Antonina Michalak: Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych

Antonina Michalak: Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych
Antonina Michalak: Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych
  • Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych
    • Składniki:
      • ·   papier ryżowy do spring rolls’ów, okrągły
        • ·   marchewka
          • ·   ogórek zielony
            • ·   sałata
              • ·   mango
                • ·   2 jajka
                  • ·   2 grubsze plastry surowego boczku
                    • ·   świeża kolendra
                      • ·   świeża mięta
                        • ·   (opcjonalnie) świeża bazylia tajska
                          • ·   sos sojowy
                            • ·   sos rybny
                              • ·   papryczka chilli
                                • ·   2 ząbki czosnku
                                  • ·   (opcjonalnie) mirin
                                    • ·   ocet np. ryżowy
                                      • ·   miód
                                        • ·   garść orzeszków ziemnych (do dekoracji sosu)
                                          • ·   olej
                                            • ·   cukier
                                              • ·   kilka łyżek masła orzechowego
                                                • ·   kilka łyżek mleka kokosowego
                                                  • ·   ciepła woda do namoczenia papieru ryżowego
                                                    • Sposób wykonania:
                                                      • 1.     Boczek marynuję w zalewie z octu, oleju, miodu, sosu sojowego. Zostawiam na kilka minut po czym smażę na patelni grillowej. Gdy tylko jest gotowy zdejmuję go na bok do ostygnięcia.
                                                        • 2.     Jajka wbijam do miski, dodaję sos rybny, sos sojowy, (mirin), cukier. Mieszam, smażę na niewielkiej ilości oleju pozbywając się bąbelków, odkładam do wystudzenia
                                                          • 3.     Szykuję pozostałe składniki tj kroję w cienkie paseczki: marchew, ogórek, mango
                                                            • 4.     Ostudzone: boczek i omlet kroję w zgrabne kawałki :)
                                                              • 5.     Szykuję sos z masła orzechowego, mleka kokosowego, doprawiam do smaku. Posypuję posiekanymi orzeszkami do dekoracji
                                                                • 6.     (opcjonalnie) szykuję drugi sos z: sosu sojowego, octu ryżowego, cukru, chilli i posiekanego czosnku
                                                                  • 7.     Arkusz papiery ryżowego moczę w wodzie, rozkładam na drewnianej desce, układam składniki: boczek, omlet, zioła, warzywa. Zwijam. Kroję ukośnie przez środek, układam na talerzu. Serwuję z sosem / sosami.
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości