Mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny – przepis Marcela Głuszka

Mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny
Mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny

Wykwintny mus z wątróbki, który oczaruje Twoje podniebienie! Marcel Głuszek z "MasterChef Nastolatki" serwuje niepowtarzalne danie – mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie z dodatkiem sosu jabłkowo-winnego. To elegancka przekąska idealna na każdą okazję! Sprawdź przepis i zaskocz swoich gości wyjątkowym smakiem!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować przepis na wątróbkę Marcela Głuszka z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
  • Jaki jest przepis na mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny

Mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny – przepis Marcela Głuszka z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny

Składniki:

  • Kruchy spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • Mus z wątróbki:
  • Wątróbka cielęca
  • Biała cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2–3 łyżki śmietany 30%
  • Sos jabłkowo-winny:
  • 1 jabłko
  • 125 ml białego wina półwytrawnego
  • Orzechy:
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie:

  • Zagnieć składniki na kruche ciasto, schłodź, rozwałkuj, piecz w 200°C przez 25 minut.
  • Wątróbkę smaż z cebulą, karmelizuj z cukrem, dodaj liście laurowe, zblenduj ze śmietaną.
  • Jabłko podsmaż na maśle, podlewaj winem, redukuj, zblenduj na sos.
  • Orzechy upraż na patelni.
  • Na kruchym spodzie rozprowadź mus z wątróbki, polej sosem jabłkowo-winnym, posyp orzechami.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości