Antoni Lis: Bibimbap

Antoni Lis: Bibimbap
Antoni Lis: Bibimbap
  • Bibimbap
  • Składniki:
  • -200g ryżu
  • - sól
  • - 400g wołowiny
  • - pomarańcza
  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • - skórka i sok z limonki
  • - 3 kolorowe papryki
  • - 6 szparagów
  • - 2 szalotki
  • - ogórek
  • -łyżeczka chili (płatki)
  • -łyżka oleju
  • - sól
  • - 100g mango
  • - 10 miechunek
  • - syrop z limonki
  • - 100g smoczego owocu
  • -łyżka chili (nasiona)
  • - kolendra
  • - 300g oleju
  • - jajko
  • - ogórek
  • Wykonanie:
  • Ryż gotujemy. Owoce obieramy i kroimy na salsę, dodajemy syrop i sok z limonki. Ogórka kroimy cienko, dodajemy oliwę i chili. Olej podgrzewamy i zalewamy nim nasze przyprawy. Cebulę i papryki kroimy w słupki. Szparagi blanszujemy i przekrawamy na połówki. Na bardzo rozgrzanej patelni podsmażamy wołowinę pokrojoną w cienkie plasterki, następnie doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym i skórką z pomarańczy i limonki. Następnie mięso pakujemy próżniowo i odstawiamy na jakieś 20min. Na koniec smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez 40s.
podziel się:

Pozostałe wiadomości