Kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką – przepis Borysa Locha

Kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką
Kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką

Tradycja w mistrzowskim wydaniu! Borys Loch zachwycił jurorów "MasterChef Nastolatki" swoją interpretacją klasyki – kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką. Aksamitne, sprężyste kluski, aromatyczny sos i soczyste mięso tworzą połączenie, które rozpieszcza kubki smakowe. Sprawdź przepis i przygotuj to wyjątkowe danie w swojej kuchni!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować kluski śląskie Borysa Locha z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
  • Jaki jest przepis na kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką

Kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką – przepis Borysa Locha z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką – przepis Borysa Locha z "MasterChef Nastolatki"

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 3 duże ziemniaki (ok 0,5 kg)
  • 125 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • rozmaryn
  • 1 por
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 150 ml czerwonego wina
  • 40 g masła
  • 20 g mąki
  • pół szalotki
  • 5 pieczarek
  • 20 g masła
  • kiełki buraka

Przygotowanie:

  • Obierz warzywa. Cebulę obsmaż na patelni razem z kawałkami kaczki, a następnie warzywa, mięso i cebulę zalej wodą w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj skrobię ziemniaczaną i uformuj kluski. Gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.
  • Natnij skórkę z kaczki, posól ją i smaż po 4 minuty z każdej strony, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 8 minut.
  • Szalotkę podsmaż z pieczarkami, dodaj masło, mąkę, a następnie wlej wino i redukuj. Dolej bulion z garnka, dopraw solą i pieprzem.
  • Na talerz wyłóż kluski, polej sosem, dodaj kawałki kaczki i ozdób kiełkami buraka.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości