Bartek Pastuszak: Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)

Bartek Pastuszak: Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)
Bartek Pastuszak: Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)
  • Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)
    • Składniki:
      • Na ciasto
        • 5 jaj
          • 5 łyżek cukru
            • 5 łyżek mąki (4 pszennej i 1 ziemniaczana)
              • szczypta soli
                • Lemon curd
                  • 4 duże cytryny
                    • ok. 70 gram cukru
                      • 3 jajka i 2 żółtka
                        • 100 g zimnego masła
                          • łyżka skrobi ziemniaczanej
                            • krem biała czekolada z pistacjami
                              • śmietanka 36% 500ml
                                • ok. 5 łyżek mascarpone
                                  • jedna cała biała czekolada
                                    • ok. 100/200g obranych pistacji
                                      • 2-3 łyżki cukru
                                        • Żelka z czarnej porzeczki
                                          • Czarna porzeczka ok. 500g
                                            • ok.3/5 łyżek cukru
                                              • 100ml wody
                                                • Do nasączania biszkoptu: mleko z cukrem waniliowym
                                                  • Na dekoracje: świeże owoce, papier ryżowy i tiul, puder z owoców
                                                    • ok. 5-6 sztuk papieru ryżowego
                                                      • 500ml oleju
                                                        • Składniki na tiul:
                                                          • 65ml wody
                                                            • 65ml oleju
                                                              • 13 g mąki
                                                                • barwnik
                                                                  • Wykonanie:
                                                                    • Biszkopt:
                                                                      • białka ubij z solą, dodaj po jednym żółtku, dodawaj stopniowo cukier, ubijamy. Mąkę przesiej i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do formy, piekarnik nagrzewamy na 210*C i pieczemy przez 5 min, póżniej dajemy na 180*C na 15-20 min. Jak się upiecze odstawiamy do ostygnięcia.
                                                                        • Krem lemon curd:
                                                                          •  sok z cytryny wlewamy do rondla z cukrem i zagotowujemy żeby cukier się rozpuścił. Do miski dajemy jaja z żółtkami i ze skrobią, mieszamy po woli i wlewamy sok z cytryny do jaj, energetycznie mieszamy. Dajemy na ogień i mieszamy żeby krem zgęstniał. Na koniec dajemy zimne masło po kawałku i dalej mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
                                                                            • Krem biała czekolada i pistacje:
                                                                              •  śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier zostawiamy połowę masy żeby nią otynkować tort. Czekoladę rozpuszczamy i dajemy do ostygnięcia, pistacje obieramy i rozdrabniamy, jak czekolada ostygnie dajemy do naszej masy i wsypujemy pistacje. Całość mieszamy aż połączą się składniki, dajemy do lodówki.
                                                                                • Żelka z czarnej porzeczki:
                                                                                  •  porzeczkę wsypujemy do rondla z cukrem i wodą, gotujemy do momentu wyparowania wody i jak porzeczka będzie taka gęsta, wykładamy na równej powierzchni i dajemy do lodówki do ostygnięcia i stężenia.
                                                                                    • Tiul
                                                                                      • : łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy je. Na rozgrzaną patelnie wylewamy naszą masę na cienką warstwę, czekamy do momentu aż woda odparuje i będzie miało wszędzie dziury. Będzie miało strukturę papieru, ściągamy i dajemy na papier żeby odsączyć od nadmiaru tłuszczu.
                                                                                        • Papier ryżowy smażymy na bardzo rozgrzanym oleju przez chwilkę aż będzie biały jak prażynka. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy pudrem z owoców w moim przypadku użyłem z czerwonej porzeczki.
                                                                                          • Gdy mamy już wszystko i biszkopt jest ostygnięty to go kroimy na trzy części, nasączamy go mlekiem z cukrem waniliowym. Dajemy krem lemon curd na niego biszkopt (nasączamy go). Dajemy żelkę i do około żelki dajemy drugi krem, nakładamy biszkopt. Otynkujemy tort i go dekorujemy jak tylko chcemy. Na górę możemy dać owoce i gdzie nie gdzie resztę kremu i po bokach dać tiul i ten chips z papieru ryżowego i też możemy dać na górę i możemy posypać pudrem będzie to wyglądało jak takie chlapnięcia.
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości