Bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango i majonezem kimchi /// Ryż jaśminowy z mango i chrupiącą kruszonką – przepis Michaliny i Piotra

Bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango i majonezem kimchi
Bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango i majonezem kimchi

Michalina i Piotr z "MasterChef Nastolatki" zapraszają do odkrywania smaków dzięki ich przepisowi na bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango oraz majonezem kimchi! A do tego smakowity ryż jaśminowy z mango i chrupiącą kruszonką! Przygotuj się na eksplozję smaków i wyjątkowe doznania kulinarne w Twojej kuchni.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango i majonezem kimchi
  • Jak przygotować ryż jaśminowy z mango i chrupiącą kruszonką

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango i majonezem kimchi

Składniki:

  • Bułeczki bao:
  • Woda – 150 ml
  • Mleko – 150 ml
  • Drożdże – 10 g
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Cukier – 2 łyżki
  • Olej – 2 łyżki
  • Sól – szczypta
  • Farsz:
  • Papryka
  • Marchew
  • Szalotka
  • Czosnek
  • Sos sojowy
  • Miód
  • Sos rybny
  • Salsa mango:
  • Mango – 1 sztuka
  • Chili – kawałek
  • Kolendra – garść
  • Sok z limonki – z połowy
  • Krewetki w panko:
  • Krewetki – 5 sztuk
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Panko – 3 łyżki
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Majonez kimchi:
  • Jajko – 1 sztuka
  • Musztarda – łyżeczka
  • Ocet winny – łyżka
  • Olej – 350 ml
  • Sos sriracha – 30 g
  • Kimchi – 50 g
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Rozpocznij od przygotowania bułeczek. Podgrzej mleko z wodą, cukrem i drożdżami, dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn wyrośnie. Połącz z resztą mąki, olejem i solą, wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia. Rozwałkuj, wytnij kółka, złóż na pół i gotuj na parze przez 6 minut.
  • Paprykę i marchew pokrój w paski, posiekaj czosnek i szalotkę. Warzywa zamarynuj w sosie sojowym, miodzie i sosie rybnym, a następnie podsmaż na patelni.
  • Mango obierz, pokrój w drobną kostkę. Posiekaj chili i kolendrę. Wymieszaj z sokiem z limonki i odstaw na bok, by smaki się przegryzły.
  • Krewetki oczyść. Obtocz je kolejno w mące, jajku i panko. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
  • Majonez przygotuj, blendując jajko z musztardą, octem i olejem, aż zgęstnieje. Dodaj srirachę, drobno posiekane kimchi oraz przyprawy i ponownie wymieszaj.
  • Bułeczki napełniaj warzywami, krewetkami, salsą mango i majonezem.

Ryż jaśminowy z mango i chrupiącą kruszonką

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 900 ml mleka
  • 100 ml śmietanki
  • 1 laska wanilii
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Szczypta cynamonu
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka cukru do ryżu
  • 1 łyżka cukru do karmelizowania
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

Przygotowanie:

  • Zagotuj mleko i śmietankę z kardamonem, cynamonem, wanilią i cukrem. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż będzie miękki.
  • Z mąki, masła i cukru przygotuj kruszonkę, smaż na suchej patelni, aż stanie się złocista i chrupiąca. Mango obierz i pokrój w plasterki. Na ryż wyłóż mango, posyp cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika. Całość posyp kruszonką.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości