Bułeczki bao faszerowane boczkiem i warzywami, posypane sezamem i kolendrą /// Ryż z kalmarem, pak choiem i sosem słodko-kwaśno-ostrym – przepisy Alicji i Idy

Bułeczki bao faszerowane boczkiem i warzywami, posypane sezamem i kolendrą
Bułeczki bao faszerowane boczkiem i warzywami, posypane sezamem i kolendrą

Azjatycka uczta z "MasterChef Nastolatki"! Alicja i Ida serwują dwa wyjątkowe dania: puszyste bułeczki bao wypełnione aromatycznym boczkiem i warzywami, posypane sezamem i świeżą kolendrą, oraz ryż z kalmarem, chrupiącym pak choiem i wyrazistym słodko-kwaśno-ostrym sosem. Brzmi pysznie? Sprawdź przepisy i przenieś się w kulinarną podróż do Azji!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować bułeczki bao i ryż z kalmarem wg przepisu z "MasterChef Nastolatki"
  • Jaki jest przepis na bułeczki bao faszerowane boczkiem i warzywami, posypane sezamem i kolendrą i ryż z kalmarem, pak choiem i sosem słodko-kwaśno-ostrym

Bułeczki bao faszerowane boczkiem i warzywami, posypane sezamem i kolendrą

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Składniki:

  • Bułeczki bao:
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Mleko – 150 ml
  • Woda – 150 ml
  • Cukier – 2 łyżki
  • Drożdże – 12 g
  • Olej – 2 łyżki + do smarowania
  • Sól
  • Boczek:
  • Boczek – 300 g
  • Przyprawy: laska cynamonu, gwiazdka anyżu, goździki, liść laurowy, ziele angielskie
  • Imbir, czosnek, szczypior
  • Wino białe
  • Sos sojowy (jasny i ciemny)
  • Cukier brązowy
  • Sos rybny
  • Ocet ryżowy
  • Piklowana cebulka:
  • Cebula szalotka
  • Woda – 50 ml
  • Ocet ryżowy – 50 ml
  • Cukier trzcinowy – łyżka
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie – 2 sztuki
  • Goździki – 3 sztuki
  • Dodatki:
  • Ogórek
  • Marchew
  • Sezam
  • Kolendra

Przygotowanie:

  • Do misy miksera przesiej mąkę. W rondelku podgrzej mleko i wodę z dodatkiem cukru i drożdży, wsyp dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i podgrzej do 35°C. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn potroi swoją objętość. Dodaj go do mąki, dołóż olej i sól, wyrób ciasto w robocie kuchennym przez około pięć minut. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwadzieścia minut.
  • Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na grubość około jednego centymetra, wytnij koła o średnicy ośmiu centymetrów, posmaruj olejem i złóż na pół. Odstaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
  • W garnku zagotuj wodę, ułóż bułeczki w koszyczku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem przez około dziesięć minut.
  • Boczek pokrój w plastry i smaż na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Zalej winem, dodaj sosy sojowe, ocet ryżowy, sos rybny, przyprawy i cukier. Dodaj pokrojony imbir, czosnek i szczypior. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez co najmniej trzydzieści minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec redukuj sos, aż powstanie glazura.
  • Cebulę szalotkę pokrój w cienkie piórka. W rondelku zagotuj wodę z octem ryżowym, cukrem i przyprawami. Zalej cebulę gorącym płynem, odstaw na godzinę.
  • Ogórka i marchew pokrój w słupki. Praż sezam na suchej patelni, kolendrę drobno posiekaj.
  • Bułeczki nadziewaj boczkiem i warzywami, posyp sezamem i kolendrą.

Ryż z kalmarem, pak choiem i sosem słodko-kwaśno-ostrym

Składniki:

  • Ryż:
  • Ryż jaśminowy
  • Ocet ryżowy
  • Sos mirin
  • Sól
  • Sos z kalmarem i pak choiem:
  • Szalotka
  • Kalmar
  • Pak choi
  • Sos ostrygowy
  • Jasny sos sojowy
  • Ciemny sos sojowy
  • Sos rybny
  • Ocet ryżowy
  • Mirin
  • Miód
  • Sos słodko-ostry
  • Trawa cytrynowa
  • Imbir
  • Czosnek
  • Wino białe
  • Chilli
  • Orzeszki piniowe

Przygotowanie:

  • Ugotuj ryż jaśminowy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj ocet ryżowy i sos mirin z solą, aż sól się rozpuści, a następnie połącz z ugotowanym ryżem.
  • Podsmaż kalmara na rozgrzanym oleju przez około minutę z każdej strony, po czym odłóż go na bok. Na tej samej patelni rozgrzej dodatkową porcję oleju i dodaj posiekaną szalotkę,starty imbir, chilli, zmiażdżony czosnek oraz trawę cytrynową.
  • Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj pak choi i kontynuuj smażenie. Do warzyw dodaj sos ostrygowy, jasny i ciemny sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, mirin, miód i sos słodko-ostry. Wlej odrobinę białego wina i redukuj sos przez około minutę.
  • Na koniec wrzuć z powrotem kalmara i delikatnie wymieszaj. Na ugotowany ryż nałóż porcję sosu z kalmarem i pak choiem. Całość posyp podsmażonymi orzeszkami piniowymi.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości