Borys Kaszubowski: „Bowl Borysa” - Poke Bowl z Łososia, Mango, Awokado, Granatu i Cebuli Czerwonej z nasionami chia, podane na purée z bakłażana i z jajkiem sadzonym na oliwie**

Borys Kaszubowski: „Bowl Borysa” - Poke Bowl z Łososia, Mango, Awokado, Granatu i Cebuli Czerwonej z nasionami chia, podane na purée z bakłażana i z jajkiem sadzonym na oliwie**
Borys Kaszubowski: „Bowl Borysa” - Poke Bowl z Łososia, Mango, Awokado, Granatu i Cebuli Czerwonej z nasionami chia, podane na purée z bakłażana i z jajkiem sadzonym na oliwie**
  • „Bowl Borysa” - Poke Bowl z Łososia, Mango, Awokado, Granatu i Cebuli Czerwonej z nasionami chia, podane na purée z bakłażana i z jajkiem sadzonym na oliwie**
  • Składniki:
  • - 150g Ryżu
  • - 300g Wody
  • - 1 całe Awokado
  • - 1 całe Średnie Mango
  • - 1 Granat
  • - Pół Cebulki Czerwonej
  • - Sól i Pieprz do Smaku
  • - 1,5 limonki
  • - 1-3 łyżki Octu winnego (białego)
  • - 2-4 łyżek oleju sezamowego
  • - 4-8 łyżek sosu sojowego
  • - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • - Trochę sosu balsamicznego
  • - 50-110 g nasion Chia
  • - 2 łyżki Tahini
  • - Trochę nasion sezamu (opcjonalnie)
  • - 5 papryczek "Bird Eye"
  • - Szczypta kminu rzymskiego
  • - Trochę świeżego imbiru
  • - Szczypiorek do Dekoracji
  • - Ogórek Do Dekoracji
  • - 1 Jajko
  • - 100g - 200g Łososia
  • - Trochę Oliwy
  • - Trochę Sosu rybnego (dosłownie pare kropel)
  • Wykonanie:
  •  Płuczemy ryż dopóki woda nie będzie przynajmniej prawie czysta. Gotujemy ryż . Kroimy Mango, Cebulę, Awokado w kostkę, podobnie jak łososia. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy granat według uznania, przyprawy i nasiona chia, mieszamy i dodajemy do ostudzonego ryżu.
  • Jajko Sadzone: Rozgrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury, dopiero wtedy dodajemy oliwę - gwarantuje to chrupiące spód jajka i unika przylegania. Smażymy według preferencji.
  • Róża Ogórkowa: Kroimy ogórka w cienkie paski, następnie zawijamy jeden, dodając drugi pas na końcu zwijania. Trochę pasków ogórka siekamy na drobne paseczki.
  • Purée Z Bakłażana: Pieczemy bakłażana na parze lub w piekarniku w 135 stopniach Celsjusza aż do miękkości. Następnie mielimy i dodajemy trochę sosu rybnego oraz soli.
podziel się:

Pozostałe wiadomości