Jakub Mróz: Makaron carbonara

Jakub Mróz: Makaron carbonara
Jakub Mróz: Makaron carbonara
  • Makaron carbonara
    • Makaron
      • Składniki:
        • ·        500 g szklanki mąki pszennej
          • ·        2 jajka
            • ·        2 żółtka
              • ·        1 łyżeczka soli
                • ·        1 łyżeczka oliwy
                  • Sos
                    • Składniki:
                      • ·        3 jajka
                        • ·        100 g sera grana padano
                          • ·        200 g guanciale
                            • ·        Pieprz ziarnisty
                              • ·        Sól
                                • Sposób przygotowania:
                                  • 1.      Ciasto:
                                    • Mąkę przesiej do misy miksera. Wbij jajka i żółtka. Dodaj sól, dolej oliwę. Załóż hak do wyrabiania ciasta i wyrób gładkie i sprężyste ciasto. Uformuj kulę i zawiń ją w folię. Odstaw na ok 30 minut. Ciasto rozwałkuj przy pomocy maszynki do makaronu. Wytnij makaron, przesypując mąką, aby się nie posklejał.
                                      • 2.      Pokrojone w kostkę guanciale wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż je na złocisty kolor.
                                        • Odłóż ¼ do dekoracji.
                                          • 3.      W misce wymieszaj 3 żółta ze startym na małych oczkach 70 g sera grana padano.
                                            • Dopraw solą i świeżo utartym pierzem.
                                              • 4.      Makaron wrzuć do gotującej się osolonej wody.
                                                • Gotuj dotąd aż będzie al dente.
                                                  • 5.      Ugotowany makaron przełóż łyżką cedzakową na patelnię z guanciale.
                                                    • Podgrzewaj 1-2 min.
                                                      • 6.      Podgrzany makaron przesłuż do miski z masą jajeczno-serową.
                                                        • Mieszaj szybo, aby jajka się nie ścięły, jeśli konsystencja jest za mało kremowa dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
                                                          • 7.      Przełóż makaron na talerz i posyp pozostałym serem oraz guanciale i dopraw pieprzem.
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości