- Tort ''Rafa Koralowa'' na biszkopcie kakaowym z ponczem z lemoniady, konfiturą z owoców leśnych i limonką, chrupką z czekolady, prażynki, pomarańczy oraz migdałów oraz kremem na ganache z białej czekolady.
- Składniki na biszkopt kakaowy:
- 7 jajek
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka kakao
- 7 łyżek cukru
- szczypta soli
- Wykonanie:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Kiedy już się ubiją dodajemy stopniowo cukier potem po jednym żółtku. Następnie przesiewamy mąki z kakao i mieszamy szpatułką. Przelewamy biszkopt do blaszki. Biszkopt pieczemy w 210°C przez 8 minut, po tym czasie obniżamy temperatura piekarnika do 180°C i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
- Składniki na ganache z białej czekolady:
- 300g białej czekolady
- 300g śmietanki 36%
- Wykonanie:
- Śmietankę podgrzewamy w rondelku i do ciepłej śmietanki dodajemy białą czekoladę energicznie mieszając.
- Składniki na masę na ganche z białej czekolady:
- 500g serka mascarpone
- 200g śmietanki 36%
- 300g ganache z białej czekolady
- Wykonanie:
- Wszystkie składniki ubijamy za pomocą miksera do puszystej masy.
- Składniki na konfiturę z leśnych owoców i limonki:
- 100g malin
- 100g truskawek
- 100g borówek
- 200 ml wody
- 50g cukru
- sok z całej limonki
- Wykonanie:
- Wszystkie owoce kroimy dodajemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu. Potym czasie dodajemy sok z limonki i chłodzimy konfiturę.
- Składniki na prażynkę do chrupki:
- 40g białka
- 40g mąki
- 40g cukru
- szczypta soli
- Wykonanie:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier a póżniej mąkę. Masę rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 10 minut.
- Składniki na chrupkę pomarańczowo-migdałową:
- 200g prażynki
- 100g pokrojonej na małą kosteczkę pomarańczy
- 200g rozpuszczonej na kąpieli wodnej mlecznej czekolady
- 100g prażonych płatków migdałów
- Wykonanie:
- Prażynkę, pomarańcze oraz migdały łączymy z czekoladą. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
- Składniki na poncz lemoniadowy:
- sok z całej pomarańczy
- sok z całej cytryny
- sok z całej limonki
- dwie łyżki cukru
- Wykonanie:
- Łączymy wszystkie składniki.
- Biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszą część namaczamy ponczem. Na brzegi biszkoptu wykładamy krem a na środek konfiturę z leśnych owoców. Nakładamy kolejny blat biszkoptu, namaczamy. Boki biszkoptu wykładamy kremem a na środek kładziemy chrupkę. Kolejny biszkopt również namaczamy. Złożony tort tynkujemy masą. Ozdabiamy tort według uznania.
podziel się: