- Bagietka z beszamelem i ricottą
- 16 Gram drożdży
- kilogram Mąki
- 250 ml mleka i 250 ml wody
- sól
- 60 g cukru
- Z siedmiu łyżek mąki, drożdży i cukru z dodatkiem połowy ciepłego Mleka I wody Robimy Rozczyn odstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 35° na około 15 min po tym czasie do misy miksera wsypujemy resztę mąki nasz Rozczyn resztę mleka i wody i mieszamy. Odstawiamy na kolejne 15 min do wyrośnięcia w tym czasie zagniatamy ciasto rękoma formujemy długie Bagietki nacinamy pieczemy w temperaturze 230° przez około 10 15 min następnie zmniejszamy temperaturę do 210° i pieczemy przez około 10 15 min.
- Dodatki
- Ricottą
- Skórka pomarańczy
- sól,pieprz
- Boczek w plastrach
- Rukola
- Granat
- Pomarańcza
- Masło ok 40g
- Rozmaryn Tymianek
- Ricotta, Skórka pomarańczy, szczyptę cukru, szczyptę soli mieszamy ze sobą. Pomarańcze obieramy kroimy w plastry i karmelizujemy za pomocą palnika. Boczek smażymy na chrupko. Masło mieszamy z ziołami i solą i smażymy na nim Bagietka
- Beszamel
- Masło 50g
- 2 łyżki mąki
- 600ml mleka
- Masło roztapiamy dodajemy mąkę energicznie mieszamy do połączenia, dodajemy mleko i pieprz mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
- Upieczona bagietkę smarujemy ricottą następnie kładziemy rukolę polewamy beszamelem dodajemy pomarańcze i posypujemy granatem.
podziel się: