Aleksandra Sopella: Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową

Aleksandra Sopella: Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową
Aleksandra Sopella: Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową
  • Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową
    • Składniki:
      • - Filet z dorsza
        • - 2 limonki
          • - 2 cytryny
            • - 2 pomarańcze
              • - Sól, cukier, majeranek, rozmaryn
                • - 200g ryżu
                  • - 1 szalotka
                    • - 2 ząbki czosnku
                      • - 200ml wody
                        • - 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
                          • - 80g orzechów włoskich
                            • - Oliwa z oliwek
                              • - 1 gruszka
                                • - Miód
                                  • - Doniczka bazylii
                                    • - 200ml oleju
                                      • - Pistacje
                                        • Przygotowanie.
                                          • 1. Dorsza marynujemy w soku z limonek, cytryn i pomarańczy, przyprawiamy solą, majerankiem, rozmarynem i cukrem. Całość pakujemy próżniowo i odstawiamy na 10 minut.
                                            • 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek na oliwie. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i zalewamy 200ml wody, a następnie redukujemy.
                                              • 3. Dorsza układamy na blaszce, obkładamy plastry cytryny, limonki i pomarańczy, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy oliwą. Pieczemy na parze w 100 stopniach przez około 7 minut.
                                                • 4. Gotowany ryż dodajemy do papryki i jeszcze raz podgrzewamy razem. Gruszkę kroimy na cienkie plasterki i karmelizujemy na patelni z dodatkiem miodu.
                                                  • 5. Bazylię wrzucamy do blendera i zalewamy olejem. Miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach, a następnie wylewamy zawartość blendera na sitko nad miską. Pistacje obieramy, siekamy drobno i prażymy na patelni.
                                                    • 6. Risotto wykładamy na talerz za pomocą pierścienia. Na to kładziemy plasterki karmelizowanej gruszki i posypujemy prażonymi pistacjami. Na koniec układamy dorsza. Całość polewamy oliwą bazyliową.
                                                      • Składniki:
                                                        • Smoothie „Jungle”
                                                          • - Jedno mango
                                                            • - 200g ananasa
                                                              • - 50g malin
                                                                • - 200g grejpfruta
                                                                  • - Jeden banan
                                                                    • - Jedno awokado
                                                                      • - 80ml wody kokosowej
                                                                        • Przygotowanie:
                                                                          • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy np. w łupince kokosa z bananem i malinami.
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości