- Wymarzona wyspa (Łosoś w panierce z orzechów, ryż i sos beurre blanc, granat obok posypany)
- Składniki:
- - Ok. 200 g łososia
- - Po 20 sztuk orzechów (pistacje, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy laskowe)
- - Ok. 20 ml oliwy z oliwek
- - Troszkę soku z cytryny
- - Sól i pieprz
- - 100 g ryżu
- - 200 ml wody
- - Łyżeczka soli
- - 100 g szalotki
- - Ok. 2 łyżki octu
- - 100 ml wina białego
- - 2-3 łyżki masła
- - Granat (do posypania)
- Wykonanie:
- 1. Łososia wyczyść, posól i popieprz, a następnie wysmaruj oliwą z oliwek. Rozdrobnij orzechy i obtocz nimi łososia. Umieść łososia w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny. Gotuj na parze w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 15 minut, a następnie włącz tryb grill i piecz przez dodatkowe 5 minut. Ugotuj ryż z solą. Pokrój szalotkę w kostkę, zalej winem i octem, smaż, aż zostanie około 1 łyżka sosu. Dodaj masło i energicznie mieszaj, aż się rozpuści i zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- 2. Na talerzu ułóż ugotowany ryż, następnie połóż na nim łososia i podaj obok sos. Posyp granatem. Możesz dodać też dodatkową dekorację z zielonych elementów.
- Twój setny drink (Smoothie z owoców)
- Składniki:
- - Pół mango
- - 6 truskawek
- - 7 jeżyn
- - 2 banany
- - 1 cały jogurt naturalny
- - 2-3 łyżki mleczka kokosowego
- Wykonanie:
- 1. Pokrój owoce na kawałki. Umieść je w blenderze razem z jogurtem naturalnym i mleczkiem kokosowym. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- 2. Nalej smoothie do ładnego pucharka i udekoruj dodatkowymi owocami.
- Słodki ryż z owocami, kopułą z czekolady
- Składniki:
- - 100 g gorzkiej czekolady
- - Ok. 50 g ryżu
- - 2 łyżki syropu z agawy
- - Owoce (jeżyny, truskawki, marakuja)
- - Smoothie przygotowane wcześniej
- Wykonanie:
- 1. Ugotuj ryż. Rozpuść czekoladę i przelej do foremki w kształcie półokręgu, a następnie wstaw do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Wymieszaj ugotowany ryż z syropem z agawy. Wyciągnij czekoladowe łódki z zamrażalnika i wypełnij je ryżem, a na wierzch ułóż owoce. Wokół łódeczek na talerzu wlej smoothie. Udekoruj kopułą z czekolady świeżymi listkami mięty.
podziel się: