Edmund Tatarczyński: Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim

Edmund Tatarczyński: Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim
Edmund Tatarczyński: Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim
  • Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim
  • Składniki:
  • Tatar:
  • 200 g combra z sarny
  • 1 szalotka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Majonez:
  • 100 g czosnku niedźwiedziego
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 2 żółtka kurze
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • ocet winny
  • Karmelizowany słonecznik:
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 200 g cukru
  • 200 g wody
  • 150 ml oleju
  • Dekoracja:
  • 2 szt. rzodkiewki
  • listki trybuli
  • 4 jajka przepiórcze
  • Sposób przygotowania:
  • Tatar:
  • Za pomocą bardzo ostrego noża mięso oprawiamy z błonek i siekamy jak najdrobniej. Posiekane mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem. Dodatki drobno siekamy i łączymy z mięsem, odstawiamy do lodówki.
  • Majonez:
  • Podgrzewamy olej z czosnkiem niedźwiedzim ok 10 min, przecedzamy przez gazę, studzimy.
  • Mieszamy żółtka, musztardę i ocet na gładką masę. Cały czas mieszając rózgą/ blenderem wlewamy powoli olej z czosnku niedźwiedziego, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Podanie:
  • Tatara łączymy z 2-3 łyżeczkami słonecznika i formujemy kształt za pomocą ringa. Dekorujemy jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, trybulą, słonecznikiem oraz majonezem niedźwiedzim. Podajemy z pieczywem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości