Bułeczki bao wegetariańskie z boczniakami, pastą orzechową i sałatką z mango // Sushi bowl – przepis Marysi i Neli

neli marysia
neli marysia

Spróbuj pysznych wegetariańskich bułeczek bao z boczniakami, pastą orzechową i orzeźwiającą sałatką z mango! To danie, pełne wyjątkowych smaków, idealnie łączy w sobie azjatyckie inspiracje z lokalnymi składnikami. A do tego sushi bowl, który zachwyci każdego miłośnika kuchni japońskiej. Odkryj, jak łatwo możesz przygotować te smakołyki w swoim domu, korzystając z przepisu Marysi i Neli z "MasterChef Nastolatki"! 

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować bułeczki bao wegetariańskie z boczniakami, pastą orzechową i sałatką z mango
  • Jak przygotować sushi bowl

Bułeczki bao wegetariańskie z boczniakami, pastą orzechową i sałatką z mango

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Bułeczki bao:
  • Mąka pszenna typu 00 – 500 g
  • Drożdże – 10 g
  • Woda – 150 ml
  • Mleko – 150 ml
  • Sól – szczypta
  • Olej – 2 łyżki
  • Cukier – 2 łyżki
  • Boczniaki:
  • Sos sojowy – 5 łyżek
  • Sos chili – łyżka
  • Miód – łyżka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Imbir – pół centymetra
  • Masło – 20 g
  • Sałatka z mango:
  • Mango – pół sztuki
  • Sok z limonki
  • Mięta – kilka listków
  • Chili – mała papryczka
  • Whisky – 50 ml
  • Masło – 20 g
  • Cukier – łyżka
  • Czerwona cebula – pół sztuki
  • Pomidorki cherry – kilka sztuk
  • Pasta orzechowa:
  • Orzeszki ziemne – 100 g
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Sól – szczypta
  • Miód – łyżeczka
  • Sos chili – łyżka
  • Ogórki marynowane:
  • Ogórek – pół sztuki
  • Sos chili – łyżka
  • Sok z limonki – pół sztuki
  • Biały sezam

Przygotowanie:

  • Przygotuj bułeczki. Podgrzej mleko z wodą, cukrem i drożdżami. Dodaj mąkę, sól i olej, wyrób ciasto. Po wyrośnięciu uformuj bułeczki i gotuj na parze przez 15 minut.
  • Boczniaki zamarynuj w sosie sojowym, chili, miodzie, czosnku i imbirze, a następnie podsmaż na maśle.
  • Na patelni skarmelizuj mango na maśle z cukrem, podlej whisky i flambiruj. Dodaj chili, sok z limonki, miętę, pokrojoną cebulę i pomidorki cherry.
  • Do pasty orzechowej zblenduj orzeszki z olejem, miodem i sosem chili.
  • Ogórki pokrój w paski, wymieszaj z marynatą i sezamem.
  • Bułeczki smaruj pastą orzechową, dodaj boczniaki, sałatkę z mango i ogórki. Posyp kiełkami fasoli mung.

Sushi bowl

Składniki:

  • 100 g ryżu basmati
  • Szafran
  • Pomidorki cherry
  • Ziarna granatu
  • Czerwona cebula
  • Serek philadelphia
  • Marynowany imbir
  • Nori
  • 100 g łososia
  • Sos sojowy
  • Sos teriyaki
  • Ogórek
  • Sos słodko-chili
  • Sezam
  • Limonka

Przygotowanie:

  • Ugotuj ryż z dodatkiem szafranu. Pokrój pomidorki, cebulę i granat. Ogórka marynuj z chili, sezamem i sokiem z limonki. Łososia zamarynuj w sosie sojowym i teriyaki, usmaż i podziel na kawałki.
  • W misce umieść ryż, dodaj warzywa, łososia, imbir, philadelphię i chipsy z nori. Polej sosem słodko-chili, posyp sezamem i skrop sokiem z limonki.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości