Ten pistacjowy sernik baskijski Rozkosznego to prawdziwy must have na Wielkanoc. Zobacz, w jak prosty sposób go przygotować

Rozkoszny — Michał Korkosz
Rozkoszny o tłustym czwartku: "Najlepiej usmażyć pączki w domu"
Źródło: tvn.pl

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że w wielu domach powoli planowane jest menu na te wyjątkowe świąteczne dni. Na stołach nie może zabraknąć słodkości, a sernik baskijski z przepisu Rozkosznego jest już kultowy. Teraz czas na wersję pistacjową. Sprawdź przepis!

Z tego artykułu dowiesz się:
  • Kim jest Rozkoszny?
  • Rozkoszny — sernik baskijski przepis
  • Jakie ciasto na Wielkanoc?

Wielkanoc z Rozkosznym!

Influencer występujący w sieci pod nazwą Rozkoszny zyskał popularność wśród widzów TVN dzięki udziałowi w programie "MasterChef Nastolatki". Pomagał uczestnikom, dzieląc się swoją wiedzą i zapraszając ich do świata, gdzie gastronomia spotyka się z internetem. Rozkoszny to influencer, którego przepisy cieszą się ogromną popularnością. W 2. sezonie Michał Korkosz odwiedza uczestników jako gość, niekiedy podrzucając im kolejne wyzwania! W jednym z odcinków musieli przygotować mazurka.

SPRAWDŹ: Ekspresowy mazurek usłany różami. Idealny na wielkanocny stół. Wypróbuj przepis Rozkosznego

Rozkoszny słynie z przepisów, które na stałe goszczą w wielu polskim domach. Sernik baskijski jest wręcz kultowy, a teraz czas na jego pistacjową odsłonę. Zobaczcie przepis!

Pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady — przepis wg Rozkosznego

SKŁADNIKI:

  • Sernik
  • 500 g serka śmietankowego typu Philadelpia, w temperaturze pokojowej
  • 200 g pasty pistacjowej (100% pistacji), w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru białego
  • 2 łyżki oleju dyniowego nierafinowanego (opcjonalnie)
  • 5 dużych jajek
  • 4 łyżki (40 g) mąki pszennej
  • 500 g śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli morskie drobnoziarnistej
  • Sos
  • ⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady, połamanej na kostki
  • ½ szklanki (75 g) obranych pistacji, posiekanych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Przygotuj sernik: rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 240 stopni (góra-dół). Wysmaruj tortownicę 23 cm masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę.
  • Ser, pastę pistacjową, cukier i olej utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
  • W innej średniej wielkości misce za pomocą trzepaczki wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki (125 g). Chcesz, aby mąką całkowicie się w niej rozpuściła. Dodaj resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Wlej tak przygotowaną śmietanę do masy serowej. Dodaj sól i wanilię. Masa będzie dość płynna.
  • Masę serową wylej bardzo powoli do tortownicy. Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemnobursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Jeśli sernik zacznie zbyt szybko przypiekać się podczas pieczenia, przykryj go folią aluminiową.
  • Wystudź sernik w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję).
  • Przygotuj sos: w rondlu zagotuj śmietankę, dodaj czekoladę. Poczekaj, aż czekolada się zagrzeje, około 30 sekund. Zmniejsz ogień do minimum, biała czekolada lubi się przypalać. Mieszaj, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką, tworząc sos. Odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Sernik podawaj z sosem z białej czekolady i posiekanymi pistacjami. Czy to nie jest ekstaza?

Co więcej, Rozkoszny radzi: olej dyniowy można zastąpić ¼ łyżeczką zielonego barwnika spożywczego.

Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości