Kluseczki z musem wątróbkowym, musem jabłkowym, karmelizowanym jabłkiem i kruszonką – przepis Natalii Ryndak

Kluseczki z musem wątróbkowym, musem jabłkowym, karmelizowanym jabłkiem i kruszonką
Kluseczki z musem wątróbkowym, musem jabłkowym, karmelizowanym jabłkiem i kruszonką

Delikatne kluseczki w wykwintnym wydaniu! Natalia Ryndak z "MasterChef Nastolatki" prezentuje niezwykłą kompozycję smaków – puszyste kluseczki podane z aksamitnym musem wątróbkowym, słodko-kwaskowym musem jabłkowym i karmelizowanym jabłkiem. Całość dopełnia chrupiąca kruszonka, która dodaje tekstury i wyjątkowego aromatu. To eleganckie danie, które zaskoczy i zachwyci! Sprawdź przepis i odkryj zupełnie nowy wymiar klusek!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować przepis na wątróbkę Natalii Ryndak z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
  • Jaki jest przepis na kluseczki z musem wątróbkowym, musem jabłkowym, karmelizowanym jabłkiem i kruszonką

Kluseczki z musem wątróbkowym, musem jabłkowym, karmelizowanym jabłkiem i kruszonką – przepis Natalii Ryndak z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Kluseczki z musem wątróbkowym, musem jabłkowym, karmelizowanym jabłkiem i kruszonką

Składniki:

  • Kluseczki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • Skrobia ziemniaczana
  • Sól, pieprz
  • Mus wątróbkowy:
  • 400 g wątróbki
  • Pół średniej cebuli
  • 125 g mascarpone
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • Opcjonalnie śmietanka 30%
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Mus jabłkowy:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • Woda
  • Goździki, cynamon, cukier
  • Karmelizowane jabłka:
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka masła
  • Miód, cukier
  • Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Ziemniaki podziel na 4 części w misce, jedną wyjmij i zastąp skrobią. Dodaj twaróg, sól i pieprz, zagnieć ciasto. Uformuj kluseczki i ugotuj we wrzącej wodzie.
  • Wątróbkę oczyść, pokrój i usmaż na oleju, wcześniej podsmażając cebulkę. Zblenduj wątróbkę z mascarpone, serkiem i ewentualnie śmietanką. Dopraw, przetrzyj przez sitko.
  • Jabłka na mus zetrzyj, podsmaż na maśle z miodem, cynamonem i goździkami. Dodaj wody dla konsystencji, gotuj do miękkości.
  • Jabłko na karmelizowane pokrój w plasterki, podsmaż na maśle z miodem i cukrem.
  • Składniki na kruszonkę połącz, piecz w 180°C przez 10–15 minut.
  • Podawaj kluseczki na musie wątróbkowym, z musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami. Posyp kruszonką.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości