Antek Lis: Dorsz w curry z ananasem i krewetkami

Antek Lis: Dorsz w curry z ananasem i krewetkami
Antek Lis: Dorsz w curry z ananasem i krewetkami
  • Dorsz w curry z ananasem i krewetkami
  • Sos curry:
  • - 1 cebula
  • - 1 papryka czerwona
  • - 1 papryka zielona
  • - 1 papryka żółta
  • - 1 cukinia
  • - 1 gruszka
  • - 1 mango
  • - 100g ananasa
  • - 3 łyżki curry
  • - 400g mleka kokosowego
  • - 100g ciecierzycy
  • - 1 łyżka syropu z agawy
  • - 10 winogron
  • Sos ananasowy:
  • - 400g ananasa
  • - 2 łyżki syropu z agawy
  • - Szczypta cukru
  • - Szczypta soli
  • Dorsz:
  • -dorsz polędwica
  • - 1 limonka
  • - 1 pomarańcza
  • - Kilka listków mięty
  • - 100g ananasa
  • 100g tapioki
  • - 300g wody
  • - Szczypta curry
  • 2 krewetki
  • - 40g masła
  • - 1 łyżka oliwy
  • Orzeszki pini, orzechy nerkowca, migdały w płatkach
  • Przygotowanie
  • 1. Warzywa i owoce kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy syrop z agawy i cebulę, podsmażamy pozostałe warzywa i owoce. Następnie wlewamy mleko kokosowe i redukujemy.
  • 2. Ananasa podsmażamy na suchej patelni, dodajemy syrop z agawy i blendujemy z odrobiną soli i cukru.
  • 3. Dorsza wkładamy do worka, dodajemy limonkę, pomarańczę, ananasa, a następnie zgrzewamy próżniowo. Odstawiamy na 20 minut, po czym wkładamy do piekarnika z opcją parowania na 185°C na około 8 minut.
  • 4. Tapiokę gotujemy w wodzie, wykładamy na matę silikonową i rozsmarowujemy. Pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut, a następnie posypujemy curry.
  • 5. Krewetki smażymy na maśle, a orzechy podprażamy na patelni i siekamy.Nastepnie wykładamy na talerz i ładnie dekorujemy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości