Bartosz Pastuszak: Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)

Bartosz Pastuszak: Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)
Bartosz Pastuszak: Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)
  • Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)
    • Składniki:
      • Ryż 100g 
        • Woda 200ml 
          • Ser parmezan starty ok. 100g 
            • Bułka tarta 200/250g 
              • Jaja 2 
                • Olej 500ml
                  • Pierś z kaczki jedna 
                    • Bekon parę plasterków 
                      • Ser mozarella dwa plasterki 
                        • Pomidorki koktailowe ok. 5 sztuk 
                          • Sosy:
                            • Sos bazyliowy 
                              • Ok. 20 liści bazylii 
                                • Dwie łyżki sera ricotta 
                                  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
                                    • 3 łyżki octu jabłkowego
                                      • Jeden ząbek czosnku 
                                        • Sól, pieprzy do smaku
                                          • sos pomidorowy 
                                            • Jedna średnia szarlotka 
                                              • Jeden ząbek czosnku 
                                                •  Jedna cała puszka pomidorów krojonych 420ml
                                                  • Przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, curry, sól i pieprzy 
                                                    • Wykonanie:
                                                      • Ryż ugotuj żeby był miękki i jak się ugotuje to nie przepłukuj wyłóż równo i zetrzyj parmezan do ryżu, ryż został do ostygnięcia.
                                                        •  Sosy:
                                                          • Sos bazyliowy
                                                            • Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika lub kielicha i zblenduj na gładką masę
                                                              • Sos pomidorowy:
                                                                • Szarlotkę pokrój na drobną kostkę i zetrzyj czosnek. Podsmażasz szarlotkę z czosnkiem Na oliwie. Gdy szarlotka i czosnek się zeszkli. Wlej pomidory i wymieszaj wszystko razem i dodaj przyprawy, gdy woda wyparuje z pomidorów zblenduj całość na gładką masę 
                                                                  •  Kaczkę zmiel i podsmaż na oliwie a boczek też podsmaż ale bez żadnego tłuszczu 
                                                                    •  Weź małą kulkę ryżu i Na zwilżone dłonie, rozpłaszcz trochę ryżu, nałóż łyżkę farszu i sosu uformuj kule Przygotuj 2 miseczki jedna z bułką tartą, w drugiej jajko z solą, przygotowanie kulek obtocz najpierw w jajku, następnie w bułce i tak 2 razy. Panierowane ryżowe kule smaż w fryturze na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 5 min może
                                                                      • Podanie:
                                                                        • Po 2 stronach talerza rozsmarowujemy sos, żeby powstały 2 takie linie na początkach ty linii dajemy arancini i ładnie posypujemy z góry parmezanem i ozdabiamy bazylią.
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości