Bartek Pastuszak: Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)

Bartek Pastuszak: Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)
Bartek Pastuszak: Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)
  • Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)
  • Składniki:
  • Na ciasto
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki (4 pszennej i 1 ziemniaczana)
  • szczypta soli
  • Lemon curd
  • 4 duże cytryny
  • ok. 70 gram cukru
  • 3 jajka i 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • krem biała czekolada z pistacjami
  • śmietanka 36% 500ml
  • ok. 5 łyżek mascarpone
  • jedna cała biała czekolada
  • ok. 100/200g obranych pistacji
  • 2-3 łyżki cukru
  • Żelka z czarnej porzeczki
  • Czarna porzeczka ok. 500g
  • ok.3/5 łyżek cukru
  • 100ml wody
  • Do nasączania biszkoptu: mleko z cukrem waniliowym
  • Na dekoracje: świeże owoce, papier ryżowy i tiul, puder z owoców
  • ok. 5-6 sztuk papieru ryżowego
  • 500ml oleju
  • Składniki na tiul:
  • 65ml wody
  • 65ml oleju
  • 13 g mąki
  • barwnik
  • Wykonanie:
  • Biszkopt:
  • białka ubij z solą, dodaj po jednym żółtku, dodawaj stopniowo cukier, ubijamy. Mąkę przesiej i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do formy, piekarnik nagrzewamy na 210*C i pieczemy przez 5 min, póżniej dajemy na 180*C na 15-20 min. Jak się upiecze odstawiamy do ostygnięcia.
  • Krem lemon curd:
  •  sok z cytryny wlewamy do rondla z cukrem i zagotowujemy żeby cukier się rozpuścił. Do miski dajemy jaja z żółtkami i ze skrobią, mieszamy po woli i wlewamy sok z cytryny do jaj, energetycznie mieszamy. Dajemy na ogień i mieszamy żeby krem zgęstniał. Na koniec dajemy zimne masło po kawałku i dalej mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Krem biała czekolada i pistacje:
  •  śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier zostawiamy połowę masy żeby nią otynkować tort. Czekoladę rozpuszczamy i dajemy do ostygnięcia, pistacje obieramy i rozdrabniamy, jak czekolada ostygnie dajemy do naszej masy i wsypujemy pistacje. Całość mieszamy aż połączą się składniki, dajemy do lodówki.
  • Żelka z czarnej porzeczki:
  •  porzeczkę wsypujemy do rondla z cukrem i wodą, gotujemy do momentu wyparowania wody i jak porzeczka będzie taka gęsta, wykładamy na równej powierzchni i dajemy do lodówki do ostygnięcia i stężenia.
  • Tiul
  • : łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy je. Na rozgrzaną patelnie wylewamy naszą masę na cienką warstwę, czekamy do momentu aż woda odparuje i będzie miało wszędzie dziury. Będzie miało strukturę papieru, ściągamy i dajemy na papier żeby odsączyć od nadmiaru tłuszczu.
  • Papier ryżowy smażymy na bardzo rozgrzanym oleju przez chwilkę aż będzie biały jak prażynka. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy pudrem z owoców w moim przypadku użyłem z czerwonej porzeczki.
  • Gdy mamy już wszystko i biszkopt jest ostygnięty to go kroimy na trzy części, nasączamy go mlekiem z cukrem waniliowym. Dajemy krem lemon curd na niego biszkopt (nasączamy go). Dajemy żelkę i do około żelki dajemy drugi krem, nakładamy biszkopt. Otynkujemy tort i go dekorujemy jak tylko chcemy. Na górę możemy dać owoce i gdzie nie gdzie resztę kremu i po bokach dać tiul i ten chips z papieru ryżowego i też możemy dać na górę i możemy posypać pudrem będzie to wyglądało jak takie chlapnięcia.
podziel się:

Pozostałe wiadomości