Aleksandra Sopella: Tort ''Rafa Koralowa'' 

Aleksandra Sopella: Tort ''Rafa Koralowa''
Aleksandra Sopella: Tort ''Rafa Koralowa''
  • Tort ''Rafa Koralowa'' na biszkopcie kakaowym z ponczem z lemoniady, konfiturą z owoców leśnych i limonką, chrupką z czekolady, prażynki, pomarańczy oraz migdałów oraz kremem na ganache z białej czekolady.
    • Składniki na biszkopt kakaowy:
      • 7 jajek
        • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
          • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
            • 1 czubata łyżka kakao
              • 7 łyżek cukru
                • szczypta soli
                  • Wykonanie:
                    • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Kiedy już się ubiją dodajemy stopniowo cukier potem po jednym żółtku. Następnie przesiewamy mąki z kakao i mieszamy szpatułką. Przelewamy biszkopt do blaszki. Biszkopt pieczemy w 210°C przez 8 minut, po tym czasie obniżamy temperatura piekarnika do 180°C i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
                      • Składniki na ganache z białej czekolady:
                        • 300g białej czekolady
                          • 300g śmietanki 36%
                            • Wykonanie:
                              • Śmietankę podgrzewamy w rondelku i do ciepłej śmietanki dodajemy białą czekoladę energicznie mieszając.
                                • Składniki na masę na ganche z białej czekolady:
                                  • 500g serka mascarpone
                                    • 200g śmietanki 36%
                                      • 300g ganache z białej czekolady
                                        • Wykonanie:
                                          • Wszystkie składniki ubijamy za pomocą miksera do puszystej masy.
                                            • Składniki na konfiturę z leśnych owoców i limonki:
                                              • 100g malin
                                                • 100g truskawek
                                                  • 100g borówek
                                                    • 200 ml wody
                                                      • 50g cukru
                                                        • sok z całej limonki
                                                          • Wykonanie:
                                                            • Wszystkie owoce kroimy dodajemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu. Potym czasie dodajemy sok z limonki i chłodzimy konfiturę.
                                                              • Składniki na prażynkę do chrupki:
                                                                • 40g białka
                                                                  • 40g mąki
                                                                    • 40g cukru
                                                                      • szczypta soli
                                                                        • Wykonanie:
                                                                          • Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier a póżniej mąkę. Masę rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 10 minut.
                                                                            • Składniki na chrupkę pomarańczowo-migdałową:
                                                                              • 200g prażynki
                                                                                • 100g pokrojonej na małą kosteczkę pomarańczy
                                                                                  • 200g rozpuszczonej na kąpieli wodnej mlecznej czekolady
                                                                                    • 100g prażonych płatków migdałów
                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                        • Prażynkę, pomarańcze oraz migdały łączymy z czekoladą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
                                                                                          • Składniki na poncz lemoniadowy:
                                                                                            • sok z całej pomarańczy
                                                                                              • sok z całej cytryny
                                                                                                • sok z całej limonki
                                                                                                  • dwie łyżki cukru
                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                      • Łączymy wszystkie składniki.
                                                                                                        • Biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszą część namaczamy ponczem. Na brzegi biszkoptu wykładamy krem a na środek konfiturę z leśnych owoców. Nakładamy kolejny blat biszkoptu, namaczamy. Boki biszkoptu wykładamy kremem a na środek kładziemy chrupkę. Kolejny biszkopt również namaczamy. Złożony tort tynkujemy masą. Ozdabiamy tort według uznania.
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości