Tradycja w mistrzowskim wydaniu! Borys Loch zachwycił jurorów "MasterChef Nastolatki" swoją interpretacją klasyki – kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką. Aksamitne, sprężyste kluski, aromatyczny sos i soczyste mięso tworzą połączenie, które rozpieszcza kubki smakowe. Sprawdź przepis i przygotuj to wyjątkowe danie w swojej kuchni!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować kluski śląskie Borysa Locha z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jaki jest przepis na kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką
Kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką – przepis Borysa Locha z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Kluski śląskie z sosem mięsnym na czerwonym winie i kaczką – przepis Borysa Locha z "MasterChef Nastolatki"
Składniki:
- 1 pierś z kaczki
- 3 duże ziemniaki (ok 0,5 kg)
- 125 g skrobi ziemniaczanej
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- rozmaryn
- 1 por
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pół selera
- 1 cebula
- 150 ml czerwonego wina
- 40 g masła
- 20 g mąki
- pół szalotki
- 5 pieczarek
- 20 g masła
- kiełki buraka
Przygotowanie:
- Obierz warzywa. Cebulę obsmaż na patelni razem z kawałkami kaczki, a następnie warzywa, mięso i cebulę zalej wodą w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj skrobię ziemniaczaną i uformuj kluski. Gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.
- Natnij skórkę z kaczki, posól ją i smaż po 4 minuty z każdej strony, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 8 minut.
- Szalotkę podsmaż z pieczarkami, dodaj masło, mąkę, a następnie wlej wino i redukuj. Dolej bulion z garnka, dopraw solą i pieprzem.
- Na talerz wyłóż kluski, polej sosem, dodaj kawałki kaczki i ozdób kiełkami buraka.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: