Maja Klejnot: Burrito z mięsem wołowym
  • Burrito
    • Składniki:
      • Mięso:
        • - 300 gram wołowiny mielonej
          • - 100 gram pomidorów z puszki
            • - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
              • - Przyprawy: cynamon, kmin rzymski, cukier, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
                • - Trochę oleju
                  • Ryż:
                    • - 1 woreczek ryżu
                      • - 1 łyżka octu winnego
                        • - 1 łyżka cukru
                          • - 50 gram masła
                            • - Papryka słodka
                              • - Papryka ostra
                                • - Sól
                                  • Salsa:
                                    • - 2 pomidory
                                      • - 1 pęczek kolendry
                                        • - Pół cebuli czerwonej
                                          • - Sok z 1 limonki
                                            • - Sól, pieprz, cukier
                                              • Przepis na placek:
                                                • - 160 gram mąki pszennej
                                                  • - 80 ml gorącej wody
                                                    • - 2 łyżki oleju
                                                      • - Sól do smaku
                                                        • Sos z granatu i limonki:
                                                          • - 200 gram jogurtu greckiego
                                                            • - 1 granat
                                                              • - 1 limonka
                                                                • - Sól, pieprz, cukier
                                                                  • Wykonanie:
                                                                    • 1. Mięso podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy przyprawy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
                                                                      • 2. Ryż gotujemy do miękkości, następnie dodajemy ocet i przyprawy, podsmażamy chwilę na maśle.
                                                                        • 3. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę siekamy, kolendrę siekamy, dodajemy sok z limonki i przyprawy.
                                                                          • 4. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy olej i sól, następnie powoli wlewamy gorącą wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na chwilę, następnie wałkujemy na placki i smażymy na suchej patelni. Upieczone placki wkładamy do miski z mokrymi ścierkami, odstawiamy na chwilę, następnie składamy w całość, dodajemy mięso, ryż i pomidory, zawijamy i jeszcze chwilę podpiekamy na patelni.
                                                                            • 5. Sos: jogurt przekładamy do miski, granat kroimy na pół i wyciskamy sok, następnie pestki z środka i sok dodajemy do jogurtu. Ścieramy trochę skórkę z limonki i wyciskamy sok, dodajemy do miski z jogurtem i granatem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości