- Dorsz w curry z ananasem i krewetkami
- Sos curry:
- - 1 cebula
- - 1 papryka czerwona
- - 1 papryka zielona
- - 1 papryka żółta
- - 1 cukinia
- - 1 gruszka
- - 1 mango
- - 100g ananasa
- - 3 łyżki curry
- - 400g mleka kokosowego
- - 100g ciecierzycy
- - 1 łyżka syropu z agawy
- - 10 winogron
- Sos ananasowy:
- - 400g ananasa
- - 2 łyżki syropu z agawy
- - Szczypta cukru
- - Szczypta soli
- Dorsz:
- -dorsz polędwica
- - 1 limonka
- - 1 pomarańcza
- - Kilka listków mięty
- - 100g ananasa
- 100g tapioki
- - 300g wody
- - Szczypta curry
- 2 krewetki
- - 40g masła
- - 1 łyżka oliwy
- Orzeszki pini, orzechy nerkowca, migdały w płatkach
- Przygotowanie
- 1. Warzywa i owoce kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy syrop z agawy i cebulę, podsmażamy pozostałe warzywa i owoce. Następnie wlewamy mleko kokosowe i redukujemy.
- 2. Ananasa podsmażamy na suchej patelni, dodajemy syrop z agawy i blendujemy z odrobiną soli i cukru.
- 3. Dorsza wkładamy do worka, dodajemy limonkę, pomarańczę, ananasa, a następnie zgrzewamy próżniowo. Odstawiamy na 20 minut, po czym wkładamy do piekarnika z opcją parowania na 185°C na około 8 minut.
- 4. Tapiokę gotujemy w wodzie, wykładamy na matę silikonową i rozsmarowujemy. Pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut, a następnie posypujemy curry.
- 5. Krewetki smażymy na maśle, a orzechy podprażamy na patelni i siekamy.Nastepnie wykładamy na talerz i ładnie dekorujemy.
podziel się: