- Składniki
- -Stek wołowy 200g
- -Passata pomidorowa 400ml
- -Wino czerwone 300ml
- -Masło 100g
- -Ser grana padano 20g
- -Bazylia 3 krzaczki
- -Cukier 2 łyżki
- -Sól 2 łyżki
- -pieprz 1 łyżka
- -Mleko 200 ml
- - seler -1,5 szt.
- -Suszona bazylia
- -Suszony rozmaryn
- -Oliwa 50ml
- -Szczypta kminu rzymskiego
- -Kości wołowe 200g
- -marchewka 1
- -cebula 2 szt.
- -Sok z cytryny 1 łyżka
- -2 pietruszka
- -10 ml śmietanki 30%
- - 2 ząbki czosnku
- - 3 marchewki
- -2 pietruszki
- -seler naciowy
- -200 ml wina czerwonego
- -żeberka 200 gram
- -50 gram zimnego masła
- Przygotowanie: Selera obieramy i kroimy na mniejsze części, dajemy do garnka i zalewamy mlekiem, gotujemy do miękkości. Przekładamy wszystko do blendera dodajemy grana padano,20g masła i Śmietankę Oraz Pęczek Bazylii wszystko dokładnie miksujemy przez około 5 min. Do miski przekładamy 200 ml Passaty pomidorowej dodajemy bazylię świeżą, Ząbek czosnku, szczyptę soli pieprzu, rozmaryn. Wszystko przelewamy do woreczka strunowego i wkładamy tam steka. Pakujemy próżniowo i odkładamy na 10 min. Na patelnię Wlewamy oliwę 20ml Dodajemy posiekany Czosnek Wlewamy Passat E pomidorową 200 ml Dodajemy cukier dużo szczyptę soli i dużo szczyptę pieprzu posiekany Pęczek Bazylii świeżej oraz Kmin Rzymski i suszoną bazylię i rozmaryn. Wszystko gotujemy około 10 min aż odparuje woda a sos będzie gęsty warzywa kroimy wrzucamy do garnka i gotujemy bulion kości podpiekamy w piekarniku około 20 minut 220 stopni całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut wino redukujemy na patelni aż objętość zmniejszy się do wina dolewamy bulion i dodajemy zimne masło doprawiamy solą pieprzem odrobioną cukru .Steka dajemy na patelnię grillową smażymy po około 2-3 minuty na stronę (zależy od grubości steka) dodajemy masło czosnek rozmaryn i masełkujemy, gotowego steka ściągamy na 5 minut żeby odpoczął wykładamy na talerz sosy, steka , oliwę i puree.
podziel się: