- Tort taki jak ja (z kremem lemon curd, kremem biała czekolada z pistacją i żelka z czarnej porzeczki)
- Składniki:
- Na ciasto
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki (4 pszennej i 1 ziemniaczana)
- szczypta soli
- Lemon curd
- 4 duże cytryny
- ok. 70 gram cukru
- 3 jajka i 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- krem biała czekolada z pistacjami
- śmietanka 36% 500ml
- ok. 5 łyżek mascarpone
- jedna cała biała czekolada
- ok. 100/200g obranych pistacji
- 2-3 łyżki cukru
- Żelka z czarnej porzeczki
- Czarna porzeczka ok. 500g
- ok.3/5 łyżek cukru
- 100ml wody
- Do nasączania biszkoptu: mleko z cukrem waniliowym
- Na dekoracje: świeże owoce, papier ryżowy i tiul, puder z owoców
- ok. 5-6 sztuk papieru ryżowego
- 500ml oleju
- Składniki na tiul:
- 65ml wody
- 65ml oleju
- 13 g mąki
- barwnik
- Wykonanie:
- Biszkopt:
- białka ubij z solą, dodaj po jednym żółtku, dodawaj stopniowo cukier, ubijamy. Mąkę przesiej i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do formy, piekarnik nagrzewamy na 210*C i pieczemy przez 5 min, póżniej dajemy na 180*C na 15-20 min. Jak się upiecze odstawiamy do ostygnięcia.
- Krem lemon curd:
- sok z cytryny wlewamy do rondla z cukrem i zagotowujemy żeby cukier się rozpuścił. Do miski dajemy jaja z żółtkami i ze skrobią, mieszamy po woli i wlewamy sok z cytryny do jaj, energetycznie mieszamy. Dajemy na ogień i mieszamy żeby krem zgęstniał. Na koniec dajemy zimne masło po kawałku i dalej mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Krem biała czekolada i pistacje:
- śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier zostawiamy połowę masy żeby nią otynkować tort. Czekoladę rozpuszczamy i dajemy do ostygnięcia, pistacje obieramy i rozdrabniamy, jak czekolada ostygnie dajemy do naszej masy i wsypujemy pistacje. Całość mieszamy aż połączą się składniki, dajemy do lodówki.
- Żelka z czarnej porzeczki:
- porzeczkę wsypujemy do rondla z cukrem i wodą, gotujemy do momentu wyparowania wody i jak porzeczka będzie taka gęsta, wykładamy na równej powierzchni i dajemy do lodówki do ostygnięcia i stężenia.
- Tiul
- : łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy je. Na rozgrzaną patelnie wylewamy naszą masę na cienką warstwę, czekamy do momentu aż woda odparuje i będzie miało wszędzie dziury. Będzie miało strukturę papieru, ściągamy i dajemy na papier żeby odsączyć od nadmiaru tłuszczu.
- Papier ryżowy smażymy na bardzo rozgrzanym oleju przez chwilkę aż będzie biały jak prażynka. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy pudrem z owoców w moim przypadku użyłem z czerwonej porzeczki.
- Gdy mamy już wszystko i biszkopt jest ostygnięty to go kroimy na trzy części, nasączamy go mlekiem z cukrem waniliowym. Dajemy krem lemon curd na niego biszkopt (nasączamy go). Dajemy żelkę i do około żelki dajemy drugi krem, nakładamy biszkopt. Otynkujemy tort i go dekorujemy jak tylko chcemy. Na górę możemy dać owoce i gdzie nie gdzie resztę kremu i po bokach dać tiul i ten chips z papieru ryżowego i też możemy dać na górę i możemy posypać pudrem będzie to wyglądało jak takie chlapnięcia.
podziel się: