- Bibimbap
- Składniki:
- -200g ryżu
- - sól
- - 400g wołowiny
- - pomarańcza
- - 2 łyżki sosu sojowego
- - skórka i sok z limonki
- - 3 kolorowe papryki
- - 6 szparagów
- - 2 szalotki
- - ogórek
- -łyżeczka chili (płatki)
- -łyżka oleju
- - sól
- - 100g mango
- - 10 miechunek
- - syrop z limonki
- - 100g smoczego owocu
- -łyżka chili (nasiona)
- - kolendra
- - 300g oleju
- - jajko
- - ogórek
- Wykonanie:
- Ryż gotujemy. Owoce obieramy i kroimy na salsę, dodajemy syrop i sok z limonki. Ogórka kroimy cienko, dodajemy oliwę i chili. Olej podgrzewamy i zalewamy nim nasze przyprawy. Cebulę i papryki kroimy w słupki. Szparagi blanszujemy i przekrawamy na połówki. Na bardzo rozgrzanej patelni podsmażamy wołowinę pokrojoną w cienkie plasterki, następnie doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym i skórką z pomarańczy i limonki. Następnie mięso pakujemy próżniowo i odstawiamy na jakieś 20min. Na koniec smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez 40s.
podziel się: