Edmund Tatarczyński: Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim

Edmund Tatarczyński: Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim
Edmund Tatarczyński: Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim
  • Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim
    • Składniki:
      • Tatar:
        • 200 g combra z sarny
          • 1 szalotka
            • ½ pęczka szczypiorku
              • Pieprz
                • Sól
                  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
                    • Majonez:
                      • 100 g czosnku niedźwiedziego
                        • 200 ml oleju słonecznikowego
                          • 2 żółtka kurze
                            • pieprz
                              • sól
                                • 1 łyżeczka musztardy dijon
                                  • ocet winny
                                    • Karmelizowany słonecznik:
                                      • 100 g ziaren słonecznika
                                        • 200 g cukru
                                          • 200 g wody
                                            • 150 ml oleju
                                              • Dekoracja:
                                                • 2 szt. rzodkiewki
                                                  • listki trybuli
                                                    • 4 jajka przepiórcze
                                                      • Sposób przygotowania:
                                                        • Tatar:
                                                          • Za pomocą bardzo ostrego noża mięso oprawiamy z błonek i siekamy jak najdrobniej. Posiekane mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem. Dodatki drobno siekamy i łączymy z mięsem, odstawiamy do lodówki.
                                                            • Majonez:
                                                              • Podgrzewamy olej z czosnkiem niedźwiedzim ok 10 min, przecedzamy przez gazę, studzimy.
                                                                • Mieszamy żółtka, musztardę i ocet na gładką masę. Cały czas mieszając rózgą/ blenderem wlewamy powoli olej z czosnku niedźwiedziego, doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                  • Podanie:
                                                                    • Tatara łączymy z 2-3 łyżeczkami słonecznika i formujemy kształt za pomocą ringa. Dekorujemy jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, trybulą, słonecznikiem oraz majonezem niedźwiedzim. Podajemy z pieczywem.
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości