Bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku i marynowanymi warzywami /// Azjatycki ryż z krewetkami i warzywami – przepis Julki i Zosi

Bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku i marynowanymi warzywami
Bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku i marynowanymi warzywami

Julka i Zosia z "MasterChef Nastolatki" serwują pyszne bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku oraz marynowanymi warzywami! Dodatkowo, odkryj ich przepis na azjatycki ryż z krewetkami i świeżymi warzywami. Nie przegap okazji na stworzenie tych smakowitych dań w swoim domu.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku i marynowanymi warzywami
  • Jak przygotować azjatycki ryż z krewetkami i warzywami

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku i marynowanymi warzywami

Składniki:

  • Bułeczki bao:
  • Woda – 150 ml
  • Mleko – 150 ml
  • Drożdże – 11 g
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Cukier – łyżka
  • Olej – łyżka
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • Pierś z kurczaka – 1 sztuka
  • Cebula dymka – 1 sztuka
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Papryczka chili – pół sztuki
  • Sos sojowy – 250 ml
  • Miód – 4 łyżki
  • Cukier brązowy – łyżeczka
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • Sezam biały i czarny
  • Sól i pieprz
  • Dodatki:
  • Ogórek
  • Awokado – pół sztuki
  • Mango – pół sztuki
  • Szalotka
  • Marchewka
  • Papryka w trzech kolorach
  • Szczypiorek
  • Granat
  • Orzeszki ziemne
  • Kiełki brokułu
  • Limonka

Przygotowanie:

  • Podgrzej wodę i mleko z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 15 minutach połącz zaczyn z mąką, olejem i solą. Wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie uformuj bułeczki, gotuj na parze przez około 8 minut.
  • Kurczaka pokrój na kawałki, zamarynuj w sosie sojowym, dymce, czosnku, chili, cukrze brązowym, cynamonie i soli. Odstaw na 10 minut, a następnie obtocz w mące ziemniaczanej i smaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posyp sezamem.
  • Ogórka, awokado, mango i paprykę pokrój w paski. Połącz z sosem z limonki, chili, szalotki i miodu, odstaw na 20 minut.
  • Podpraż sezam na suchej patelni. Połącz wszystkie składniki w bułeczce, posyp orzeszkami ziemnymi i kiełkami.

Azjatycki ryż z krewetkami i warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie ryżu krótkoziarnistego
  • 3 krewetki
  • Połowa papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • Połowa cebuli
  • Połowa cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 ml sosu sojowego
  • 20 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 4 boczniaki
  • 30 g boczku
  • Garść orzeszków ziemnych
  • Kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki sosu teriyaki

Przygotowanie:

  • Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Krewetki obierz i usuń jelita, podsmaż na maśle z tymiankiem, solą, pieprzem i winem.
  • Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, ugotowany ryż oraz wcześniej zgrillowane papryki i cukinię.
  • Dodaj sos sojowy, sos teriyaki i odrobinę suszonej ostrej papryki. Podsmaż boczek i boczniaki na osobnej patelni.
  • Ryż przełóż do miseczki, udekoruj boczkiem, boczniakami i kiełkami rzodkiewki.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości