Kartacz z farszem cielęcym, oliwą koperkową i okrasą z borowików – przepis Marcela Głuszka

Kartacz z farszem cielęcym, oliwą koperkową i okrasą z borowików
Kartacz z farszem cielęcym, oliwą koperkową i okrasą z borowików

Tradycja w nowoczesnym wydaniu! Marcel Głuszek z "MasterChef Nastolatki" podbił serca jurorów swoim wyjątkowym daniem – kartaczem z farszem cielęcym, podanym z aromatyczną oliwą koperkową i okrasą z borowików. To połączenie klasyki z finezją, które musisz wypróbować! Zobacz przepis i przygotuj ten mistrzowski specjał we własnej kuchni!

  • Jaki był przepis na kartacza w 3. odcinku "MasterChef Nastolatki"
  •  Jak przyrządzić kartacza wg przepisu Marcela Głuszka z "MasterChef Nastolatki"

Kartacz z farszem cielęcym, oliwą koperkową i okrasą z borowików – przepis Marcela Głuszka z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Kartacz z farszem cielęcym, oliwą koperkową i okrasą z borowików

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 g mielonej cielęciny
  • pół cebuli białej
  • pół pęczka kopru
  • 50 ml oleju
  • 100 g borowików
  • 75 ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Połowę ziemniaków ugotuj do miękkości, resztę zetrzyj na tarce i odsącz w ściereczce. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z surowymi, skrobią, mąką, jajkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę.
  • Cebulkę podsmaż, dodaj do mielonej cielęciny razem z jajkiem, solą i pieprzem, wymieszaj farsz i lekko podsmaż. Koperek zmiksuj z olejem (proporcja 2:1).
  • Borowiki podsmaż na maśle, podlej winem, odparuj płyn. Z ciasta formuj placki, nakładaj farsz, zlepiaj i formuj kartacze. Gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • Podaj kartacze z oliwą koperkową i borowikami.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości