Kaczka z puree marchewkowym i sosem żurawinowym – przepis Eryka Berouda

Kaczka z puree marchewkowym i sosem żurawinowym
Kaczka z puree marchewkowym i sosem żurawinowym

Soczysta kaczka w wyjątkowym wydaniu! Eryk Beroud z "MasterChef Nastolatki" prezentuje wykwintne danie, które zachwyca smakiem i elegancją. Delikatna, aromatyczna kaczka podana z kremowym puree marchewkowym oraz intensywnym, lekko kwaskowym sosem żurawinowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Sprawdź przepis i przygotuj to wyrafinowane danie we własnej kuchni!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przyrządzić kaczkę wg przepisu Eryka Berouda z "MasterChef Nastolatki"
  • Jaki jest przepis na kaczkę z puree marchewkowym i sosem żurawinowym

Kaczka z puree marchewkowym i sosem żurawinowym – przepis Eryka Berouda z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Kaczka z puree marchewkowym i sosem żurawinowym

Składniki:

  • Puree marchewkowe:
  • 600 g marchewki
  • 500 g mleka
  • 1 łyżeczka czerwonego curry
  • 4 szczypty soli
  • 2 szczypty cukru
  • Skórka z limonki
  • 60 g masła
  • Sok z limonki do smaku
  • Olej pietruszkowo-szczypiorkowy:
  • 100 g pietruszki
  • 90 g szczypiorku
  • 80 g szpinaku
  • 270 g oleju
  • Sos żurawinowy:
  • 150 g cukru
  • 600 g mrożonej żurawiny
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 12 goździków
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Kaczka:
  • Pierś z kaczki
  • 100 g masła
  • Gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Gruszka:
  • 100 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 gruszka
  • 250 ml białego wina

Przygotowanie:

  • Zacznij od obrania marchewki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki. Do garnka wlej mleko, dodaj marchewkę i pastę curry. Gotuj, aż marchewka zmięknie.
  • W międzyczasie przygotuj olej. Umyj warzywa, pokrój je, a następnie dodaj do termomiksa. Wlej olej i zmiksuj. Następnie ustaw temperaturę na 85°C i blenduj na małych obrotach przez 7 minut. Przelej olej do dzbanka i pozostaw do ostygnięcia.
  • Do blendera dodaj marchewkę z mlekiem oraz pozostałe składniki (oprócz masła). Zblenduj na puree, a następnie dodaj masło i blenduj jeszcze raz. Gotowe puree przełóż do dyspensera.
  • Przygotuj dwa szerokie garnki – jeden na gruszkę, a drugi na sos żurawinowy. Do obu wsyp cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje, nie mieszając.
  • Do pierwszego garnka dodaj 300 g żurawiny. Gdy puści sok, dodaj wino, sok z pomarańczy i goździki. Poczekaj, aż sos się zredukuje. Zblenduj go, a następnie przelej przez sitko. Postaw sos na małym ogniu i dodaj resztę żurawiny. Po zagotowaniu dodaj skórkę z pomarańczy i zdejmij z ognia.
  • Do drugiego garnka dodaj pokrojoną i obrane gruszkę. Zalej ją winem i dodaj przyprawy. Gotuj, aż gruszka zmięknie.
  • Przygotuj sitko i gazę. Przelej olej przez sitko, a następnie przez gazę. Gotowy olej przelej do dyspensera.
  • Pierś z kaczki natrzyj solą i pieprzem. Smaż na patelni skórą do dołu, aż tłuszcz się wytopi. Zwiększ temperaturę, a gdy skórka się zarumieni, dodaj masło, rozmaryn, tymianek oraz 3 rozgniecione ząbki czosnku. Zmniejsz temperaturę i smaż kaczkę, polewając ją masłem z każdej strony. Następnie włóż kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz, aż osiągnie 48°C wewnątrz. Po upieczeniu daj jej odpocząć przez 5 minut.
  • Pokrój kaczkę. Wyłóż na talerz wszystkie elementy dania: na puree ułóż pokrojoną kaczkę, obok gruszkę, a całość udekoruj sosem żurawinowym i zielonym olejem.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości