Jakie autorskie menu przygotowała Zocha Król w finale "MasterChef Nastolatki 2"?

Zocha Król w finale 2. edycji programu "MasterChef Nastolatki"
Zocha Król w finale 2. edycji programu "MasterChef Nastolatki"
Źródło: x-news

Jakie dania podbiły serca jurorów w wielkim finale programu "MasterChef Nastolatki 2"? Zocha Król zachwyciła nie tylko smakiem, ale i pomysłem na menu pełne oryginalnych połączeń. W jej finałowej propozycji znalazły się falafele na hummusie, łosoś glazurowany w miso oraz gruszka w grzańcu na kremie z gorgonzolą. Sprawdź przepisy!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować:
  • Falafele na hummusie z mini sałatką z oliwek, ogórkami i granatem, oliwa kolendrowa
  • Łososia glazurowanego w miso z coleslawem orzechowym
  • Gruszkę gotowaną w grzańcu na kremie z gorgonzolą, kruszonką korzenną i sosem maślano-winnym

Co przygotowała Zocha Król na przystawkę w finale "MasterChef Nastolatki 2"?

Falafele na hummusie z mini sałatką z oliwek, ogórkami i granatem, oliwa kolendrowa

Składniki:

  • Ciecierzyca gotowana-200 g
  • Kolendra-pęczek
  • Natka pietruszki-mały pęczek
  • Panko
  • Jajka-2szt,
  • Mąka
  • Kumin
  • Czosnek granulowany
  • Świeży ogórek-1 szt.
  • Cebula czerwona-1szt.
  • Ocet jabłkowy
  • Cukier trzcinowy
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Wino białe
  • Cytryna-1szt.
  • Granat-1szt.
  • Oliwki zielone bez pestek-50 g
  • Sałata endywia-1szt.
  • Oliwa cytrynowa
  • Papryczka chili-1 mała

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę ugotuj do miękkości i ostudź. Kolendrę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Do miski przełóż ciecierzycę, dodaj posiekane zioła, panko, jajka, mąkę, kumin i czosnek granulowany. Całość zmiksuj lub dokładnie ugnieć, aż masa będzie jednolita i zwarta. Formuj kulki i smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu lub piecz w piekarniku.
  • Świeży ogórek pokrój w cienkie plasterki, cebulę czerwoną poszatkuj. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj z octem jabłkowym, cukrem trzcinowym i odrobiną oliwy cytrynowej. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
  • Granat obierz i wydobądź pestki. Sałatę endywię porwij na mniejsze kawałki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
  • Falafele podawaj na hummusie, obok ułóż sałatkę z oliwek, ogórków, posyp pestkami granatu i świeżą kolendrą. Całość skrop oliwą kolendrową.

Czytaj też: Poruszająca historia uczestniczki "MasterChef Nastolatki". Julię wsparła osoba, która odmieniła jej życie w domu dziecka

Co przygotowała Zocha Król na danie główne w finale "MasterChef Nastolatki 2"?

Łosoś glazurowany w miso z coleslawem orzechowym, kremem kokosowym z batata, chipsami z jarmużu i fasolką edamame

Składniki:

  • Łosoś-200g
  • Olej sezamowy
  • Sos sojowy
  • Pasta gochujang
  • Miso
  • Ocet ryżowy
  • Cebulka dymka-1 peczek
  • Syrop klonowy
  • Imbir
  • Czosnek-2 ząbki
  • Sezam biały
  • Sezam czarny
  • Pomarańcza-1 szt.
  • Batat-2szt.
  • Szparagi-pęczek
  • Mleczko kokosowe-200ml
  • Czerwona pasta curry
  • Czerwona kapusta-1/4 główki
  • Biała kapusta-1/4 główki
  • Masło orzechowe-20 g
  • Pasta tahini-20 g
  • Marchewka-1 szt.
  • Sriracha
  • Limonka-1szt.

Przygotowanie:

  • Łososia oczyść, osusz i zamarynuj w oleju sezamowym, sosie sojowym, paście gochujang, miso, occie ryżowym, syropie klonowym oraz startej skórce z pomarańczy. Dodaj starty imbir i czosnek. Odstaw na jakiś czas do lodówki, aby się marynował.
  • Czerwoną i białą kapustę drobno poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj warzywa z masłem orzechowym, pastą tahini, sokiem z limonki i odrobiną srirachy.
  • Batat obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w mleczku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry, aż batat będzie miękki. Całość zmiksuj na gładki krem.
  • Jarmuż umyj, osusz i oderwij twarde łodygi. Liście skrop oliwą i upiecz w piekarniku, aż staną się chrupiące.
  • Szparagi oczyść i zblanszuj w osolonej wodzie, a fasolkę edamame ugotuj na parze lub w wodzie.
  • Łososia obsmaż na patelni, aż uzyska złotą, glazurowaną skórkę. Podawaj na kremie kokosowym z batata, obok ułóż sałatkę coleslaw i chipsy z jarmużu. Całość posyp sezamem i drobno posiekaną cebulką dymką.

Czytaj też: Takich mazurków jeszcze nie jedliście! Przepisy uczestników "MasterChef Nastolatki" na wielkanocne wypieki

Co przygotowała Zocha Król na deser w finale "MasterChef Nastolatki 2"?

Gruszka gotowana w grzańcu na kremie z gorgonzolą, kruszonką korzenną i sosem maślano-winnym

Składniki:

  • Gruszka konferencja (twarda)-1szt.
  • Wino czerwone półwytrawne-200ml
  • Cynamon w laskach-1 szt
  • Goździki
  • Cukier trzcinowy
  • Imbir
  • Cynamon mielony
  • Gorgonzola dolce-50 g
  • Śmietanka 30%-100ml
  • Biała czekolada-50 g
  • Mascarpone-100g
  • Woda różana-50 ml
  • Mąka-50 g
  • Orzechy laskowe prażone-50 g
  • Masło-100 g
  • Ciasteczka korzenne-50 g

Przygotowanie:

  • W garnku podgrzej wino z laską cynamonu, goździkami, imbirem i cukrem trzcinowym. Gruszkę obierz, przekrój na pół i gotuj w gorącym grzańcu, aż stanie się miękka, ale nadal jędrna.
  • Gorgonzolę rozpuść na małym ogniu ze śmietanką, dodaj mascarpone i odrobinę wody różanej. Całość delikatnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj. Ciasteczka korzenne pokrusz i połącz z masłem(50 g) oraz mąką. Upiecz kruszonkę do chrupkości.
  • Na patelni podgrzej masło(pozostałe -50 g) dodaj odrobinę wina i cukru trzcinowego, gotuj do uzyskania gęstego, maślanego sosu.
  • Gruszkę podawaj na kremie z gorgonzolą, posyp kruszonką korzenną i prażonymi orzechami. Całość polej sosem maślano-winnym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości