- Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem
- Składniki:
- - 100 g ryżu
- - Miód
- - 50 ml mleczka kokosowego
- - Świeże maliny
- - 200 g gorzkiej czekolady
- - 100 g orzechów pekan
- - 100 g migdałów
- - 3 banany
- - Sól
- - Masło orzechowe
- Przygotowanie:
- 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie należy przełożyć rozpuszczoną czekoladę do foremek na mono porcje (półokrągłe foremki). Gdy czekolada pokryje ścianki foremek, należy odlać nadmiar i umieścić foremki z czekoladą w zamrażarce.
- 2. Przygotować krem: Zmielić orzechy pekan i migdały, dodać czekoladę oraz 2 banany, następnie miksować do uzyskania gładkiej masy.
- 3. Ugotować ryż do momentu, gdy będzie miękki. Następnie dodać do ryżu mleczko kokosowe, miód i szczyptę soli.
- 4. Ozdobić: Wyjąć uformowaną czekoladę z foremek. Na talerzu zrobić kleksa kremu i położyć na niego czekoladową półkulę. W środku dodać ochłodzony ryż, na to umieścić maliny, polać masłem orzechowym i kremem orzechowym, a na górę położyć drugą półkulę czekoladową. Deser powinien mieć kształt kuli, ozdobić malinami i kremem.
podziel się: