- „Bowl Borysa” - Poke Bowl z Łososia, Mango, Awokado, Granatu i Cebuli Czerwonej z nasionami chia, podane na purée z bakłażana i z jajkiem sadzonym na oliwie**
- Składniki:
- - 150g Ryżu
- - 300g Wody
- - 1 całe Awokado
- - 1 całe Średnie Mango
- - 1 Granat
- - Pół Cebulki Czerwonej
- - Sól i Pieprz do Smaku
- - 1,5 limonki
- - 1-3 łyżki Octu winnego (białego)
- - 2-4 łyżek oleju sezamowego
- - 4-8 łyżek sosu sojowego
- - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- - Trochę sosu balsamicznego
- - 50-110 g nasion Chia
- - 2 łyżki Tahini
- - Trochę nasion sezamu (opcjonalnie)
- - 5 papryczek "Bird Eye"
- - Szczypta kminu rzymskiego
- - Trochę świeżego imbiru
- - Szczypiorek do Dekoracji
- - Ogórek Do Dekoracji
- - 1 Jajko
- - 100g - 200g Łososia
- - Trochę Oliwy
- - Trochę Sosu rybnego (dosłownie pare kropel)
- Wykonanie:
- Płuczemy ryż dopóki woda nie będzie przynajmniej prawie czysta. Gotujemy ryż . Kroimy Mango, Cebulę, Awokado w kostkę, podobnie jak łososia. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy granat według uznania, przyprawy i nasiona chia, mieszamy i dodajemy do ostudzonego ryżu.
- Jajko Sadzone: Rozgrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury, dopiero wtedy dodajemy oliwę - gwarantuje to chrupiące spód jajka i unika przylegania. Smażymy według preferencji.
- Róża Ogórkowa: Kroimy ogórka w cienkie paski, następnie zawijamy jeden, dodając drugi pas na końcu zwijania. Trochę pasków ogórka siekamy na drobne paseczki.
- Purée Z Bakłażana: Pieczemy bakłażana na parze lub w piekarniku w 135 stopniach Celsjusza aż do miękkości. Następnie mielimy i dodajemy trochę sosu rybnego oraz soli.
podziel się: