Antek Lis: Dorsz w curry z ananasem i krewetkami

Antek Lis: Dorsz w curry z ananasem i krewetkami
Antek Lis: Dorsz w curry z ananasem i krewetkami
  • Dorsz w curry z ananasem i krewetkami
    • Sos curry:
      • - 1 cebula
        • - 1 papryka czerwona
          • - 1 papryka zielona
            • - 1 papryka żółta
              • - 1 cukinia
                • - 1 gruszka
                  • - 1 mango
                    • - 100g ananasa
                      • - 3 łyżki curry
                        • - 400g mleka kokosowego
                          • - 100g ciecierzycy
                            • - 1 łyżka syropu z agawy
                              • - 10 winogron
                                • Sos ananasowy:
                                  • - 400g ananasa
                                    • - 2 łyżki syropu z agawy
                                      • - Szczypta cukru
                                        • - Szczypta soli
                                          • Dorsz:
                                            • -dorsz polędwica
                                              • - 1 limonka
                                                • - 1 pomarańcza
                                                  • - Kilka listków mięty
                                                    • - 100g ananasa
                                                      • 100g tapioki
                                                        • - 300g wody
                                                          • - Szczypta curry
                                                            • 2 krewetki
                                                              • - 40g masła
                                                                • - 1 łyżka oliwy
                                                                  • Orzeszki pini, orzechy nerkowca, migdały w płatkach
                                                                    • Przygotowanie
                                                                      • 1. Warzywa i owoce kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy syrop z agawy i cebulę, podsmażamy pozostałe warzywa i owoce. Następnie wlewamy mleko kokosowe i redukujemy.
                                                                        • 2. Ananasa podsmażamy na suchej patelni, dodajemy syrop z agawy i blendujemy z odrobiną soli i cukru.
                                                                          • 3. Dorsza wkładamy do worka, dodajemy limonkę, pomarańczę, ananasa, a następnie zgrzewamy próżniowo. Odstawiamy na 20 minut, po czym wkładamy do piekarnika z opcją parowania na 185°C na około 8 minut.
                                                                            • 4. Tapiokę gotujemy w wodzie, wykładamy na matę silikonową i rozsmarowujemy. Pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut, a następnie posypujemy curry.
                                                                              • 5. Krewetki smażymy na maśle, a orzechy podprażamy na patelni i siekamy.Nastepnie wykładamy na talerz i ładnie dekorujemy.
                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości