Antonina Michalak: Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych

Antonina Michalak: Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych
Antonina Michalak: Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych
  • Chrupiące spring rolls z omletem, boczkiem i sosem z orzeszków ziemnych
  • Składniki:
  • ·   papier ryżowy do spring rolls’ów, okrągły
  • ·   marchewka
  • ·   ogórek zielony
  • ·   sałata
  • ·   mango
  • ·   2 jajka
  • ·   2 grubsze plastry surowego boczku
  • ·   świeża kolendra
  • ·   świeża mięta
  • ·   (opcjonalnie) świeża bazylia tajska
  • ·   sos sojowy
  • ·   sos rybny
  • ·   papryczka chilli
  • ·   2 ząbki czosnku
  • ·   (opcjonalnie) mirin
  • ·   ocet np. ryżowy
  • ·   miód
  • ·   garść orzeszków ziemnych (do dekoracji sosu)
  • ·   olej
  • ·   cukier
  • ·   kilka łyżek masła orzechowego
  • ·   kilka łyżek mleka kokosowego
  • ·   ciepła woda do namoczenia papieru ryżowego
  • Sposób wykonania:
  • 1.     Boczek marynuję w zalewie z octu, oleju, miodu, sosu sojowego. Zostawiam na kilka minut po czym smażę na patelni grillowej. Gdy tylko jest gotowy zdejmuję go na bok do ostygnięcia.
  • 2.     Jajka wbijam do miski, dodaję sos rybny, sos sojowy, (mirin), cukier. Mieszam, smażę na niewielkiej ilości oleju pozbywając się bąbelków, odkładam do wystudzenia
  • 3.     Szykuję pozostałe składniki tj kroję w cienkie paseczki: marchew, ogórek, mango
  • 4.     Ostudzone: boczek i omlet kroję w zgrabne kawałki :)
  • 5.     Szykuję sos z masła orzechowego, mleka kokosowego, doprawiam do smaku. Posypuję posiekanymi orzeszkami do dekoracji
  • 6.     (opcjonalnie) szykuję drugi sos z: sosu sojowego, octu ryżowego, cukru, chilli i posiekanego czosnku
  • 7.     Arkusz papiery ryżowego moczę w wodzie, rozkładam na drewnianej desce, układam składniki: boczek, omlet, zioła, warzywa. Zwijam. Kroję ukośnie przez środek, układam na talerzu. Serwuję z sosem / sosami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości