Bartosz Pastuszak: Wymarzona wyspa (Łosoś w panierce z orzechów, ryż i sos beurre blanc, granat obok posypany)

Bartosz Pastuszak: Wymarzona wyspa (Łosoś w panierce z orzechów, ryż i sos beurre blanc, granat obok posypany)
Bartosz Pastuszak: Wymarzona wyspa (Łosoś w panierce z orzechów, ryż i sos beurre blanc, granat obok posypany)
  • Wymarzona wyspa (Łosoś w panierce z orzechów, ryż i sos beurre blanc, granat obok posypany)
  • Składniki:
  • - Ok. 200 g łososia
  • - Po 20 sztuk orzechów (pistacje, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy laskowe)
  • - Ok. 20 ml oliwy z oliwek
  • - Troszkę soku z cytryny
  • - Sól i pieprz
  • - 100 g ryżu
  • - 200 ml wody
  • - Łyżeczka soli
  • - 100 g szalotki
  • - Ok. 2 łyżki octu
  • - 100 ml wina białego
  • - 2-3 łyżki masła
  • - Granat (do posypania)
  • Wykonanie:
  • 1. Łososia wyczyść, posól i popieprz, a następnie wysmaruj oliwą z oliwek. Rozdrobnij orzechy i obtocz nimi łososia. Umieść łososia w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny. Gotuj na parze w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 15 minut, a następnie włącz tryb grill i piecz przez dodatkowe 5 minut. Ugotuj ryż z solą. Pokrój szalotkę w kostkę, zalej winem i octem, smaż, aż zostanie około 1 łyżka sosu. Dodaj masło i energicznie mieszaj, aż się rozpuści i zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Na talerzu ułóż ugotowany ryż, następnie połóż na nim łososia i podaj obok sos. Posyp granatem. Możesz dodać też dodatkową dekorację z zielonych elementów.
  • Twój setny drink (Smoothie z owoców)
  • Składniki:
  • - Pół mango
  • - 6 truskawek
  • - 7 jeżyn
  • - 2 banany
  • - 1 cały jogurt naturalny
  • - 2-3 łyżki mleczka kokosowego
  • Wykonanie:
  • 1. Pokrój owoce na kawałki. Umieść je w blenderze razem z jogurtem naturalnym i mleczkiem kokosowym. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 2. Nalej smoothie do ładnego pucharka i udekoruj dodatkowymi owocami.
  • Słodki ryż z owocami, kopułą z czekolady
  • Składniki:
  • - 100 g gorzkiej czekolady
  • - Ok. 50 g ryżu
  • - 2 łyżki syropu z agawy
  • - Owoce (jeżyny, truskawki, marakuja)
  • - Smoothie przygotowane wcześniej
  • Wykonanie:
  • 1. Ugotuj ryż. Rozpuść czekoladę i przelej do foremki w kształcie półokręgu, a następnie wstaw do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Wymieszaj ugotowany ryż z syropem z agawy. Wyciągnij czekoladowe łódki z zamrażalnika i wypełnij je ryżem, a na wierzch ułóż owoce. Wokół łódeczek na talerzu wlej smoothie. Udekoruj kopułą z czekolady świeżymi listkami mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości