1 Kaja Ciąpała
I Tuńczyk w cytrusach z chrupiącym tiulem.
Składniki:
Tuńczyk:
Stek z tuńczyka 100 gram
Sól
Cukier
Sałatka:
1 avocado
2 limonki
1 pomarańcza
1 szalotka
1/4 pomelo
Łyżka ziaren granatu
Świeża kolendra
Szczypta chili
Chrupiący tul:
75 ml oleju
65 ml wody
15 gram pszennej mąki
Wykonanie:
Tuńczyk:
Tuńczyka marynujemy w soli, cukrze i odkładamy do lodówki. Następnie opłukujemy letnią wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażyć wg. uznania. Ja polecam na blue- rare, aby wydobyć najwięcej smaku. Po pieczeniu odkładamy rybę na 2-3 minuty, aby odpoczęła.
Sałatka:
Avocado, pomelo i szalotkę kroimy w kostkę. Skrapiamy obficie sokiem z limonki i pomarańczy. Dodajemy świeżo pokrojoną kolendrę, ziarna granatu i chili. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Chrupiący tiul:
Wszystkie składniki mieszamy i smażymy na średnio rozgrzanej patelni do zastygnięcia. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienia. W cieście zaczną powstawać bąbelki o nieregularnych kształtach.
Podanie:
Na talerzu układamy łososia, a na nim chrupiący tiul, obok nakładamy sałatkę.
2 Zosia Konarska
I Stek z sosem serowym
Składniki:
Sos serowy:
200 ml śmietanki 30 %
Około 100 g sera roquefort
Sól do smaku
Stek:
1 polędwica wołowa
2 szczypty soli
Oliwa z oliwek do smażenia
Łyżka masła
Sałatka z serem roquefort:
Pół bakłażana
Cukinia mała
4 pieczarki
Pół cytryny
Garść orzechów włoskich
50 g sera roquefort
Sól do smaku
Chipsy z ziemniaków:
1 l oleju
2 duże ziemniaki
Sól do smaku
Wykonanie:
Sos serowy:
Do garnka wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Wrzucamy pokruszony ser i mieszać, aż się rozpuści. Na koniec solimy do smaku.
Stek:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Steka nacieramy solą. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i pieczemy przez 4 minuty. Wyjmujemy steka do odpoczęcia na 3 minuty. Po tym czasie kładziemy masło na steka aby się roztopiło.
Sałatka z serem roquefort:
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i grillujemy. Gdy będą gotowe przekładamy do miski. Pieczarki siekamy i grillujemy, przekładamy do miski. Orzechy siekamy i dorzucamy do sałatki. Ser kroimy w małą kosteczkę i dorzucamy do sałatki. Sałatkę polewamy wyciśniętą cytryną i doprawiamy solą. Całość mieszamy.
Chipsy z ziemniaków:
Ziemniaki obieramy i trzemy na mandolinie. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Doprawiamy solą.
Podanie:
Steka polewamy sosem, podajemy z chipsami z ziemniaków i sałatką.
3 Bartek Daroń
I Leśna pułapka
Składniki:
Puree:
Połowa pietruszki (korzeń) 1/3 kalarepy 1/3 selera korzennego 60ml śmietanki 30% 40g masła Szczypta soli 1l wody
Sos owocowy: 100 g borówek 70 g malin 40 g cukru 150 ml wody
Oliwa rozmarynowa: 400 ml oliwy z oliwek 5 gałązek rozmarynu
Stek: 20cm oczyszczonego combra z sarny Szczypta soli 2 ząbki czosnku w skórce Gałązka tymianku 80g masła 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Puree:
Warzywa gotujemy do miękkości i blendujemy na gładka konsystencje, dodając sól. Do rondla dodajemy pastę warzywną, śmietankę i cały czas mieszamy mieszając. Następnie dodajemy masło i chwilę smażymy. Na końcu przeciskamy puree przez sitko do słoiczka.
Sos owocowy: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy. Redukujemy sos cały czas mieszając i uważamy, aby się nie przypalił. Kiedy sos zgęstnieje odcedzamy go przez sitko.
Oliwa rozmarynowa: Oliwę rozgrzać na patelni do 40 stopni. Następnie przelewamy ją do miksera kielichowego i dodajemy rozmaryn. Blendujemy wszystko na wysokich obrotach. Powstałą oliwę przecedzamy przez sitko i odstawiamy.
Stek:
Mięso kroimy na pół i nacieramy solą. Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kawałki sarny przez 3 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło z rozmarynem i zgniecionym czosnkiem, masełkujemy przez 1 minutę. Odstawiamy mięso do odpoczynku na 4 minuty
Podanie:
Na talerz wykładamy stek, obok puree i sos owocowy, talerz skrapiamy oliwą.
4 Emilia Dymek
I Grasica cielęca z sosem malinowym z puree z selera naciowego i jabłka.
Składniki :
Grasica cielęca, dwa kawałki
Mąka
Masło do smażenia
Tymianek świeży
Ocet
Sól
Puree z selera naciowego i jabłka:
Seler naciowy
Jabłko
Oliwa
Czosnek ząbek
Sól
Pieprz
Sos malinowy:
2 garście malin
2 łyżki cukru
Pół szklanki wody
Wykonanie:
Grasica:
Gotujemy wodę i dodajemy do niej spirytus i sól. Na gotującą się wodę wrzucamy grasicę i gotujemy przez 1 minutę . Wyciągamy i wrzucamy do zimnej miski. Odrywamy błonki, przekrajamy na pół i obtaczamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z masłem.
Puree z selera naciowego i jabłka:
Seler naciowy myjemy i kroimy w kosteczkę, z jabłkiem postępujemy tak samo. Wrzucamy na patelnie i smażymy do lekkiego przyrumienienia. Następnie blendujemy, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku.
Sos malinowy:
Do rondelka wrzucamy maliny, zalewamy je wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy i mieszamy, aż powstanie płynna konsystencja. Następnie przeciskamy powstały sos przez sitko.
Podanie:
Na talerzu układamy usmażoną grasicę i puree. Talerz skrapiamy sosem malinowym.
5 Martyna Trojanowska
I Pierś z kaczki z sosem z serka ricotta , ziemniaczkami hasselback , dipem z serka ricotta i smażonym porem
Składniki:
150g piersi z kaczki
1 średniej wielkości ziemniak
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
Sól i pieprz do smaku
30 ml oliwy
200g serka ricotta
80g kiszonych ogórków
Pęczek koperku
20 ml wody z ogórków
25g pora (białej części)
Łyżeczka cukru
3 łyżki śmietanki 30%
Listek bazylii
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki i gotujemy al dente. Do miseczki dodajemy oliwę , paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz i wszystko mieszamy. Pędzelkiem smarujemy ziemniaki i pieczemy przez 15 min w 200 stopniach. Ogórka kroimy w drobną kostkę wrzucamy do miski z posiekanym koperkiem, połową serka ricotta, wodą z ogórków, solą i pieprzem do smaku, po czym odstawiamy. Do miski dodajemy pozostała ricottę, śmietankę i mieszamy. Na patelni podsmażamy szalotkę i zalewamy ricottą i śmietanką, chwilę gotujemy. Na patelni podsmażamy pora , po chwili dodajemy cukier i jeszcze chwilę podsmażamy. Kaczkę kładziemy na zimną patelnię i smażyć do momentu, aż kaczka będzie brązowa.
Podanie:
Na talerzu robimy kleksa z dipu, nakładamy ziemniaka, pokrojoną kaczkę , pora i polewamy sosem kaczkę, układamy listek bazylii.
6 Kuba Szafrański
I Ciasto drożdżowe z musem mango-marakuja
Składniki:
Ciasto:
150ml ciepłego mleka
35g Drożdży suszonych instant Dr.Oetker
70g roztopionego masła
1 jajko
450g mąki
100g cukru
Mus mango:
2 Mango
2 markuje
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru trzcinowego
Łyżeczka Pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 35min w temperaturze 195 stopni.
Mus mango:
Jedno mango kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnie. Pozostałe owoce oczyszczamy i blendujemy na gładką pastę, po czym przekładamy na patelnie razem dodając miód, cukier oraz wanilią. Gotuje przez około 2min, aż mus zgęstnieje.
Podanie:
Ciasto po upieczeniu studzimy, kroimy na pół i przekładamy musem. Gotowe ciasto przekładamy na talerz.