- Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym ( z mięsem i wegetariańskie)
- Składniki:
- Ryż 100g
- Woda 200ml
- Ser parmezan starty ok. 100g
- Bułka tarta 200/250g
- Jaja 2
- Olej 500ml
- Pierś z kaczki jedna
- Bekon parę plasterków
- Ser mozarella dwa plasterki
- Pomidorki koktailowe ok. 5 sztuk
- Sosy:
- Sos bazyliowy
- Ok. 20 liści bazylii
- Dwie łyżki sera ricotta
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu jabłkowego
- Jeden ząbek czosnku
- Sól, pieprzy do smaku
- sos pomidorowy
- Jedna średnia szarlotka
- Jeden ząbek czosnku
- Jedna cała puszka pomidorów krojonych 420ml
- Przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, curry, sól i pieprzy
- Wykonanie:
- Ryż ugotuj żeby był miękki i jak się ugotuje to nie przepłukuj wyłóż równo i zetrzyj parmezan do ryżu, ryż został do ostygnięcia.
- Sosy:
- Sos bazyliowy
- Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika lub kielicha i zblenduj na gładką masę
- Sos pomidorowy:
- Szarlotkę pokrój na drobną kostkę i zetrzyj czosnek. Podsmażasz szarlotkę z czosnkiem Na oliwie. Gdy szarlotka i czosnek się zeszkli. Wlej pomidory i wymieszaj wszystko razem i dodaj przyprawy, gdy woda wyparuje z pomidorów zblenduj całość na gładką masę
- Kaczkę zmiel i podsmaż na oliwie a boczek też podsmaż ale bez żadnego tłuszczu
- Weź małą kulkę ryżu i Na zwilżone dłonie, rozpłaszcz trochę ryżu, nałóż łyżkę farszu i sosu uformuj kule Przygotuj 2 miseczki jedna z bułką tartą, w drugiej jajko z solą, przygotowanie kulek obtocz najpierw w jajku, następnie w bułce i tak 2 razy. Panierowane ryżowe kule smaż w fryturze na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 5 min może
- Podanie:
- Po 2 stronach talerza rozsmarowujemy sos, żeby powstały 2 takie linie na początkach ty linii dajemy arancini i ładnie posypujemy z góry parmezanem i ozdabiamy bazylią.
podziel się: