Dominik Moczydlany: Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem

Dominik Moczydlany: Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem
Dominik Moczydlany: Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem
  • Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem
  • Składniki:
  • - 100 g ryżu
  • - Miód
  • - 50 ml mleczka kokosowego
  • - Świeże maliny
  • - 200 g gorzkiej czekolady
  • - 100 g orzechów pekan
  • - 100 g migdałów
  • - 3 banany
  • - Sól
  • - Masło orzechowe
  • Przygotowanie:
  • 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie należy przełożyć rozpuszczoną czekoladę do foremek na mono porcje (półokrągłe foremki). Gdy czekolada pokryje ścianki foremek, należy odlać nadmiar i umieścić foremki z czekoladą w zamrażarce.
  • 2. Przygotować krem: Zmielić orzechy pekan i migdały, dodać czekoladę oraz 2 banany, następnie miksować do uzyskania gładkiej masy.
  • 3. Ugotować ryż do momentu, gdy będzie miękki. Następnie dodać do ryżu mleczko kokosowe, miód i szczyptę soli.
  • 4. Ozdobić: Wyjąć uformowaną czekoladę z foremek. Na talerzu zrobić kleksa kremu i położyć na niego czekoladową półkulę. W środku dodać ochłodzony ryż, na to umieścić maliny, polać masłem orzechowym i kremem orzechowym, a na górę położyć drugą półkulę czekoladową. Deser powinien mieć kształt kuli, ozdobić malinami i kremem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości