Tradycja w nowoczesnym wydaniu! Marcel Głuszek z "MasterChef Nastolatki" podbił serca jurorów swoim wyjątkowym daniem – kartaczem z farszem cielęcym, podanym z aromatyczną oliwą koperkową i okrasą z borowików. To połączenie klasyki z finezją, które musisz wypróbować! Zobacz przepis i przygotuj ten mistrzowski specjał we własnej kuchni!
- Jaki był przepis na kartacza w 3. odcinku "MasterChef Nastolatki"
- Jak przyrządzić kartacza wg przepisu Marcela Głuszka z "MasterChef Nastolatki"
Kartacz z farszem cielęcym, oliwą koperkową i okrasą z borowików – przepis Marcela Głuszka z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Kartacz z farszem cielęcym, oliwą koperkową i okrasą z borowików
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 g mielonej cielęciny
- pół cebuli białej
- pół pęczka kopru
- 50 ml oleju
- 100 g borowików
- 75 ml białego wina wytrawnego
- 2 łyżki masła
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Połowę ziemniaków ugotuj do miękkości, resztę zetrzyj na tarce i odsącz w ściereczce. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z surowymi, skrobią, mąką, jajkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę.
- Cebulkę podsmaż, dodaj do mielonej cielęciny razem z jajkiem, solą i pieprzem, wymieszaj farsz i lekko podsmaż. Koperek zmiksuj z olejem (proporcja 2:1).
- Borowiki podsmaż na maśle, podlej winem, odparuj płyn. Z ciasta formuj placki, nakładaj farsz, zlepiaj i formuj kartacze. Gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Podaj kartacze z oliwą koperkową i borowikami.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: