Iwo Mnich: Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową

Iwo Mnich: Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową
Iwo Mnich: Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową
  • Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową
  • 250 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • ½ marchewki
  • ½ selera naciowego
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 160 ml ciepłej wody
  • ¼ puszki pomidorów krojonych
  • 2 liście laurowe
  • Kilka gałązek tymianku świeżego
  • ¼ kieliszka wina czerwonego wytrawnego
  • Sól
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • 200 g ryżu arborio
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 80 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 30 g parmezanu
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka listków bazylii
  • Łyżka oliwy
  • Sól, pieprz
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 25 listków bazylii
  • Sól, pieprz
  • Do garnka wsyp ryż i zalej go w promocji do niego 1:1,5 (1-ryż, 1,5 -woda) przykryj przykrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
  • Dodaj do ryżu starty ser, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż na niej mięso aż stanie się brązowe. Mięso przełóż do miski. Wlej 2 łyżki oliwy, wsyp pokrojone na drobno soffrito (marchewka, cebula, seler naciowy) smaż przez 5 minut. Podlej winem, dodaj pokrojony w drobno czosnek, tymianek oraz liście laurowe. zredukuj całkowicie wino. Zalej całość wodą, dolej pomidorów i dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 1 godzinę.
  • Na trzy talerze o głębokim dnie wyłóż kolejno: mąkę z solą i pieprzem, bułkę tartą, oraz jajko rozbełtane z mlekiem i solą z pieprzem. Rozgrzej olej w garnuszku do temperatury 175*C. Na folię kuchenną wyłóż kleisty ryż. rozsmaruj go. Wyłóż jedną łyżkę ragù posyp ryżem i uformuj kulkę. Obtocz w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej. Potem znowu w jajku i bułce tartej. Powtórz te czynności jeszcze 2 razy. smaż na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • Do garnuszka wlej pomidory krojone
  • Dodaj cebulę czosnek przyprawy i dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  • Do blendera kielichowego wlej olej, wrzuć bazylię dopraw i blenduj przez 1-2 minut na miskę wyłóż sitko a na nie gazę i przelej olej. Na dno miski opadnie oliwa bazyliową.
  • Wyłóż na talerz i posyp serem.
  • Smacznego!
podziel się:

Pozostałe wiadomości