Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym – przepis Marii Garbacz

Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym
Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym

Wykwintny łosoś w owocowym wydaniu! Maria Garbacz z "MasterChef Nastolatki" prezentuje przepis, który łączy delikatność ryby z intensywnymi smakami. Soczysty łosoś, aksamitne puree z batata i aromatyczny sos malinowo-żurawinowy to trio, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe danie i oczaruj swoich bliskich!

Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym – przepis Marii Garbacz z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Łosoś z puree z batata i sosem malinowo-żurawinowym

Składniki do przygotowania łososia:

  • 300 g fileta z łososia (najlepiej Coho)
  • Sól
  • Czarny i biały sezam
  • Pieprz mielony
  • Oregano
  • Odrobina oleju

Przygotowanie łososia:

  • Łososia przekrój na dwa kawałki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Posyp rybę solą, pieprzem i oregano.
  • Na rozgrzany olej na patelni połóż łososia (skórą do dołu) i smaż po 2 minuty z każdej strony.
  • Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 5-10 minut, w zależności od grubości fileta.

Składniki na puree z batata:

  • 1 średniej wielkości batat
  • 1 łyżka napoju migdałowego
  • 1 łyżka margaryny owsianej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie puree:

  • Batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Gotuj batata w osolonej wodzie, aż zmięknie.
  • Odcedź batata i zblenduj za pomocą przystawki do puree.
  • Dodaj margarynę, napój migdałowy, a następnie dopraw pieprzem i solą.
  • Ponownie zblenduj, aż puree będzie gładkie.

Składniki na sos malinowo-żurawinowy:

  • 80 g świeżej żurawiny
  • 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 100 ml czerwonego wina półwytrawnego (np. Marani Telavuri)
  • Pół łyżki cukru
  • Łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie sosu:

  • Do garnka wrzuć żurawinę (przekrojoną na pół), maliny oraz sok z cytryny. Gotuj chwilę.
  • Następnie dodaj czerwone wino. Gdy wino odparuje, dodaj cukier.
  • Mieszaj sos, gotując aż się zredukuje (uważaj, aby się nie przypalił).
  • Lekko ostudź sos, a następnie przelej do rozdrabniacza i zblenduj.
  • Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Dodatkowo:
  • Garść prażonych pistacji

Przygotowanie dania:

  • Za pomocą łyżki wyłóż puree na talerz i „rozetrzyj” na kształt kropli.
  • Podobnie postąp z sosem – wyłóż go w kształt kropli obok puree.
  • Ułóż kawałki łososia obok puree.
  • Gotowe danie posyp posiekanymi, prażonymi pistacjami.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości