- Dorsz na parze w cytrusach, na risotto paprykowym z karmelizowaną gruszką prażonymi pistacjami oraz oliwą bazyliową
- Składniki:
- - Filet z dorsza
- - 2 limonki
- - 2 cytryny
- - 2 pomarańcze
- - Sól, cukier, majeranek, rozmaryn
- - 200g ryżu
- - 1 szalotka
- - 2 ząbki czosnku
- - 200ml wody
- - 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
- - 80g orzechów włoskich
- - Oliwa z oliwek
- - 1 gruszka
- - Miód
- - Doniczka bazylii
- - 200ml oleju
- - Pistacje
- Przygotowanie.
- 1. Dorsza marynujemy w soku z limonek, cytryn i pomarańczy, przyprawiamy solą, majerankiem, rozmarynem i cukrem. Całość pakujemy próżniowo i odstawiamy na 10 minut.
- 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek na oliwie. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i zalewamy 200ml wody, a następnie redukujemy.
- 3. Dorsza układamy na blaszce, obkładamy plastry cytryny, limonki i pomarańczy, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy oliwą. Pieczemy na parze w 100 stopniach przez około 7 minut.
- 4. Gotowany ryż dodajemy do papryki i jeszcze raz podgrzewamy razem. Gruszkę kroimy na cienkie plasterki i karmelizujemy na patelni z dodatkiem miodu.
- 5. Bazylię wrzucamy do blendera i zalewamy olejem. Miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach, a następnie wylewamy zawartość blendera na sitko nad miską. Pistacje obieramy, siekamy drobno i prażymy na patelni.
- 6. Risotto wykładamy na talerz za pomocą pierścienia. Na to kładziemy plasterki karmelizowanej gruszki i posypujemy prażonymi pistacjami. Na koniec układamy dorsza. Całość polewamy oliwą bazyliową.
- Składniki:
- Smoothie „Jungle”
- - Jedno mango
- - 200g ananasa
- - 50g malin
- - 200g grejpfruta
- - Jeden banan
- - Jedno awokado
- - 80ml wody kokosowej
- Przygotowanie:
- 1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy np. w łupince kokosa z bananem i malinami.
podziel się: