Maja i Martyna: Polędwica wołowa z grilla

Maja i Martyna: Polędwica wołowa z grilla
Maja i Martyna: Polędwica wołowa z grilla
  • Składniki
    • -Stek wołowy 200g
      • -Passata pomidorowa 400ml
        • -Wino czerwone 300ml
          • -Masło 100g
            • -Ser grana padano 20g
              • -Bazylia 3 krzaczki
                • -Cukier 2 łyżki
                  • -Sól 2 łyżki
                    • -pieprz 1 łyżka
                      • -Mleko 200 ml
                        • - seler -1,5 szt.
                          • -Suszona bazylia
                            • -Suszony rozmaryn
                              • -Oliwa 50ml
                                • -Szczypta kminu rzymskiego
                                  • -Kości wołowe 200g 
                                    • -marchewka 1
                                      • -cebula 2 szt.
                                        • -Sok z cytryny 1 łyżka
                                          • -2 pietruszka
                                            • -10 ml śmietanki 30%
                                              • - 2 ząbki czosnku
                                                • - 3 marchewki
                                                  • -2 pietruszki
                                                    • -seler naciowy
                                                      • -200 ml wina czerwonego
                                                        • -żeberka 200 gram
                                                          • -50 gram zimnego masła
                                                            • Przygotowanie: Selera obieramy i kroimy na mniejsze części, dajemy do garnka i zalewamy mlekiem, gotujemy do miękkości. Przekładamy wszystko do blendera dodajemy grana padano,20g masła i Śmietankę Oraz Pęczek Bazylii wszystko dokładnie miksujemy przez około 5 min. Do miski przekładamy 200 ml Passaty pomidorowej dodajemy bazylię świeżą, Ząbek czosnku, szczyptę soli pieprzu, rozmaryn. Wszystko przelewamy do woreczka strunowego i wkładamy tam steka. Pakujemy próżniowo i odkładamy na 10 min. Na patelnię Wlewamy oliwę 20ml Dodajemy posiekany Czosnek Wlewamy Passat E pomidorową 200 ml Dodajemy cukier dużo szczyptę soli i dużo szczyptę pieprzu posiekany Pęczek Bazylii świeżej oraz Kmin Rzymski i suszoną bazylię i rozmaryn. Wszystko gotujemy około 10 min aż odparuje woda a sos będzie gęsty warzywa kroimy wrzucamy do garnka i gotujemy bulion kości podpiekamy w piekarniku około 20 minut 220 stopni całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut wino redukujemy na patelni aż objętość zmniejszy się do wina dolewamy bulion i dodajemy zimne masło doprawiamy solą pieprzem odrobioną cukru .Steka dajemy na patelnię grillową smażymy po około 2-3 minuty na stronę (zależy od grubości steka) dodajemy masło czosnek rozmaryn i masełkujemy, gotowego steka ściągamy na 5 minut żeby odpoczął wykładamy na talerz sosy, steka , oliwę i puree.
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości