Bułeczki bao z kurczakiem panierowanym, mango, majonezem wasabi i sałatką z awokado ///  Azjatycki ryż z krewetkami i marakują – przepis Eryka i Pauliny

Bułeczki bao z kurczakiem panierowanym, mango, majonezem wasabi i sałatką z awokado
Bułeczki bao z kurczakiem panierowanym, mango, majonezem wasabi i sałatką z awokado
Eryk i Paulina z "MasterChef Nastolatki" prezentują pyszne bułeczki bao z kurczakiem panierowanym, mango, majonezem wasabi oraz sałatką z awokado! A do tego przygotowali azjatycki ryż z krewetkami i marakują! Ten przepis to idealna okazja, by zasmakować w egzotycznych aromatach i sprawić, że każda chwila w kuchni będzie prawdziwą przyjemnością!
Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować bułeczki bao z kurczakiem panierowanym, mango, majonezem wasabi i sałatką z awokado
  • Jak przygotować azjatycki ryż z krewetkami i marakują

Bułeczki bao z kurczakiem panierowanym, mango, majonezem wasabi i sałatką z awokado

Składniki:

  • Bułeczki bao:
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Woda – 150 ml
  • Mleko – 150 ml
  • Drożdże – 10 g
  • Cukier – 2 łyżki
  • Olej – 2 łyżki
  • Sól – szczypta
  • Farsz:
  • Pierś z kurczaka – 1 sztuka
  • Mango – dojrzałe
  • Awokado – 2 sztuki
  • Imbir
  • Sok z limonki
  • Sos sojowy
  • Kiełki fasoli mung
  • Czarny sezam
  • Ocet ryżowy
  • Panko – 200 ml
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mąka – 20 g
  • Miód
  • Majonez wasabi:
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Musztarda – łyżka
  • Jogurt – łyżka
  • Olej – 200 ml
  • Sos teriyaki – 2 łyżki
  • Wasabi – łyżka

Przygotowanie:

  • Przygotuj ciasto na bułeczki, podgrzewając mleko i wodę z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia, następnie połącz z resztą składników, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Uformuj bułeczki i gotuj na parze przez 6 minut.
  • Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, zamarynuj w sosie sojowym, mango i occie ryżowym. Następnie obtocz w mące, jajku i panko, usmaż na złoto i odsącz na papierze.
  • Awokado pokrój w kostkę, połącz z sokiem z limonki, imbirem, sosem sojowym i sezamem.
  • Majonez przygotuj, miksując żółtko z musztardą, olejem i pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Bułeczki wypełniaj kurczakiem, sałatką z awokado, mango i majonezem wasabi.

Azjatycki ryż z krewetkami i marakują

Składniki:

  • 5 dużych krewetek
  • 120 g ryżu białego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • Biała cebula
  • Czerwona i zielona papryka
  • Połowa papryczki chili
  • Białe wino
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz
  • 40 g orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 marakuja

Przygotowanie:

  • Krewetki obierz, usuń jelita i smaż na maśle z białym winem. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Podsmaż cebulę, paprykę i chili, dodaj marakuję i dopraw solą i pieprzem.
  • Zblenduj orzeszki ziemne z jogurtem, sosem sojowym i miodem, przygotowując sos. Wymieszaj ugotowany ryż z warzywami i podawaj z przygotowanym sosem.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

podziel się:

Pozostałe wiadomości