Iwo Mnich: Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową

Iwo Mnich: Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową
Iwo Mnich: Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową
  • Arancini alla pomidoro z ragù i oliwą bazyliową
    • 250 g mięsa wołowo-wieprzowego
      • ½ marchewki
        • ½ selera naciowego
          • ¼ cebuli
            • 1 ząbek czosnku
              • 160 ml ciepłej wody
                • ¼ puszki pomidorów krojonych
                  • 2 liście laurowe
                    • Kilka gałązek tymianku świeżego
                      • ¼ kieliszka wina czerwonego wytrawnego
                        • Sól
                          • Kilka ziarenek pieprzu
                            • 200 g ryżu arborio
                              • 2 łyżki mąki pszennej
                                • 80 g bułki tartej
                                  • 1 jajko
                                    • 30 ml mleka
                                      • sól, pieprz
                                        • 30 g parmezanu
                                          • 500 ml oleju rzepakowego
                                            • 1 puszka pomidorów krojonych
                                              • ½ cebuli czerwonej
                                                • 1 ząbek czosnku
                                                  • Kilka listków bazylii
                                                    • Łyżka oliwy
                                                      • Sól, pieprz
                                                        • 125 ml oleju rzepakowego
                                                          • 25 listków bazylii
                                                            • Sól, pieprz
                                                              • Do garnka wsyp ryż i zalej go w promocji do niego 1:1,5 (1-ryż, 1,5 -woda) przykryj przykrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
                                                                • Dodaj do ryżu starty ser, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż na niej mięso aż stanie się brązowe. Mięso przełóż do miski. Wlej 2 łyżki oliwy, wsyp pokrojone na drobno soffrito (marchewka, cebula, seler naciowy) smaż przez 5 minut. Podlej winem, dodaj pokrojony w drobno czosnek, tymianek oraz liście laurowe. zredukuj całkowicie wino. Zalej całość wodą, dolej pomidorów i dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 1 godzinę.
                                                                  • Na trzy talerze o głębokim dnie wyłóż kolejno: mąkę z solą i pieprzem, bułkę tartą, oraz jajko rozbełtane z mlekiem i solą z pieprzem. Rozgrzej olej w garnuszku do temperatury 175*C. Na folię kuchenną wyłóż kleisty ryż. rozsmaruj go. Wyłóż jedną łyżkę ragù posyp ryżem i uformuj kulkę. Obtocz w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej. Potem znowu w jajku i bułce tartej. Powtórz te czynności jeszcze 2 razy. smaż na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.
                                                                    • Do garnuszka wlej pomidory krojone
                                                                      • Dodaj cebulę czosnek przyprawy i dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
                                                                        • Do blendera kielichowego wlej olej, wrzuć bazylię dopraw i blenduj przez 1-2 minut na miskę wyłóż sitko a na nie gazę i przelej olej. Na dno miski opadnie oliwa bazyliową.
                                                                          • Wyłóż na talerz i posyp serem.
                                                                            • Smacznego!
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości