Aleksandra Sopella: Tort ''Rafa Koralowa'' 

Aleksandra Sopella: Tort ''Rafa Koralowa''
Aleksandra Sopella: Tort ''Rafa Koralowa''
  • Tort ''Rafa Koralowa'' na biszkopcie kakaowym z ponczem z lemoniady, konfiturą z owoców leśnych i limonką, chrupką z czekolady, prażynki, pomarańczy oraz migdałów oraz kremem na ganache z białej czekolady.
  • Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 7 jajek
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 7 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Kiedy już się ubiją dodajemy stopniowo cukier potem po jednym żółtku. Następnie przesiewamy mąki z kakao i mieszamy szpatułką. Przelewamy biszkopt do blaszki. Biszkopt pieczemy w 210°C przez 8 minut, po tym czasie obniżamy temperatura piekarnika do 180°C i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
  • Składniki na ganache z białej czekolady:
  • 300g białej czekolady
  • 300g śmietanki 36%
  • Wykonanie:
  • Śmietankę podgrzewamy w rondelku i do ciepłej śmietanki dodajemy białą czekoladę energicznie mieszając.
  • Składniki na masę na ganche z białej czekolady:
  • 500g serka mascarpone
  • 200g śmietanki 36%
  • 300g ganache z białej czekolady
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki ubijamy za pomocą miksera do puszystej masy.
  • Składniki na konfiturę z leśnych owoców i limonki:
  • 100g malin
  • 100g truskawek
  • 100g borówek
  • 200 ml wody
  • 50g cukru
  • sok z całej limonki
  • Wykonanie:
  • Wszystkie owoce kroimy dodajemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu. Potym czasie dodajemy sok z limonki i chłodzimy konfiturę.
  • Składniki na prażynkę do chrupki:
  • 40g białka
  • 40g mąki
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • Wykonanie:
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier a póżniej mąkę. Masę rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 10 minut.
  • Składniki na chrupkę pomarańczowo-migdałową:
  • 200g prażynki
  • 100g pokrojonej na małą kosteczkę pomarańczy
  • 200g rozpuszczonej na kąpieli wodnej mlecznej czekolady
  • 100g prażonych płatków migdałów
  • Wykonanie:
  • Prażynkę, pomarańcze oraz migdały łączymy z czekoladą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • Składniki na poncz lemoniadowy:
  • sok z całej pomarańczy
  • sok z całej cytryny
  • sok z całej limonki
  • dwie łyżki cukru
  • Wykonanie:
  • Łączymy wszystkie składniki.
  • Biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszą część namaczamy ponczem. Na brzegi biszkoptu wykładamy krem a na środek konfiturę z leśnych owoców. Nakładamy kolejny blat biszkoptu, namaczamy. Boki biszkoptu wykładamy kremem a na środek kładziemy chrupkę. Kolejny biszkopt również namaczamy. Złożony tort tynkujemy masą. Ozdabiamy tort według uznania.
podziel się:

Pozostałe wiadomości