- Składniki:
- - 500g mąki 00
- - 320g wody
- - 12g soli
- - 15g oliwy oliwek
- - 10g świeżych drożdży
- - 15 pomidorów koktajlowych
- - 30g oliwy z oliwek
- - rozmaryn
- - tymianek
- - sól
- - łyżka miodu
- - mozzarella di bufala
- - szynka długo dojrzewająca
- - 3 gruszki
- - 3-5g agaru
- - 400g rukoli
- - 50g pistacji
- - 10g orzechów włoskich
- - 15g pecorino
- - sól
- - 20g oliwy z oliwek
- - bazylia
- - 50g oleju
- - sól
- Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki. Masę wyrabiamy chwilę łyżką, dodajemy soli, po czym kolejną chwilę wyrabiamy. Dodajemy oliwę, wciąż wyrabiając ciasto. Odstawiamy masę pod przykryciem na 10min, po czym ponownie ją wyrabiamy. Następnie powtarzamy proces, z tym że odstawiamy jedynie na 7 min. Powtarzamy proces po raz trzeci i odstawiamy ciasto na 5 min. Po tym czasie wyrabiamy ostatni raz i odstawiamy na 40 min. Ciasto dzielimy na kulki (po 240g każda) i odstawiamy na ok. 1-1,5h.
- Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i trzymamy przez minutę, po czym wkładamy do wody z lodem. Zdejmujemy skórę z pomidorów. Wrzucamy do rozgrzanego garnka, dodajemy miodu. Zalewamy to oliwą i dodajemy zioła. Doprawiamy, gotujemy przez ok. 30 min.
- Gruszki blendujemy, dodajemy trochę wody i przecedzamy przez sito. Po zagotowaniu dodajemy agar i mrozimy. Następnie kroimy i blendujemy.
- Rukolę blendujemy z orzechami, dodajemy starte pecorino i oliwę.
- Bazylię również blendujemy przez 5 min z olejem, doprawiamy solą.
- Ciasto wyrabiamy i formujemy placek o wysokich brzegach. Nakładamy pomidorki, lekko je ugniatając. Kładziemy mozzarellę. Pieczemy w 230 stopniach C przez 7 min, następnie obracamy i pieczemy kolejne 3 minuty. Wyjmujemy i kładziemy szynkę oraz pesto i robimy kropki z żelu gruszkowego. Gotowe danie skrapiamy oliwą bazyliową i oliwą, w której gotowały się pomidorki.
podziel się: