Drużyna niebieskich: Pierś z kaczki i smażony przegrzebek

Drużyna niebieskich: Pierś z kaczki i smażony przegrzebek
Drużyna niebieskich: Pierś z kaczki i smażony przegrzebek
  • Składniki:
  • ·        2 przegrzebki
  • ·        2 pietruszki
  • ·        300g mleka
  • ·        300g wody
  • ·        łyżka pasty waniliowej
  • ·        100g masła
  • ·        rozmaryn tymianek
  • ·        pierś z kaczki
  • ·        250g malin
  • ·        3 łyżki wina białego
  • ·        3 łyżki cukru
  • ·        Kolendra
  • ·        marakuja
  • ·        jeżyny
  • ·        100g masła
  • Wykonanie:
  • Na rozgrzanej patelni smażymy przegrzebki z ziołami i masłem. W wodzie z mlekiem gotujemy pietruszkę z pastą waniliową. Kaczkę nacinamy, smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron i masełkujemy. Maliny wsypujemy na małą patelnię, zgniatajmy widelcem aż zrobi się mus, dodajemy wino i cukier, a następnie przecedzamy przez sito.
  • Po ugotowaniu pietruszki z pastą, przecedzamy to przez sitko i blendujemy na gładką masę, dodając jeszcze trochę mleka. Po zdjęciu kaczki z patelni, odkładamy ją na ręcznik papierowy i zostawiamy na 8 minut do odpoczynku.
  • Puree nałóż po dwóch stronach talerza - po jednej stronie rozsmaruj łyżką, a na drugiej po prostu nałóż. Kaczkę pokrój w plasterki i ułóż na puree po jednej stronie, około 4-5 plasterków kaczki. Na drugiej stronie ułóż przegrzebki. Obok kaczki podaj sos malinowy i jeżyny pokrojone w plasterki. Obok przegrzebków umieść marakuję. Na wierzch posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi, a do ozdoby można dodać zioła, np. kolendrę lub natkę pietruszki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości