Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować bułeczki bao z kurczakiem panierowanym, mango, majonezem wasabi i sałatką z awokado
- Jak przygotować azjatycki ryż z krewetkami i marakują
Bułeczki bao z kurczakiem panierowanym, mango, majonezem wasabi i sałatką z awokado
Składniki:
- Bułeczki bao:
- Mąka pszenna – 500 g
- Woda – 150 ml
- Mleko – 150 ml
- Drożdże – 10 g
- Cukier – 2 łyżki
- Olej – 2 łyżki
- Sól – szczypta
- Farsz:
- Pierś z kurczaka – 1 sztuka
- Mango – dojrzałe
- Awokado – 2 sztuki
- Imbir
- Sok z limonki
- Sos sojowy
- Kiełki fasoli mung
- Czarny sezam
- Ocet ryżowy
- Panko – 200 ml
- Jajka – 2 sztuki
- Mąka – 20 g
- Miód
- Majonez wasabi:
- Żółtko – 1 sztuka
- Musztarda – łyżka
- Jogurt – łyżka
- Olej – 200 ml
- Sos teriyaki – 2 łyżki
- Wasabi – łyżka
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na bułeczki, podgrzewając mleko i wodę z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia, następnie połącz z resztą składników, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Uformuj bułeczki i gotuj na parze przez 6 minut.
- Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, zamarynuj w sosie sojowym, mango i occie ryżowym. Następnie obtocz w mące, jajku i panko, usmaż na złoto i odsącz na papierze.
- Awokado pokrój w kostkę, połącz z sokiem z limonki, imbirem, sosem sojowym i sezamem.
- Majonez przygotuj, miksując żółtko z musztardą, olejem i pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Bułeczki wypełniaj kurczakiem, sałatką z awokado, mango i majonezem wasabi.
Azjatycki ryż z krewetkami i marakują
Składniki:
- 5 dużych krewetek
- 120 g ryżu białego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- Biała cebula
- Czerwona i zielona papryka
- Połowa papryczki chili
- Białe wino
- Łyżka jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz
- 40 g orzeszków ziemnych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 marakuja
Przygotowanie:
- Krewetki obierz, usuń jelita i smaż na maśle z białym winem. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Podsmaż cebulę, paprykę i chili, dodaj marakuję i dopraw solą i pieprzem.
- Zblenduj orzeszki ziemne z jogurtem, sosem sojowym i miodem, przygotowując sos. Wymieszaj ugotowany ryż z warzywami i podawaj z przygotowanym sosem.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
podziel się: