Jakie dania podbiły serca jurorów w wielkim finale programu "MasterChef Nastolatki 2"? Zocha Król zachwyciła nie tylko smakiem, ale i pomysłem na menu pełne oryginalnych połączeń. W jej finałowej propozycji znalazły się falafele na hummusie, łosoś glazurowany w miso oraz gruszka w grzańcu na kremie z gorgonzolą. Sprawdź przepisy!
- Jak przygotować:
- Falafele na hummusie z mini sałatką z oliwek, ogórkami i granatem, oliwa kolendrowa
- Łososia glazurowanego w miso z coleslawem orzechowym
- Gruszkę gotowaną w grzańcu na kremie z gorgonzolą, kruszonką korzenną i sosem maślano-winnym
Co przygotowała Zocha Król na przystawkę w finale "MasterChef Nastolatki 2"?
Falafele na hummusie z mini sałatką z oliwek, ogórkami i granatem, oliwa kolendrowa
Składniki:
- Ciecierzyca gotowana-200 g
- Kolendra-pęczek
- Natka pietruszki-mały pęczek
- Panko
- Jajka-2szt,
- Mąka
- Kumin
- Czosnek granulowany
- Świeży ogórek-1 szt.
- Cebula czerwona-1szt.
- Ocet jabłkowy
- Cukier trzcinowy
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Wino białe
- Cytryna-1szt.
- Granat-1szt.
- Oliwki zielone bez pestek-50 g
- Sałata endywia-1szt.
- Oliwa cytrynowa
- Papryczka chili-1 mała
Przygotowanie:
- Ciecierzycę ugotuj do miękkości i ostudź. Kolendrę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Do miski przełóż ciecierzycę, dodaj posiekane zioła, panko, jajka, mąkę, kumin i czosnek granulowany. Całość zmiksuj lub dokładnie ugnieć, aż masa będzie jednolita i zwarta. Formuj kulki i smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu lub piecz w piekarniku.
- Świeży ogórek pokrój w cienkie plasterki, cebulę czerwoną poszatkuj. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj z octem jabłkowym, cukrem trzcinowym i odrobiną oliwy cytrynowej. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
- Granat obierz i wydobądź pestki. Sałatę endywię porwij na mniejsze kawałki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
- Falafele podawaj na hummusie, obok ułóż sałatkę z oliwek, ogórków, posyp pestkami granatu i świeżą kolendrą. Całość skrop oliwą kolendrową.
Czytaj też: Poruszająca historia uczestniczki "MasterChef Nastolatki". Julię wsparła osoba, która odmieniła jej życie w domu dziecka
Co przygotowała Zocha Król na danie główne w finale "MasterChef Nastolatki 2"?
Łosoś glazurowany w miso z coleslawem orzechowym, kremem kokosowym z batata, chipsami z jarmużu i fasolką edamame
Składniki:
- Łosoś-200g
- Olej sezamowy
- Sos sojowy
- Pasta gochujang
- Miso
- Ocet ryżowy
- Cebulka dymka-1 peczek
- Syrop klonowy
- Imbir
- Czosnek-2 ząbki
- Sezam biały
- Sezam czarny
- Pomarańcza-1 szt.
- Batat-2szt.
- Szparagi-pęczek
- Mleczko kokosowe-200ml
- Czerwona pasta curry
- Czerwona kapusta-1/4 główki
- Biała kapusta-1/4 główki
- Masło orzechowe-20 g
- Pasta tahini-20 g
- Marchewka-1 szt.
- Sriracha
- Limonka-1szt.
Przygotowanie:
- Łososia oczyść, osusz i zamarynuj w oleju sezamowym, sosie sojowym, paście gochujang, miso, occie ryżowym, syropie klonowym oraz startej skórce z pomarańczy. Dodaj starty imbir i czosnek. Odstaw na jakiś czas do lodówki, aby się marynował.
- Czerwoną i białą kapustę drobno poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj warzywa z masłem orzechowym, pastą tahini, sokiem z limonki i odrobiną srirachy.
- Batat obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w mleczku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry, aż batat będzie miękki. Całość zmiksuj na gładki krem.
- Jarmuż umyj, osusz i oderwij twarde łodygi. Liście skrop oliwą i upiecz w piekarniku, aż staną się chrupiące.
- Szparagi oczyść i zblanszuj w osolonej wodzie, a fasolkę edamame ugotuj na parze lub w wodzie.
- Łososia obsmaż na patelni, aż uzyska złotą, glazurowaną skórkę. Podawaj na kremie kokosowym z batata, obok ułóż sałatkę coleslaw i chipsy z jarmużu. Całość posyp sezamem i drobno posiekaną cebulką dymką.
Czytaj też: Takich mazurków jeszcze nie jedliście! Przepisy uczestników "MasterChef Nastolatki" na wielkanocne wypieki
Co przygotowała Zocha Król na deser w finale "MasterChef Nastolatki 2"?
Gruszka gotowana w grzańcu na kremie z gorgonzolą, kruszonką korzenną i sosem maślano-winnym
Składniki:
- Gruszka konferencja (twarda)-1szt.
- Wino czerwone półwytrawne-200ml
- Cynamon w laskach-1 szt
- Goździki
- Cukier trzcinowy
- Imbir
- Cynamon mielony
- Gorgonzola dolce-50 g
- Śmietanka 30%-100ml
- Biała czekolada-50 g
- Mascarpone-100g
- Woda różana-50 ml
- Mąka-50 g
- Orzechy laskowe prażone-50 g
- Masło-100 g
- Ciasteczka korzenne-50 g
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej wino z laską cynamonu, goździkami, imbirem i cukrem trzcinowym. Gruszkę obierz, przekrój na pół i gotuj w gorącym grzańcu, aż stanie się miękka, ale nadal jędrna.
- Gorgonzolę rozpuść na małym ogniu ze śmietanką, dodaj mascarpone i odrobinę wody różanej. Całość delikatnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj. Ciasteczka korzenne pokrusz i połącz z masłem(50 g) oraz mąką. Upiecz kruszonkę do chrupkości.
- Na patelni podgrzej masło(pozostałe -50 g) dodaj odrobinę wina i cukru trzcinowego, gotuj do uzyskania gęstego, maślanego sosu.
- Gruszkę podawaj na kremie z gorgonzolą, posyp kruszonką korzenną i prażonymi orzechami. Całość polej sosem maślano-winnym.
Autor: Kamila Jamrożek