- Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową
- 250 g mięsa wołowo-wieprzowego
- ½ marchewki
- ½ selera naciowego
- ¼ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 160 ml ciepłej wody
- ¼ puszki pomidorów krojonych
- 2 liście laurowe
- Kilka gałązek tymianku świeżego
- ¼ kieliszka wina czerwonego wytrawnego
- Sól
- Kilka ziarenek pieprzu
- 200 g ryżu arborio
- 2 łyżki mąki pszennej
- 80 g bułki tartej
- 1 jajko
- 30 ml mleka
- sól, pieprz
- 30 g parmezanu
- 500 ml oleju rzepakowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ½ cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- Kilka listków bazylii
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz
- 125 ml oleju rzepakowego
- 25 listków bazylii
- Sól, pieprz
- Do garnka wsyp ryż i zalej go w promocji do niego 1:1,5 (1-ryż, 1,5 -woda) przykryj przykrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
- Dodaj do ryżu starty ser, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż na niej mięso aż stanie się brązowe. Mięso przełóż do miski. Wlej 2 łyżki oliwy, wsyp pokrojone na drobno soffrito (marchewka, cebula, seler naciowy) smaż przez 5 minut. Podlej winem, dodaj pokrojony w drobno czosnek, tymianek oraz liście laurowe. zredukuj całkowicie wino. Zalej całość wodą, dolej pomidorów i dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 1 godzinę.
- Na trzy talerze o głębokim dnie wyłóż kolejno: mąkę z solą i pieprzem, bułkę tartą, oraz jajko rozbełtane z mlekiem i solą z pieprzem. Rozgrzej olej w garnuszku do temperatury 175*C. Na folię kuchenną wyłóż kleisty ryż. rozsmaruj go. Wyłóż jedną łyżkę ragù posyp ryżem i uformuj kulkę. Obtocz w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej. Potem znowu w jajku i bułce tartej. Powtórz te czynności jeszcze 2 razy. smaż na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Do garnuszka wlej pomidory krojone
- Dodaj cebulę czosnek przyprawy i dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Do blendera kielichowego wlej olej, wrzuć bazylię dopraw i blenduj przez 1-2 minut na miskę wyłóż sitko a na nie gazę i przelej olej. Na dno miski opadnie oliwa bazyliową.
- Wyłóż na talerz i posyp serem.
- Smacznego!
podziel się: