Dominik Moczydlany: Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem

Dominik Moczydlany: Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem
Dominik Moczydlany: Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem
  • Mono porcja z kremem orzechowym, malinami i ryżem z miodem
    • Składniki:
      • - 100 g ryżu
        • - Miód
          • - 50 ml mleczka kokosowego
            • - Świeże maliny
              • - 200 g gorzkiej czekolady
                • - 100 g orzechów pekan
                  • - 100 g migdałów
                    • - 3 banany
                      • - Sól
                        • - Masło orzechowe
                          • Przygotowanie:
                            • 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie należy przełożyć rozpuszczoną czekoladę do foremek na mono porcje (półokrągłe foremki). Gdy czekolada pokryje ścianki foremek, należy odlać nadmiar i umieścić foremki z czekoladą w zamrażarce.
                              • 2. Przygotować krem: Zmielić orzechy pekan i migdały, dodać czekoladę oraz 2 banany, następnie miksować do uzyskania gładkiej masy.
                                • 3. Ugotować ryż do momentu, gdy będzie miękki. Następnie dodać do ryżu mleczko kokosowe, miód i szczyptę soli.
                                  • 4. Ozdobić: Wyjąć uformowaną czekoladę z foremek. Na talerzu zrobić kleksa kremu i położyć na niego czekoladową półkulę. W środku dodać ochłodzony ryż, na to umieścić maliny, polać masłem orzechowym i kremem orzechowym, a na górę położyć drugą półkulę czekoladową. Deser powinien mieć kształt kuli, ozdobić malinami i kremem.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości