Michalina i Piotr z "MasterChef Nastolatki" zapraszają do odkrywania smaków dzięki ich przepisowi na bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango oraz majonezem kimchi! A do tego smakowity ryż jaśminowy z mango i chrupiącą kruszonką! Przygotuj się na eksplozję smaków i wyjątkowe doznania kulinarne w Twojej kuchni.
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango i majonezem kimchi
- Jak przygotować ryż jaśminowy z mango i chrupiącą kruszonką
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Bułeczki bao z krewetką w panko, smażonymi warzywami, salsą mango i majonezem kimchi
Składniki:
- Bułeczki bao:
- Woda – 150 ml
- Mleko – 150 ml
- Drożdże – 10 g
- Mąka pszenna – 500 g
- Cukier – 2 łyżki
- Olej – 2 łyżki
- Sól – szczypta
- Farsz:
- Papryka
- Marchew
- Szalotka
- Czosnek
- Sos sojowy
- Miód
- Sos rybny
- Salsa mango:
- Mango – 1 sztuka
- Chili – kawałek
- Kolendra – garść
- Sok z limonki – z połowy
- Krewetki w panko:
- Krewetki – 5 sztuk
- Jajko – 1 sztuka
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Panko – 3 łyżki
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
- Majonez kimchi:
- Jajko – 1 sztuka
- Musztarda – łyżeczka
- Ocet winny – łyżka
- Olej – 350 ml
- Sos sriracha – 30 g
- Kimchi – 50 g
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozpocznij od przygotowania bułeczek. Podgrzej mleko z wodą, cukrem i drożdżami, dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn wyrośnie. Połącz z resztą mąki, olejem i solą, wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia. Rozwałkuj, wytnij kółka, złóż na pół i gotuj na parze przez 6 minut.
- Paprykę i marchew pokrój w paski, posiekaj czosnek i szalotkę. Warzywa zamarynuj w sosie sojowym, miodzie i sosie rybnym, a następnie podsmaż na patelni.
- Mango obierz, pokrój w drobną kostkę. Posiekaj chili i kolendrę. Wymieszaj z sokiem z limonki i odstaw na bok, by smaki się przegryzły.
- Krewetki oczyść. Obtocz je kolejno w mące, jajku i panko. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
- Majonez przygotuj, blendując jajko z musztardą, octem i olejem, aż zgęstnieje. Dodaj srirachę, drobno posiekane kimchi oraz przyprawy i ponownie wymieszaj.
- Bułeczki napełniaj warzywami, krewetkami, salsą mango i majonezem.
Ryż jaśminowy z mango i chrupiącą kruszonką
Składniki:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 900 ml mleka
- 100 ml śmietanki
- 1 laska wanilii
- Pół łyżeczki kardamonu
- Szczypta cynamonu
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka cukru do ryżu
- 1 łyżka cukru do karmelizowania
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko i śmietankę z kardamonem, cynamonem, wanilią i cukrem. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż będzie miękki.
- Z mąki, masła i cukru przygotuj kruszonkę, smaż na suchej patelni, aż stanie się złocista i chrupiąca. Mango obierz i pokrój w plasterki. Na ryż wyłóż mango, posyp cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika. Całość posyp kruszonką.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: