Julka i Zosia z "MasterChef Nastolatki" serwują pyszne bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku oraz marynowanymi warzywami! Dodatkowo, odkryj ich przepis na azjatycki ryż z krewetkami i świeżymi warzywami. Nie przegap okazji na stworzenie tych smakowitych dań w swoim domu.
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku i marynowanymi warzywami
- Jak przygotować azjatycki ryż z krewetkami i warzywami
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku i marynowanymi warzywami
Składniki:
- Bułeczki bao:
- Woda – 150 ml
- Mleko – 150 ml
- Drożdże – 11 g
- Mąka pszenna – 500 g
- Cukier – łyżka
- Olej – łyżka
- Szczypta soli
- Farsz:
- Pierś z kurczaka – 1 sztuka
- Cebula dymka – 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Papryczka chili – pół sztuki
- Sos sojowy – 250 ml
- Miód – 4 łyżki
- Cukier brązowy – łyżeczka
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- Sezam biały i czarny
- Sól i pieprz
- Dodatki:
- Ogórek
- Awokado – pół sztuki
- Mango – pół sztuki
- Szalotka
- Marchewka
- Papryka w trzech kolorach
- Szczypiorek
- Granat
- Orzeszki ziemne
- Kiełki brokułu
- Limonka
Przygotowanie:
- Podgrzej wodę i mleko z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 15 minutach połącz zaczyn z mąką, olejem i solą. Wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie uformuj bułeczki, gotuj na parze przez około 8 minut.
- Kurczaka pokrój na kawałki, zamarynuj w sosie sojowym, dymce, czosnku, chili, cukrze brązowym, cynamonie i soli. Odstaw na 10 minut, a następnie obtocz w mące ziemniaczanej i smaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posyp sezamem.
- Ogórka, awokado, mango i paprykę pokrój w paski. Połącz z sosem z limonki, chili, szalotki i miodu, odstaw na 20 minut.
- Podpraż sezam na suchej patelni. Połącz wszystkie składniki w bułeczce, posyp orzeszkami ziemnymi i kiełkami.
Azjatycki ryż z krewetkami i warzywami
Składniki:
- 1 opakowanie ryżu krótkoziarnistego
- 3 krewetki
- Połowa papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- Połowa cebuli
- Połowa cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 90 ml sosu sojowego
- 20 ml białego wina
- 2 łyżki masła
- 4 boczniaki
- 30 g boczku
- Garść orzeszków ziemnych
- Kiełki rzodkiewki
- 2 łyżki sosu teriyaki
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Krewetki obierz i usuń jelita, podsmaż na maśle z tymiankiem, solą, pieprzem i winem.
- Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, ugotowany ryż oraz wcześniej zgrillowane papryki i cukinię.
- Dodaj sos sojowy, sos teriyaki i odrobinę suszonej ostrej papryki. Podsmaż boczek i boczniaki na osobnej patelni.
- Ryż przełóż do miseczki, udekoruj boczkiem, boczniakami i kiełkami rzodkiewki.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: