Bartosz Pastuszak: Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)

Bartosz Pastuszak: Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)
Bartosz Pastuszak: Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)
  • Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)
  • Składniki:
  • Ryż 100g 
  • Woda 200ml 
  • Ser parmezan starty ok. 100g 
  • Bułka tarta 200/250g 
  • Jaja 2 
  • Olej 500ml
  • Pierś z kaczki jedna 
  • Bekon parę plasterków 
  • Ser mozarella dwa plasterki 
  • Pomidorki koktailowe ok. 5 sztuk 
  • Sosy:
  • Sos bazyliowy 
  • Ok. 20 liści bazylii 
  • Dwie łyżki sera ricotta 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • Jeden ząbek czosnku 
  • Sól, pieprzy do smaku
  • sos pomidorowy 
  • Jedna średnia szarlotka 
  • Jeden ząbek czosnku 
  •  Jedna cała puszka pomidorów krojonych 420ml
  • Przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, curry, sól i pieprzy 
  • Wykonanie:
  • Ryż ugotuj żeby był miękki i jak się ugotuje to nie przepłukuj wyłóż równo i zetrzyj parmezan do ryżu, ryż został do ostygnięcia.
  •  Sosy:
  • Sos bazyliowy
  • Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika lub kielicha i zblenduj na gładką masę
  • Sos pomidorowy:
  • Szarlotkę pokrój na drobną kostkę i zetrzyj czosnek. Podsmażasz szarlotkę z czosnkiem Na oliwie. Gdy szarlotka i czosnek się zeszkli. Wlej pomidory i wymieszaj wszystko razem i dodaj przyprawy, gdy woda wyparuje z pomidorów zblenduj całość na gładką masę 
  •  Kaczkę zmiel i podsmaż na oliwie a boczek też podsmaż ale bez żadnego tłuszczu 
  •  Weź małą kulkę ryżu i Na zwilżone dłonie, rozpłaszcz trochę ryżu, nałóż łyżkę farszu i sosu uformuj kule Przygotuj 2 miseczki jedna z bułką tartą, w drugiej jajko z solą, przygotowanie kulek obtocz najpierw w jajku, następnie w bułce i tak 2 razy. Panierowane ryżowe kule smaż w fryturze na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 5 min może
  • Podanie:
  • Po 2 stronach talerza rozsmarowujemy sos, żeby powstały 2 takie linie na początkach ty linii dajemy arancini i ładnie posypujemy z góry parmezanem i ozdabiamy bazylią.
podziel się:

Pozostałe wiadomości