Przepisy na słodkowodne bestie!

W drugiej części kucharze poznali słodkowodne polskie bestie - jesiotra, suma i szczupaka.
MasterChef Junior
MasterChef Junior
  • Kaja Ciąpała
    • Jesiotr z puree z kalafiora z sosem na bazie pietruszki „Elegancki Jesiotr”
      • Składniki:
        • Ryba:
          • -200g jesiotra
            • -Łyżka masła
              • -5 ząbków czosnku
                • -Łyżka oliwy
                  • -sól, pieprz
                    • Puree z kalafiora:
                      • -Główka małego kalafiora
                        • -sól, pieprz
                          • -Łyżeczka masła
                            • -Jeden ząbek czosnku (upieczony w naczyniu żaroodpornym razem z rybą)
                              • Sos:
                                • -Garść pietruszki
                                  • -1 liść bazylii
                                    • -4 łyżki oliwy z oliwek
                                      • -sól,pieprz
                                        • -6 łyżek śmietanki kremówki
                                          • -1 łyżka sera ricotta
                                            • Wykonanie:
                                              • Jesiotr:
                                                • Do żaroodpornej formy wkładamy papier do pieczenia. Jesiotra myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Przekrawamy ząbek czosnku i nacieramy nim rybę. Pozostały czosnek wrzucamy do naczynia żaroodpornego bez obierania. Jesiotra pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyciągamy rybę z piekarnika, dodajemy masło i ponownie pieczemy przez 4 minuty w temperaturze 200 stopni.
                                                  • Puree z kalafiora:
                                                    • Kalafiora kroimy, wrzucić do garnka z wodą i gotujemy do miękkości . Kalafiora odcedzamy, a następnie przekładamy do misy blendera. Całość należy zmiksować, a następnie dodać masło, sól i pieprz.
                                                      • Sos:
                                                        • Do misy blendera wrzucamy pietruszkę, bazylię, oliwę i blendujemy. Następnie dodajemy śmietankę, ser ricotta, sól, pieprz i ponownie blendujemy całość.
                                                          • Podanie:
                                                            • Na środku talerza nakładamy puree z kalafiora, na puree kładziemy upieczonego jesiotra i polewamy sosem.
                                                              • Bartosz Daroń 
                                                                • Jesiotr z pietruszkowo-kalarepowym puree z sosem winno-śmietanowym „Pośpieszny Jesiotr”
                                                                  • Składniki:
                                                                    • Ryba:
                                                                      • -11,5 cm fileta z jesiotra
                                                                        • -Szczypta soli,
                                                                          • -Pół łyżeczki estragonu 
                                                                            • -50g masła
                                                                              • Sos:
                                                                                • -200 ml wina białego wytrawnego
                                                                                  • -2 szalotki
                                                                                    • -pęczek koperku
                                                                                      • -świeży rozmaryn
                                                                                        • -50g masła
                                                                                          • Puree:
                                                                                            • -1/3 kalarepy
                                                                                              • -Pęczek pietruszki
                                                                                                • -50 ml śmietanki 30%  250
                                                                                                  • -80g masła          
                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                      • Puree:
                                                                                                        • Łyżkę Masła klarujemy, pietruszkę i kalarepę kroimy w drobne kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa blendujemy z 50ml śmietanki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji podgrzewamy w rondlu z 50g masła.
                                                                                                          • Sos
                                                                                                            • Na małej ilości masła klarowanego smażymy szalotkę w międzyczasie dodajemy posiekany rozmaryn i koperek. Zeszkloną szalotkę odkładamy z ognia i dolewamy wina. Redukujemy do momentu, aż przestaniemy czuć alkohol. Następnie dodajemy śmietanę i również ją redukujemy do lekkiego zgęstnienia.
                                                                                                              • Ryba
                                                                                                                • Jesiotra zaczynamy smażyć od strony skóry rozgrzanym maśle klarowanym przez około 5 minut. Następnie przewracamy i smażymy przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. Do blaszki przelewamy sos i wkładamy tam rybę skórą do góry. Pieczemy około 5 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz razem z puree.
                                                                                                                  • Emilia Dymek
                                                                                                                    • Filet z jesiotra z puree jabłkowo selerowym i sosem winnym „ Przygoda rybaka”
                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                        • Ryba:
                                                                                                                          • -2 filety z jesiotra(około 400 g)
                                                                                                                            • -4 ząbki czosnku
                                                                                                                              • -Masło
                                                                                                                                • -Oliwa
                                                                                                                                  • -sól, pieprz
                                                                                                                                    • Puree:
                                                                                                                                      • -Seler naciowy
                                                                                                                                        • -Jedno kwaśne jabłko
                                                                                                                                          • -sól, pieprz
                                                                                                                                            • -Garść koperku
                                                                                                                                              • Sos
                                                                                                                                                • -100 ml śmietany 30 %
                                                                                                                                                  • -2 szalotki
                                                                                                                                                    • -100 g masła
                                                                                                                                                      • -½ szklanki białego wina
                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                          • Ryba:
                                                                                                                                                            • Na rozgrzanej oliwie smażymy filety z jesiotra do zrumienienia. Następnie dodajemy czosnek, przyciśnięty przez praskę oraz masło.
                                                                                                                                                              • Puree:
                                                                                                                                                                • Blendujemy seler i jabłko. Do powstałego puree dodajemy sól, pieprz i koperek.
                                                                                                                                                                  • Sos
                                                                                                                                                                    • Tłuszcz z patelni przecedzamy przez sitko, dodajemy wino i czekamy aż się zredukuje. Następnie dodajemy 2 szalotki pokrojoną w kostkę i smażymy ok 3 min.
                                                                                                                                                                      • Podanie:
                                                                                                                                                                        • Układamy na talerzu filety i puree, całość polewamy sosem.
                                                                                                                                                                          • Nadia Paździur
                                                                                                                                                                            • Jesiotr z sosem maślanym, oliwą bazyliową i chipsami z batata i ziemniaków z pieczonym czosnkiem „Batatowy jesiotr”
                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                • Ryba:
                                                                                                                                                                                  • -filet z jesiotra
                                                                                                                                                                                    • -1\4 cytryny
                                                                                                                                                                                      • -1\4 pomarańczy
                                                                                                                                                                                        • -2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                          • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                            • Oliwa bazyliowa:
                                                                                                                                                                                              • -Garść świeżej bazylii
                                                                                                                                                                                                • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                  • -ok. 70 ml oleju
                                                                                                                                                                                                    • Sos maślany:
                                                                                                                                                                                                      • -50 g masła
                                                                                                                                                                                                        • -125 ml śmietany 30%
                                                                                                                                                                                                          • -2 gałązki tymianku
                                                                                                                                                                                                            • -sól ,pieprz
                                                                                                                                                                                                              • Chipsy z batata i ziemniaków:
                                                                                                                                                                                                                • -1\4 ziemniaka
                                                                                                                                                                                                                  • -1\4 batata
                                                                                                                                                                                                                    • -2 łyżki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                      • -5 łyżek wody
                                                                                                                                                                                                                        • -70 ml oleju
                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                            • Ryba
                                                                                                                                                                                                                              • Filet z jesiotra nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Całość przekładamy na blaszkę i dodajemy pokrojoną pomarańcze i cytrynę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 min. Potem zwiększamy temperaturę do 210 i pieczemy przez max 5 min.
                                                                                                                                                                                                                                • Oliwa z bazylia:
                                                                                                                                                                                                                                  • Do misy blendera wkładamy bazylię, doprawiamy sola i pieprzem. Następnie wlewamy oliwę i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                                                                                                                                    • Sos maślany:
                                                                                                                                                                                                                                      • Do garnka wrzucamy masło, kiedy się roztopi dorzucamy rozmaryn. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy sola i pieprzem. Gotujemy do momentu uzyskania emulsji.
                                                                                                                                                                                                                                        • Chipsy z batatów i ziemniaków:
                                                                                                                                                                                                                                          • Kroimy w długie paski obrane ziemniaki i bataty. Pokrojone warzywa opłucz wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie osuszone frytki otaczamy w mące pszennej i wrzucamy na rozgrzany olej. Frytki wyciągamy w momencie uzyskania złotego koloru.
                                                                                                                                                                                                                                            • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                              • Na talerzu układamy upieczoną rybę, polewamy ją sosem maślanym. Obok nakładamy parę kropli oliwy bazyliowej i wykładamy upieczone frytki.
                                                                                                                                                                                                                                                • Martyna Trojanowska
                                                                                                                                                                                                                                                  • Jesiotr z puree z brokuła i groszku z sosem maślano–winnym
                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                      • Ryba:
                                                                                                                                                                                                                                                        • -Filet z jesiotra(200 g)
                                                                                                                                                                                                                                                          • -jedna szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                            • -masło
                                                                                                                                                                                                                                                              • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                • Sos maślano-winny:
                                                                                                                                                                                                                                                                  • -200 ml białe wino wytrawne
                                                                                                                                                                                                                                                                    • -kostka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                      • -200ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Puree:
                                                                                                                                                                                                                                                                          • -1/3 brokuła
                                                                                                                                                                                                                                                                            • -250g zielonego groszku
                                                                                                                                                                                                                                                                              • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Ryba:
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Z fileta zdejmujemy skórę, solimy, pieprzymy i smażymy na maśle klarowanym od strony gdzie znajdowała się skóra. Po 3 minutach przewracamy na drugą stronę i dodajemy pokrojoną szalotkę. Dodajemy masło i pieczemy przez kolejne 3 minuty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sos maślano-winny
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Do usmażonej szalotki dodajemy masło, śmietankę i mieszamy. Następnie dolewamy wino i przyprawiamy solem i pieprzem. Gotujemy, aż wino się zredukuje.
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Puree:
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Gotujemy brokuł do miękkości. Następnie przekładamy brokuł do blendera, dodajemy groszek, sól, pieprz i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na talerz wykładamy usmażony filet z jesiotra, obok nakładamy dwie łyżeczki sosu i puree z brokułu i groszku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Antek Wasik
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Iglasty szczupak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Ryba:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -pół fileta szczupaka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -100g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Puree z kalafiora i zmienników:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -1/3 kalafiora
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -3 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -100ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -150g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Oliwa miętowa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -3 garście z mięty z łodygami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -3/4szklanki Oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Ryba:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wyjąć ości ze szczupaka. Oprószyć go solą, pieprzem i odłożyć na 20 minut. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, położyć szczupaka i czosnek. Następnie bastujemy szczupaka masłem przez 4 minuty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Puree:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować kalafiora i ziemniaki w wodzie przez 20 minut. Ugotowane ziemniaki i kalafiora zmiksować w blenderze. Dodać śmietankę, masło, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Oliwa miętowa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Do blendera wkładamy miętę, oliwę i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Na talerz wyłożyć puree z ziemniaków i kalafiora, na wierzch szczupaka, polać z boku oliwa miętową.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Kuba Szafrański
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Smażony szczupak z puree z brokuła, „sosem” oraz ziołowej oliwie .
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ryba:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -150g filetu z szczupaka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -100g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -2 łyżki oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Puree z brokuła:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -Połowa brokuła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -600ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Ziołowa oliwa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -400ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -2 garści świeżych ziół 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Smażony brokuł:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -Połowa brokuła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -¼ kostki masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sos maślano-winny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -¼ kostki masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -Pół szklanki wina białego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -2 gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -½ szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -2 całe orzechy włoskie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ryba:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Szczupaka myjemy i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę . Na gorącą patelnie dajemy szczupaka i smażymy do złotego koloru. Na patelnie dodajemy masło i polewamy masłem szczupaka przez 2 minuty. Szczupaka odsączamy z tłuszczu i układamy na talerz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Puree z brokuła:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Brokuł kroimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Brokuł odcedzamy, wkładamy do blendera razem z przyprawami i miksujemy na gładkie puree.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Ziołowa oliwa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Oliwę podgrzewamy do około 45°c. Miksujemy razem z ziołami przez około 3min. Gotową oliwę przelewamy przez gazę albo sitko.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Smażony Brokuł
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Brokuł kroimy na różyczki. Na patelnie dajemy masło i podgrzewamy do momentu jak masło się rozpuści. Na masło dajemy brokuł i smażymy do złotego koloru.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sos maślano-winny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Na maśle podsmażamy rozmaryn, szalotkę oraz orzechy. Dodajemy wino i redukujemy aż zgęstnieje.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Na talerz wykładamy puree z brokuła, na nim układamy szczupaka i polewamy sosem maślano-winnym. Na brzegu talerza robimy kropki z ziołowej oliwy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Zosia Konarska
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Jesiotr z puree z groszku z miętą i przegrzebkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ryba:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -filet z jesiotra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -pół łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -3 łyżki masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -pół szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Puree z groszku:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -opakowanie mrożonego groszku(ok.300g)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -6-7 listków mięty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -pół łyżeczki soli do gotowania groszku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -pół łyżeczki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -łyżka śmietanki 18 %
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Przegrzebki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -5 przegrzebek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -łyżka oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ryba:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Rybę nacieramy solą. Na patelni rozgrzewamy i dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Podsmażamy cebulę przez parę minut. Po podsmażeniu cebulę przesuwamy na bok patelni i wykładamy rybę. Smażymy, po 3 minuty z obu stron. W międzyczasie cebulę można przemieszać. Gdy ryba będzie gotowa, na patelnię wrzucamy masło, gdy się roztopi łyżką polewamy rybę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Puree z groszku:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Blendujemy go z miętą i śmietanką. Doprawiamy solą i cukrem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Przegrzebki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy przegrzebki i smażymy z każdej strony po 30 sekund.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Na talerz wykładamy puree z groszku, na nim kładziemy filet z jesiotra. Obok kładziemy usmażone przegrzebki .
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości