Aleksandra Sopella: Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową

Aleksandra Sopella: Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową
Aleksandra Sopella: Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową
  • Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową
  • Składniki:
  • - Filet z dorsza
  • - 2 limonki
  • - 2 cytryny
  • - 2 pomarańcze
  • - Sól, cukier, majeranek, rozmaryn
  • - 200g ryżu
  • - 1 szalotka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 200ml wody
  • - 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
  • - 80g orzechów włoskich
  • - Oliwa z oliwek
  • - 1 gruszka
  • - Miód
  • - Doniczka bazylii
  • - 200ml oleju
  • - Pistacje
  • Przygotowanie.
  • 1. Dorsza marynujemy w soku z limonek, cytryn i pomarańczy, przyprawiamy solą, majerankiem, rozmarynem i cukrem. Całość pakujemy próżniowo i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek na oliwie. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i zalewamy 200ml wody, a następnie redukujemy.
  • 3. Dorsza układamy na blaszce, obkładamy plastry cytryny, limonki i pomarańczy, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy oliwą. Pieczemy na parze w 100 stopniach przez około 7 minut.
  • 4. Gotowany ryż dodajemy do papryki i jeszcze raz podgrzewamy razem. Gruszkę kroimy na cienkie plasterki i karmelizujemy na patelni z dodatkiem miodu.
  • 5. Bazylię wrzucamy do blendera i zalewamy olejem. Miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach, a następnie wylewamy zawartość blendera na sitko nad miską. Pistacje obieramy, siekamy drobno i prażymy na patelni.
  • 6. Risotto wykładamy na talerz za pomocą pierścienia. Na to kładziemy plasterki karmelizowanej gruszki i posypujemy prażonymi pistacjami. Na koniec układamy dorsza. Całość polewamy oliwą bazyliową.
  • Składniki:
  • Smoothie „Jungle”
  • - Jedno mango
  • - 200g ananasa
  • - 50g malin
  • - 200g grejpfruta
  • - Jeden banan
  • - Jedno awokado
  • - 80ml wody kokosowej
  • Przygotowanie:
  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy np. w łupince kokosa z bananem i malinami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości