Wykwintny mus z wątróbki, który oczaruje Twoje podniebienie! Marcel Głuszek z "MasterChef Nastolatki" serwuje niepowtarzalne danie – mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie z dodatkiem sosu jabłkowo-winnego. To elegancka przekąska idealna na każdą okazję! Sprawdź przepis i zaskocz swoich gości wyjątkowym smakiem!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować przepis na wątróbkę Marcela Głuszka z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jaki jest przepis na mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny
Mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny – przepis Marcela Głuszka z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Mus z wątróbki i karmelizowanej cebuli na kruchym spodzie, sos jabłkowo-winny
Składniki:
- Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- Mus z wątróbki:
- Wątróbka cielęca
- Biała cebula
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2–3 łyżki śmietany 30%
- Sos jabłkowo-winny:
- 1 jabłko
- 125 ml białego wina półwytrawnego
- Orzechy:
- Orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Zagnieć składniki na kruche ciasto, schłodź, rozwałkuj, piecz w 200°C przez 25 minut.
- Wątróbkę smaż z cebulą, karmelizuj z cukrem, dodaj liście laurowe, zblenduj ze śmietaną.
- Jabłko podsmaż na maśle, podlewaj winem, redukuj, zblenduj na sos.
- Orzechy upraż na patelni.
- Na kruchym spodzie rozprowadź mus z wątróbki, polej sosem jabłkowo-winnym, posyp orzechami.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: