Poznajcie przepisy na potrawy z naszego wehikułu czasu!

ODCINEK3027
ODCINEK3027
W tym odcinku jurorzy do kuchni MasterChefa Juniora weszli tanecznym krokiem, wyglądając jakby przybyło im kilka lat. Pod tajemniczymi skrzynkami na dzieciaki czekały produkty, które potrzebują sporo czasu, żeby osiągnąć idealną konsystencję, aromat czy smak.
MasterChef Junior
MasterChef Junior
  • 1.Zosia Konarska
    • Ravioli z płynnym jajkiem
      • Tagliatelle z sosem z długo dojrzewającą szynką
        • Składniki:
          • -200g mąki
            • -2 jajka
              • -3 żółtka
                • -1 łyżka oleju
                  • -Sól do smaku
                    • Wykonanie:
                      • Mąkę wsypać do miski, dodać dwa jajka, dwa żółtka, olej i sól. Wyrabiać ciasto przez 5 minut. Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć ringiem koło, na środek dodać żółtko i nakryć drugą połową ciasta, mocno zacisnąć wszystkie boki. Zagotować i posolić wodę w garnku, wrzucić ravioli na 2-3 minuty.
                        • Sos do ravioli
                          • -2 garście startego parmezanu
                            • -200 g śmietanki 30 %
                              • -Garść orzechów włoskich
                                • -Szczypta soli
                                  • -Łyżeczka mąki pszennej
                                    • Wykonanie
                                      • W garnku zagotowujemy śmietankę, dodajemy ser i mieszamy. Dodajemy sól i posiekane orzechy, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki.
                                        • Na talerz wykładamy ugotowane ravioli i polewamy je sosem.
                                          • Tagliatelle z sosem z szynki Serrano
                                            • Składniki:
                                              • Sos
                                                • -370 ml śmietanki 30%
                                                  • -Sól do smaku
                                                    • -100 g długo dojrzewającej szynki
                                                      • -Pieprz do smaku
                                                        • Makaron
                                                          • -200g mąki
                                                            • -2 jajka
                                                              • -1 łyżka oleju
                                                                • -Szczypta Soli
                                                                  • Wykonanie:
                                                                    • Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajka i olej. Wszystkie składniki zagniatamy, do momentu aż ciasto będzie sprężyste, Następnie kroimy makaron na paski. Gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki (około 7 minut). Następnie kroimy szynkę i podsmażamy na patelni przez 3 minuty. Wlewamy śmietankę, całość zagotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem.
                                                                      • 2. Ignacy Jabłoński
                                                                        • Makaron rustykalny
                                                                          • Składniki: Makaron : -300 g maki -3 jajka -1/2 łyżeczki soli Wykonanie :
                                                                            • Do mąki wbijamy jajka i dodajemy sól. Całość zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Powstałe ciasto wałkujemy i kroimy. Do osolonej wody wrzucamy makaron na 7 minut. Ugotowany makaron odcedzamy.
                                                                              • Sos: -Śmietanka 18% -2 ząbki czarnego czosnku -100 ml wina czerwonego -8 suszonych pomidorów -zioła prowansalskie -50 g smardzy suszonych -Szczypta soli 
                                                                                • -30 g parmezanu
                                                                                  • -Szczypta pieprzu Wykonanie Wlać wino na patelnie dodać czarny czosnek i pomidory suszone oraz smardze. Podsmażyć około 10 minut. Odlać nadmiar wina, a pozostałe elementy zmiksować. Następnie dodajemy śmietankę. Gotowy sos mieszamy z makaronem i przekładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem.
                                                                                    • 3. Bartosz Daroń
                                                                                      • Makaron winem płynący
                                                                                        • Składniki:
                                                                                          • Makaron:
                                                                                            • -250 g mąki
                                                                                              • -2 jajka
                                                                                                • -1 żółtko
                                                                                                  • -50 ml wody
                                                                                                    • -2 szczyty soli
                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                        • Wszystkie składniki na makaron włożyć do miksera planetarnego z końcówką hak i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre lub zbyt suche, można dodać opcjonalnie więcej wody lub mąki. Wyrobione ciasto przełożyć kilkukrotnie przez maszynkę do makaronu. Jeśli ciasto będzie zbyt długie lub zbyt szerokie to należy je odpowiednio zagiąć. Proces powtarzamy kilkukrotnie. Pas ciasta obsypany mąką składamy kilkukrotnie nie dociskając go i kroimy w cieniutkie pasy. Powstały makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut.
                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                            • Sos:
                                                                                                              • -5 połówek suszonych pomidorów
                                                                                                                • -4 plasterki szynki Serrano
                                                                                                                  • -5 grzybków smardz
                                                                                                                    • -200 ml wina czerwonego wytrawnego
                                                                                                                      • -150 ml śmietanki 30%
                                                                                                                        • -ząbek czarnego czosnku
                                                                                                                          • -szczypta cukru
                                                                                                                            • -pieprz ziarnisty
                                                                                                                              • -1/3 kostki masła
                                                                                                                                • -1 łyżeczka oleju
                                                                                                                                  • -30 g parmezanu
                                                                                                                                    • -plaster gorgonzoli
                                                                                                                                      • -3 połówki orzecha włoskiego
                                                                                                                                        • Wykonanie :
                                                                                                                                          • Smardze zalewamy gorącą wodą. Pomidory i szynkę smażymy przez 5 minut na rozgrzanej patelni. Dolewamy oleju i smażymy przez kolejne 5 minut. Następnie patelnię ściągamy z ognia, dolewamy wino i dodajemy masło. Ponownie podgrzewamy na małym ogniu. Dolewamy 100 ml wody że smardzów, śmietanę oraz łyżkę wody z ugotowanego makaronu. Wszystko redukujemy przez ok 20 min. Powstałym sosem polewamy makaron nie wykładając wszystkich pomidorów .Danie posypujemy startym parmezanem. Ozdabiamy orzechami włoskimi, gorgonzolą i plastrami parmezanu.
                                                                                                                                            • 4. Tymon Dressler
                                                                                                                                              • Omlet z czerwonym pesto
                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                  • Omlet: -20 g mąki pszennej -75 ml mleka -2 jajka -Łyżeczka masła
                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                      • Do miski wlewamy mleko i dodajemy mąkę, dynamicznie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy jajka i roztrzepujemy. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy. Wlewamy ciasto i czekamy, aż omlet się upiecze około 4 minuty.
                                                                                                                                                        • Pesto czerwone: -15-20 listków bazylii -2-3 łyżki oliwy -4 suszone pomidory -10 orzechów włoskich -Szczypta soli -Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                            • Do blendera wrzucamy orzechy, bazylię i łyżkę oliwy, całość miksujemy. Do powstałej masy dodajemy posiekane czerwone pomidory i łyżkę oliwy i ponownie miksujemy.
                                                                                                                                                              • Sos: -Czarny dojrzewający czosnek -Śmietana kwaśna 18% -Szczypta soli -Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                  • Do miski wlewamy śmietankę, posiekany drobno czarny czosnek i przyprawy. Całość mieszamy.
                                                                                                                                                                    • Dodatki -3 plastry szynki parmeńskiej -30g parmezanu
                                                                                                                                                                      • Gotowy omlet wykładamy na talerz. Następnie nakładamy pesto, sos i dodatki.
                                                                                                                                                                        • 5. Antek Wasik
                                                                                                                                                                          • Parmezanowe marzenie
                                                                                                                                                                            • Makaron:
                                                                                                                                                                              • -300 gram mąki
                                                                                                                                                                                • -2 jajka
                                                                                                                                                                                  • -1 żółtko
                                                                                                                                                                                    • -2 łyżki wody
                                                                                                                                                                                      • -szczypta soli
                                                                                                                                                                                        • Sos
                                                                                                                                                                                          • -4 plastry szynki serrano
                                                                                                                                                                                            • -200mln śmietana 30%
                                                                                                                                                                                              • -1 ząbek czarnego czosnku
                                                                                                                                                                                                • -Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                  • -70g parmezanu
                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                      • Makaron
                                                                                                                                                                                                        • Mąkę, jajka, żółtko, sól i wodę wkładamy do dużej miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy na ok. 10 minut. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy i kroimy na tagliatelle. Gotowy makaron zostawiamy na blacie, aby wysechł ok.5 minut. Następnie wrzucamy makaron do wrzącej wody i gotujemy około 7-8 minut. Ugotowany makaron odcedzamy.
                                                                                                                                                                                                          • Sos
                                                                                                                                                                                                            • Szynkę kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 3 min. Dodajemy ząbek czarnego czosnku, dodajemy połową śmietanki i doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy, stopniowo dodając resztę śmietanki i 2/3 startego parmezanu. Bierzemy 2 łyżki wody z makaronu i dodajemy do sosu. Ugotowany makaron mieszamy ze sosem. Wykładamy całość na talerz i posypujemy pozostałym parmezanem.
                                                                                                                                                                                                              • 6. Kornel Mazuruk
                                                                                                                                                                                                                • Fantazyjne tarteletki
                                                                                                                                                                                                                  • Szybki omlet
                                                                                                                                                                                                                    • Fantazyjne tarteletki
                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                        • Tarteletki:
                                                                                                                                                                                                                          • -300g mąki
                                                                                                                                                                                                                            • -60 ml wody
                                                                                                                                                                                                                              • -1 żółtko
                                                                                                                                                                                                                                • -180g masła
                                                                                                                                                                                                                                  • -60 mln mleka
                                                                                                                                                                                                                                    • -2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                      • -3 łyżki śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                          • Mąkę, wodę, żółtko i masło mieszamy ze sobą. Powstałą masę zagniatamy, aż zrobi się z niej sprężyste ciasto. Odkładamy ciasto na 10 min do lodówki, Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Następnie do miski wlewamy mleko, jajka i śmietankę. Całość energicznie mieszamy i wlewamy do tartaletek. Tartaletki pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut.
                                                                                                                                                                                                                                            • Mus z awokado
                                                                                                                                                                                                                                              • -1 awokado
                                                                                                                                                                                                                                                • -6 suszonych pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                  • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                    • -Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                      • -1 ząbek czarnego czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                          • Do blendera wrzucamy obrane awokado, suszone pomidory, czosnek i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Upieczone tartaletki studzimy, wykładamy na talerz, nakładamy mus z awokado i opcjonalnie starty parmezan.
                                                                                                                                                                                                                                                            • Szybki omlet
                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                • -2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                  • -2 łyżki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                    • -70 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                      • -15g śmietany 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                        • -2 plastry szynki serrano
                                                                                                                                                                                                                                                                          • -20g parmezanu
                                                                                                                                                                                                                                                                            • -10g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy na masło rozgrzane na patelni. Dodajemy szynkę i składamy omleta na pół. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 7. Kuba Szafrański
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Makaron z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Makaron ze smardzami
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Makaron:
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -300 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -2 całe jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -2 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -1 łyżeczka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Powstałe ciasto należy rozwałkować do grubości 2mm. Następnie Kroimy w grube paski na makaron tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie prze 7 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Makaron z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -Garść liści bazylii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -50ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -1 łyżka startego parmezanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -5 suszonych pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -2 orzechy włoskie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -¼ szklanki wody z makaronu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Bazylię, oliwę, parmezan, śmietankę oraz orzechy miksujemy w blenderze. Makaron wkładamy do garnka razem z pesto i 3 łyżkami wody po makaronie wodą. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Gotowy makaron przekładamy na talerz dodając suszone pomidory.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              •  Makaron ze smardzami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -Pół garści suszonych grzybów smardze
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -2łyżki oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -2 orzechy włoskie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -100ml śmietanki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -100ml wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -Łyżka mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -Sól i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Grzyby wkładamy do wody na 15min. Wyjmujemy i odsączamy grzyby, podsmażamy je na oliwie razem z drobno pokrojonymi orzechami. Dodajemy wodę z grzybów, śmietanę oraz mąkę i podgrzewamy do momentu kiedy sos zgęstnieje. Makaron mieszamy z sosem grzybowym i wykładamy na talerz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 8. Kaja Ciąpała
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Stare Ravioli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Odpłynięcie w starość – łódeczka z prosciutto z musem z gorgonzoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Stare Ravioli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • farsz:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -3 suszone pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -4 plastry prosciutto
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -Garść orzechów włoskich
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -15g gorgonzoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ciasto:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -300 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -¼ łyżeczki soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie: Suszone pomidory, prosciutto i orzechy włoskie kroimy na drobną kostkę i mieszamy, dodajemy starty parmezan. Mąkę zagnieść z jajkami i solą. Rozwałkować ciasto. Nałożyć farsz i zlepić. Gotować we wrzącej wodzie 4 minuty. Gotowe ravioli wykładamy na talerz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Odpłynięcie w starość – łódeczka z prosciutto z musem z gorgonzoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -4 plastry szynki Prosciutto
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -20g sera Gorgonzola
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -200 g Śmietanka 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Obrócić foremkę do góry nogami. Na nią nałożyć szynkę tak aby przypominał kształt babeczki. Włożyć do piekarnika i piec do momentu chrupkości szynki w tem200 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ubić śmietankę na sztywną pianę i dodać ser gorgonzolę. Na upieczoną szynkę wykładamy mus ze śmietany i gorgonzoli.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 9. Kalina Sójkowska
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Tarta ala Letka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Ciasto kruche:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -300g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -200g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -70g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Farsz:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -2 awokado
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -cukier do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -50g rodzynek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -50g orzechów włoskich
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ciasto kruche:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Mąkę, masło, cukier i jajko miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy na 10min do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na 5mm i układamy na foremce do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem aby tarta nie rosła. Wkładamy ponownie do lodówki na 10-15 min. Następnie wykładamy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy ryż lub groch aby nie rosła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy przez 15 min. Wyjmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 min. do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy tarte i czekamy do wystygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Farsz:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Awokado miksujemy razem z cukrem. Następnie dodajemy rodzynki oraz orzechy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Na tarte nakładamy farsz. Dekorujemy orzechami i miętą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 10. Mikołaj Kubicki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Carbonara jak marzenie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ciasto na makaron:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -400g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -2 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -odrobina wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -3 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -32 g sera parmezan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -20 ml Śmietanki 36
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -40g szynki serrano
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Makaron
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Mąkę dajemy na blat kuchenny, dodajemy 2 jajka i 2 ubite razem żółtka, sól oraz pieprz. Gdy ciasto będzie się kruszyć, dodajemy wody, tak aby ciasto nie było zbyt kleiste. Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je i kroimy w podłużne paski. Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez 7 min.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Żółtka mieszamy z 32 g parmezanu oraz dodajemy 20 ml śmietanki 36-%. Dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną na patelni szynkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Podanie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowy makaron wyjmujemy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 11. Nadia Paździur
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Makaron w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ciasto:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -400 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -4 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki na sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -10 suszonych pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -Łyżka oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -330 ml śmietany 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -5 orzechów włoskich - rozdrobnić
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Dodatki do makaronu:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -3 łyżeczki startego parmezanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -3 listki bazylii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -2 orzechy włoskie rozdrobnione
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Makaron
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek do którego dajemy jajka i szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i zostawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło. Następnie wałkujemy ciasto przez maszynkę, aby było jak najcieńsze. Kroimy na paski Tagliatelle. Całość posypujemy mąką i gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na patelnię wylewamy oliwę i czekamy aż się rozgrzeje. Następnie dodajemy pokrojone, suszone pomidory. Kiedy wszystko się podsmaży, zalewamy śmietanką. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieję.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Makaron dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu i mieszamy. Wykładamy makaron na talerz i dodajemy starty parmezan, listki bazylii i pokrojone orzechy włoskie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 12. Emilia Dymek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Tartaletki z Włoch
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ciasto:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -3 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -100 g. masła schłodzonego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -300 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Nadzienie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -4 plastry szynka serrano
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -50g parmezanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -Garść orzechów włoskich
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -1 Jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -30 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -30 ml śmietany 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy żółtka, posiekane masło i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Foremki smarujemy masłem, wykładamy ciastem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 min. Kroimy ser, szynkę i orzechy. Następnie w misce mieszamy mleko, jajko i śmietanę do momentu uzyskania jednolitej masy. Upieczone tartaletki napełniamy farszem zalewamy powstałym sosem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. Upieczone tartaletki ozdabiamy listkami bazylii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 13. Julia Bednarczyk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Makaron w sosie śmietanowo serowym z szynką serrano
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Tartaletka z musem z bakalii i orzechów włoskich
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • I Makaron w sosie śmietanowo serowym z szynką serrano
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Makaron:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -1 żółtko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -200 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -250ml śmietany 18%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -150g parmezanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -1 ząbek czarnego czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -1-2 łyżki mąki 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -Szynka serrano
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -2 łyżki mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Makaron:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie do momentu aż będzie elastyczne. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Następnie tniemy można makaron w paski. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok.5 min.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy masło, mleko czosnek, przyprawy i mąkę do zagęszczenia. Gdy sos się zagęści dodajemy ser i pokrojoną szynkę serrano.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Gotowy sos mieszamy z makaronem i wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Tartaletka z musem z bakalii i orzechów włoskich
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Ciastko na tartaletkę
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -300 Mąka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -1-2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -200g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Mus z bakalii i orzechów włoskich:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -150g bakalii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -100g orzechów włoskich
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -75g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -10ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -25 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Ciasto:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier, masło i sól. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i przekładamy do foremek i pieczemy w 185 stopniach przez 20 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Mus bakaliowo-orzechowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Do blendera wsypujemy bakalie, orzechy, masło i mleko. Wszystko miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Nakładamy mus do tartaletki i pieczmy w 180 stopniach przez 10 min. Gotowe tartaletki wykładamy na talerz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 14. Martyna Trojanowska
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Ravioli- Starość nie radość
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Ravioli z farszem z dojrzewającej szynki, parmezanu i gorgonzoli, masłem ziołowym, guacamole i suszonymi pomidorami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -350g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -1 żółtko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -50 ml ciepłej wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -6 plastrów szynki długo dojrzewającej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -1 ząbek czarnego czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • -150g sera typu grana padano
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • -40g sera gorgonzoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • -Sól i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • -2 duże łyżki śmietany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • -3 gałązek różnych ziół np. natka pietruszki, bazylia, kolendra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • -100g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • -Jedno duże awokado
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • -5 suszonych pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 jajka , żółtko , sól i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy wodę aż uzyskamy gładkie ciasto. Ciasto odkładamy na 20 min i przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy starty parmezan , pokrojoną w małą kostkę szynkę , gorgonzolę , śmietanę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto wałkujemy i kroimy w kwadraty o podobnym kształcie. Na kwadraty wykładamy mała ilość farszu i przykrywamy drugim płatem ciasta. Gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło ,zioła i czekamy, aż do roztopienia się masła. Do blendera dodajemy awokado, suszone pomidory i miksujemy. Wykładamy ugotowane ravioli na talerz i dodajemy sos z ziół i awokado.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości