- Tatar z sarniny z karmelizowanym słonecznikiem i majonezem niedźwiedzim
- Składniki:
- Tatar:
- 200 g combra z sarny
- 1 szalotka
- ½ pęczka szczypiorku
- Pieprz
- Sól
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Majonez:
- 100 g czosnku niedźwiedziego
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 2 żółtka kurze
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- ocet winny
- Karmelizowany słonecznik:
- 100 g ziaren słonecznika
- 200 g cukru
- 200 g wody
- 150 ml oleju
- Dekoracja:
- 2 szt. rzodkiewki
- listki trybuli
- 4 jajka przepiórcze
- Sposób przygotowania:
- Tatar:
- Za pomocą bardzo ostrego noża mięso oprawiamy z błonek i siekamy jak najdrobniej. Posiekane mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem. Dodatki drobno siekamy i łączymy z mięsem, odstawiamy do lodówki.
- Majonez:
- Podgrzewamy olej z czosnkiem niedźwiedzim ok 10 min, przecedzamy przez gazę, studzimy.
- Mieszamy żółtka, musztardę i ocet na gładką masę. Cały czas mieszając rózgą/ blenderem wlewamy powoli olej z czosnku niedźwiedziego, doprawiamy solą i pieprzem.
- Podanie:
- Tatara łączymy z 2-3 łyżeczkami słonecznika i formujemy kształt za pomocą ringa. Dekorujemy jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, trybulą, słonecznikiem oraz majonezem niedźwiedzim. Podajemy z pieczywem.
podziel się: