- Makaron carbonara
- Makaron
- Składniki:
- · 500 g szklanki mąki pszennej
- · 2 jajka
- · 2 żółtka
- · 1 łyżeczka soli
- · 1 łyżeczka oliwy
- Sos
- Składniki:
- · 3 jajka
- · 100 g sera grana padano
- · 200 g guanciale
- · Pieprz ziarnisty
- · Sól
- Sposób przygotowania:
- 1. Ciasto:
- Mąkę przesiej do misy miksera. Wbij jajka i żółtka. Dodaj sól, dolej oliwę. Załóż hak do wyrabiania ciasta i wyrób gładkie i sprężyste ciasto. Uformuj kulę i zawiń ją w folię. Odstaw na ok 30 minut. Ciasto rozwałkuj przy pomocy maszynki do makaronu. Wytnij makaron, przesypując mąką, aby się nie posklejał.
- 2. Pokrojone w kostkę guanciale wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż je na złocisty kolor.
- Odłóż ¼ do dekoracji.
- 3. W misce wymieszaj 3 żółta ze startym na małych oczkach 70 g sera grana padano.
- Dopraw solą i świeżo utartym pierzem.
- 4. Makaron wrzuć do gotującej się osolonej wody.
- Gotuj dotąd aż będzie al dente.
- 5. Ugotowany makaron przełóż łyżką cedzakową na patelnię z guanciale.
- Podgrzewaj 1-2 min.
- 6. Podgrzany makaron przesłuż do miski z masą jajeczno-serową.
- Mieszaj szybo, aby jajka się nie ścięły, jeśli konsystencja jest za mało kremowa dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
- 7. Przełóż makaron na talerz i posyp pozostałym serem oraz guanciale i dopraw pieprzem.
podziel się: