- Składniki:
- · 2 przegrzebki
- · 2 pietruszki
- · 300g mleka
- · 300g wody
- · łyżka pasty waniliowej
- · 100g masła
- · rozmaryn tymianek
- · pierś z kaczki
- · 250g malin
- · 3 łyżki wina białego
- · 3 łyżki cukru
- · Kolendra
- · marakuja
- · jeżyny
- · 100g masła
- Wykonanie:
- Na rozgrzanej patelni smażymy przegrzebki z ziołami i masłem. W wodzie z mlekiem gotujemy pietruszkę z pastą waniliową. Kaczkę nacinamy, smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron i masełkujemy. Maliny wsypujemy na małą patelnię, zgniatajmy widelcem aż zrobi się mus, dodajemy wino i cukier, a następnie przecedzamy przez sito.
- Po ugotowaniu pietruszki z pastą, przecedzamy to przez sitko i blendujemy na gładką masę, dodając jeszcze trochę mleka. Po zdjęciu kaczki z patelni, odkładamy ją na ręcznik papierowy i zostawiamy na 8 minut do odpoczynku.
- Puree nałóż po dwóch stronach talerza - po jednej stronie rozsmaruj łyżką, a na drugiej po prostu nałóż. Kaczkę pokrój w plasterki i ułóż na puree po jednej stronie, około 4-5 plasterków kaczki. Na drugiej stronie ułóż przegrzebki. Obok kaczki podaj sos malinowy i jeżyny pokrojone w plasterki. Obok przegrzebków umieść marakuję. Na wierzch posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi, a do ozdoby można dodać zioła, np. kolendrę lub natkę pietruszki.
podziel się: