- Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych
- Składniki:
- · papier ryżowy do spring rolls’ów, okrągły
- · marchewka
- · ogórek zielony
- · sałata
- · mango
- · 2 jajka
- · 2 grubsze plastry surowego boczku
- · świeża kolendra
- · świeża mięta
- · (opcjonalnie) świeża bazylia tajska
- · sos sojowy
- · sos rybny
- · papryczka chilli
- · 2 ząbki czosnku
- · (opcjonalnie) mirin
- · ocet np. ryżowy
- · miód
- · garść orzeszków ziemnych (do dekoracji sosu)
- · olej
- · cukier
- · kilka łyżek masła orzechowego
- · kilka łyżek mleka kokosowego
- · ciepła woda do namoczenia papieru ryżowego
- Sposób wykonania:
- 1. Boczek marynuję w zalewie z octu, oleju, miodu, sosu sojowego. Zostawiam na kilka minut po czym smażę na patelni grillowej. Gdy tylko jest gotowy zdejmuję go na bok do ostygnięcia.
- 2. Jajka wbijam do miski, dodaję sos rybny, sos sojowy, (mirin), cukier. Mieszam, smażę na niewielkiej ilości oleju pozbywając się bąbelków, odkładam do wystudzenia
- 3. Szykuję pozostałe składniki tj kroję w cienkie paseczki: marchew, ogórek, mango
- 4. Ostudzone: boczek i omlet kroję w zgrabne kawałki :)
- 5. Szykuję sos z masła orzechowego, mleka kokosowego, doprawiam do smaku. Posypuję posiekanymi orzeszkami do dekoracji
- 6. (opcjonalnie) szykuję drugi sos z: sosu sojowego, octu ryżowego, cukru, chilli i posiekanego czosnku
- 7. Arkusz papiery ryżowego moczę w wodzie, rozkładam na drewnianej desce, układam składniki: boczek, omlet, zioła, warzywa. Zwijam. Kroję ukośnie przez środek, układam na talerzu. Serwuję z sosem / sosami.
podziel się: