Wykwintny łosoś w owocowym wydaniu! Maria Garbacz z "MasterChef Nastolatki" prezentuje przepis, który łączy delikatność ryby z intensywnymi smakami. Soczysty łosoś, aksamitne puree z batata i aromatyczny sos malinowo-żurawinowy to trio, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe danie i oczaruj swoich bliskich!
Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym – przepis Marii Garbacz z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym
Składniki do przygotowania łososia:
- 300 g fileta z łososia (najlepiej Coho)
- Sól
- Czarny i biały sezam
- Pieprz mielony
- Oregano
- Odrobina oleju
Przygotowanie łososia:
- Łososia przekrój na dwa kawałki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posyp rybę solą, pieprzem i oregano.
- Na rozgrzany olej na patelni połóż łososia (skórą do dołu) i smaż po 2 minuty z każdej strony.
- Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 5-10 minut, w zależności od grubości fileta.
Składniki na puree z batata:
- 1 średniej wielkości batat
- 1 łyżka napoju migdałowego
- 1 łyżka margaryny owsianej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie puree:
- Batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Gotuj batata w osolonej wodzie, aż zmięknie.
- Odcedź batata i zblenduj za pomocą przystawki do puree.
- Dodaj margarynę, napój migdałowy, a następnie dopraw pieprzem i solą.
- Ponownie zblenduj, aż puree będzie gładkie.
Składniki na sos malinowo-żurawinowy:
- 80 g świeżej żurawiny
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 100 ml czerwonego wina półwytrawnego (np. Marani Telavuri)
- Pół łyżki cukru
- Łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie sosu:
- Do garnka wrzuć żurawinę (przekrojoną na pół), maliny oraz sok z cytryny. Gotuj chwilę.
- Następnie dodaj czerwone wino. Gdy wino odparuje, dodaj cukier.
- Mieszaj sos, gotując aż się zredukuje (uważaj, aby się nie przypalił).
- Lekko ostudź sos, a następnie przelej do rozdrabniacza i zblenduj.
- Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Dodatkowo:
- Garść prażonych pistacji
Przygotowanie dania:
- Za pomocą łyżki wyłóż puree na talerz i „rozetrzyj” na kształt kropli.
- Podobnie postąp z sosem – wyłóż go w kształt kropli obok puree.
- Ułóż kawałki łososia obok puree.
- Gotowe danie posyp posiekanymi, prażonymi pistacjami.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: