Jakub Mróz: Makaron carbonara

Jakub Mróz: Makaron carbonara
Jakub Mróz: Makaron carbonara
  • Makaron carbonara
  • Makaron
  • Składniki:
  • ·        500 g szklanki mąki pszennej
  • ·        2 jajka
  • ·        2 żółtka
  • ·        1 łyżeczka soli
  • ·        1 łyżeczka oliwy
  • Sos
  • Składniki:
  • ·        3 jajka
  • ·        100 g sera grana padano
  • ·        200 g guanciale
  • ·        Pieprz ziarnisty
  • ·        Sól
  • Sposób przygotowania:
  • 1.      Ciasto:
  • Mąkę przesiej do misy miksera. Wbij jajka i żółtka. Dodaj sól, dolej oliwę. Załóż hak do wyrabiania ciasta i wyrób gładkie i sprężyste ciasto. Uformuj kulę i zawiń ją w folię. Odstaw na ok 30 minut. Ciasto rozwałkuj przy pomocy maszynki do makaronu. Wytnij makaron, przesypując mąką, aby się nie posklejał.
  • 2.      Pokrojone w kostkę guanciale wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż je na złocisty kolor.
  • Odłóż ¼ do dekoracji.
  • 3.      W misce wymieszaj 3 żółta ze startym na małych oczkach 70 g sera grana padano.
  • Dopraw solą i świeżo utartym pierzem.
  • 4.      Makaron wrzuć do gotującej się osolonej wody.
  • Gotuj dotąd aż będzie al dente.
  • 5.      Ugotowany makaron przełóż łyżką cedzakową na patelnię z guanciale.
  • Podgrzewaj 1-2 min.
  • 6.      Podgrzany makaron przesłuż do miski z masą jajeczno-serową.
  • Mieszaj szybo, aby jajka się nie ścięły, jeśli konsystencja jest za mało kremowa dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
  • 7.      Przełóż makaron na talerz i posyp pozostałym serem oraz guanciale i dopraw pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości