Azjatycka uczta z "MasterChef Nastolatki"! Alicja i Ida serwują dwa wyjątkowe dania: puszyste bułeczki bao wypełnione aromatycznym boczkiem i warzywami, posypane sezamem i świeżą kolendrą, oraz ryż z kalmarem, chrupiącym pak choiem i wyrazistym słodko-kwaśno-ostrym sosem. Brzmi pysznie? Sprawdź przepisy i przenieś się w kulinarną podróż do Azji!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować bułeczki bao i ryż z kalmarem wg przepisu z "MasterChef Nastolatki"
- Jaki jest przepis na bułeczki bao faszerowane boczkiem i warzywami, posypane sezamem i kolendrą i ryż z kalmarem, pak choiem i sosem słodko-kwaśno-ostrym
Bułeczki bao faszerowane boczkiem i warzywami, posypane sezamem i kolendrą
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Składniki:
- Bułeczki bao:
- Mąka pszenna – 500 g
- Mleko – 150 ml
- Woda – 150 ml
- Cukier – 2 łyżki
- Drożdże – 12 g
- Olej – 2 łyżki + do smarowania
- Sól
- Boczek:
- Boczek – 300 g
- Przyprawy: laska cynamonu, gwiazdka anyżu, goździki, liść laurowy, ziele angielskie
- Imbir, czosnek, szczypior
- Wino białe
- Sos sojowy (jasny i ciemny)
- Cukier brązowy
- Sos rybny
- Ocet ryżowy
- Piklowana cebulka:
- Cebula szalotka
- Woda – 50 ml
- Ocet ryżowy – 50 ml
- Cukier trzcinowy – łyżka
- Liść laurowy
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Goździki – 3 sztuki
- Dodatki:
- Ogórek
- Marchew
- Sezam
- Kolendra
Przygotowanie:
- Do misy miksera przesiej mąkę. W rondelku podgrzej mleko i wodę z dodatkiem cukru i drożdży, wsyp dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i podgrzej do 35°C. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn potroi swoją objętość. Dodaj go do mąki, dołóż olej i sól, wyrób ciasto w robocie kuchennym przez około pięć minut. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwadzieścia minut.
- Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na grubość około jednego centymetra, wytnij koła o średnicy ośmiu centymetrów, posmaruj olejem i złóż na pół. Odstaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
- W garnku zagotuj wodę, ułóż bułeczki w koszyczku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem przez około dziesięć minut.
- Boczek pokrój w plastry i smaż na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Zalej winem, dodaj sosy sojowe, ocet ryżowy, sos rybny, przyprawy i cukier. Dodaj pokrojony imbir, czosnek i szczypior. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez co najmniej trzydzieści minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec redukuj sos, aż powstanie glazura.
- Cebulę szalotkę pokrój w cienkie piórka. W rondelku zagotuj wodę z octem ryżowym, cukrem i przyprawami. Zalej cebulę gorącym płynem, odstaw na godzinę.
- Ogórka i marchew pokrój w słupki. Praż sezam na suchej patelni, kolendrę drobno posiekaj.
- Bułeczki nadziewaj boczkiem i warzywami, posyp sezamem i kolendrą.
Ryż z kalmarem, pak choiem i sosem słodko-kwaśno-ostrym
Składniki:
- Ryż:
- Ryż jaśminowy
- Ocet ryżowy
- Sos mirin
- Sól
- Sos z kalmarem i pak choiem:
- Szalotka
- Kalmar
- Pak choi
- Sos ostrygowy
- Jasny sos sojowy
- Ciemny sos sojowy
- Sos rybny
- Ocet ryżowy
- Mirin
- Miód
- Sos słodko-ostry
- Trawa cytrynowa
- Imbir
- Czosnek
- Wino białe
- Chilli
- Orzeszki piniowe
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż jaśminowy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj ocet ryżowy i sos mirin z solą, aż sól się rozpuści, a następnie połącz z ugotowanym ryżem.
- Podsmaż kalmara na rozgrzanym oleju przez około minutę z każdej strony, po czym odłóż go na bok. Na tej samej patelni rozgrzej dodatkową porcję oleju i dodaj posiekaną szalotkę,starty imbir, chilli, zmiażdżony czosnek oraz trawę cytrynową.
- Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj pak choi i kontynuuj smażenie. Do warzyw dodaj sos ostrygowy, jasny i ciemny sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, mirin, miód i sos słodko-ostry. Wlej odrobinę białego wina i redukuj sos przez około minutę.
- Na koniec wrzuć z powrotem kalmara i delikatnie wymieszaj. Na ugotowany ryż nałóż porcję sosu z kalmarem i pak choiem. Całość posyp podsmażonymi orzeszkami piniowymi.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: