Poznajcie przepisy na potrawy z naszego wehikułu czasu!

ODCINEK3027
ODCINEK3027
W tym odcinku jurorzy do kuchni MasterChefa Juniora weszli tanecznym krokiem, wyglądając jakby przybyło im kilka lat. Pod tajemniczymi skrzynkami na dzieciaki czekały produkty, które potrzebują sporo czasu, żeby osiągnąć idealną konsystencję, aromat czy smak.
MasterChef Junior
MasterChef Junior
  • 1.Zosia Konarska
  • Ravioli z płynnym jajkiem
  • Tagliatelle z sosem z długo dojrzewającą szynką
  • Składniki:
  • -200g mąki
  • -2 jajka
  • -3 żółtka
  • -1 łyżka oleju
  • -Sól do smaku
  • Wykonanie:
  • Mąkę wsypać do miski, dodać dwa jajka, dwa żółtka, olej i sól. Wyrabiać ciasto przez 5 minut. Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć ringiem koło, na środek dodać żółtko i nakryć drugą połową ciasta, mocno zacisnąć wszystkie boki. Zagotować i posolić wodę w garnku, wrzucić ravioli na 2-3 minuty.
  • Sos do ravioli
  • -2 garście startego parmezanu
  • -200 g śmietanki 30 %
  • -Garść orzechów włoskich
  • -Szczypta soli
  • -Łyżeczka mąki pszennej
  • Wykonanie
  • W garnku zagotowujemy śmietankę, dodajemy ser i mieszamy. Dodajemy sól i posiekane orzechy, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki.
  • Na talerz wykładamy ugotowane ravioli i polewamy je sosem.
  • Tagliatelle z sosem z szynki Serrano
  • Składniki:
  • Sos
  • -370 ml śmietanki 30%
  • -Sól do smaku
  • -100 g długo dojrzewającej szynki
  • -Pieprz do smaku
  • Makaron
  • -200g mąki
  • -2 jajka
  • -1 łyżka oleju
  • -Szczypta Soli
  • Wykonanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajka i olej. Wszystkie składniki zagniatamy, do momentu aż ciasto będzie sprężyste, Następnie kroimy makaron na paski. Gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki (około 7 minut). Następnie kroimy szynkę i podsmażamy na patelni przez 3 minuty. Wlewamy śmietankę, całość zagotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem.
  • 2. Ignacy Jabłoński
  • Makaron rustykalny
  • Składniki: Makaron : -300 g maki -3 jajka -1/2 łyżeczki soli Wykonanie :
  • Do mąki wbijamy jajka i dodajemy sól. Całość zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Powstałe ciasto wałkujemy i kroimy. Do osolonej wody wrzucamy makaron na 7 minut. Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Sos: -Śmietanka 18% -2 ząbki czarnego czosnku -100 ml wina czerwonego -8 suszonych pomidorów -zioła prowansalskie -50 g smardzy suszonych -Szczypta soli 
  • -30 g parmezanu
  • -Szczypta pieprzu Wykonanie Wlać wino na patelnie dodać czarny czosnek i pomidory suszone oraz smardze. Podsmażyć około 10 minut. Odlać nadmiar wina, a pozostałe elementy zmiksować. Następnie dodajemy śmietankę. Gotowy sos mieszamy z makaronem i przekładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem.
  • 3. Bartosz Daroń
  • Makaron winem płynący
  • Składniki:
  • Makaron:
  • -250 g mąki
  • -2 jajka
  • -1 żółtko
  • -50 ml wody
  • -2 szczyty soli
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki na makaron włożyć do miksera planetarnego z końcówką hak i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre lub zbyt suche, można dodać opcjonalnie więcej wody lub mąki. Wyrobione ciasto przełożyć kilkukrotnie przez maszynkę do makaronu. Jeśli ciasto będzie zbyt długie lub zbyt szerokie to należy je odpowiednio zagiąć. Proces powtarzamy kilkukrotnie. Pas ciasta obsypany mąką składamy kilkukrotnie nie dociskając go i kroimy w cieniutkie pasy. Powstały makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut.
  • Składniki:
  • Sos:
  • -5 połówek suszonych pomidorów
  • -4 plasterki szynki Serrano
  • -5 grzybków smardz
  • -200 ml wina czerwonego wytrawnego
  • -150 ml śmietanki 30%
  • -ząbek czarnego czosnku
  • -szczypta cukru
  • -pieprz ziarnisty
  • -1/3 kostki masła
  • -1 łyżeczka oleju
  • -30 g parmezanu
  • -plaster gorgonzoli
  • -3 połówki orzecha włoskiego
  • Wykonanie :
  • Smardze zalewamy gorącą wodą. Pomidory i szynkę smażymy przez 5 minut na rozgrzanej patelni. Dolewamy oleju i smażymy przez kolejne 5 minut. Następnie patelnię ściągamy z ognia, dolewamy wino i dodajemy masło. Ponownie podgrzewamy na małym ogniu. Dolewamy 100 ml wody że smardzów, śmietanę oraz łyżkę wody z ugotowanego makaronu. Wszystko redukujemy przez ok 20 min. Powstałym sosem polewamy makaron nie wykładając wszystkich pomidorów .Danie posypujemy startym parmezanem. Ozdabiamy orzechami włoskimi, gorgonzolą i plastrami parmezanu.
  • 4. Tymon Dressler
  • Omlet z czerwonym pesto
  • Składniki:
  • Omlet: -20 g mąki pszennej -75 ml mleka -2 jajka -Łyżeczka masła
  • Wykonanie:
  • Do miski wlewamy mleko i dodajemy mąkę, dynamicznie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy jajka i roztrzepujemy. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy. Wlewamy ciasto i czekamy, aż omlet się upiecze około 4 minuty.
  • Pesto czerwone: -15-20 listków bazylii -2-3 łyżki oliwy -4 suszone pomidory -10 orzechów włoskich -Szczypta soli -Szczypta pieprzu
  • Wykonanie:
  • Do blendera wrzucamy orzechy, bazylię i łyżkę oliwy, całość miksujemy. Do powstałej masy dodajemy posiekane czerwone pomidory i łyżkę oliwy i ponownie miksujemy.
  • Sos: -Czarny dojrzewający czosnek -Śmietana kwaśna 18% -Szczypta soli -Szczypta pieprzu
  • Wykonanie:
  • Do miski wlewamy śmietankę, posiekany drobno czarny czosnek i przyprawy. Całość mieszamy.
  • Dodatki -3 plastry szynki parmeńskiej -30g parmezanu
  • Gotowy omlet wykładamy na talerz. Następnie nakładamy pesto, sos i dodatki.
  • 5. Antek Wasik
  • Parmezanowe marzenie
  • Makaron:
  • -300 gram mąki
  • -2 jajka
  • -1 żółtko
  • -2 łyżki wody
  • -szczypta soli
  • Sos
  • -4 plastry szynki serrano
  • -200mln śmietana 30%
  • -1 ząbek czarnego czosnku
  • -Szczypta pieprzu
  • -70g parmezanu
  • Wykonanie:
  • Makaron
  • Mąkę, jajka, żółtko, sól i wodę wkładamy do dużej miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy na ok. 10 minut. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy i kroimy na tagliatelle. Gotowy makaron zostawiamy na blacie, aby wysechł ok.5 minut. Następnie wrzucamy makaron do wrzącej wody i gotujemy około 7-8 minut. Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Sos
  • Szynkę kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 3 min. Dodajemy ząbek czarnego czosnku, dodajemy połową śmietanki i doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy, stopniowo dodając resztę śmietanki i 2/3 startego parmezanu. Bierzemy 2 łyżki wody z makaronu i dodajemy do sosu. Ugotowany makaron mieszamy ze sosem. Wykładamy całość na talerz i posypujemy pozostałym parmezanem.
  • 6. Kornel Mazuruk
  • Fantazyjne tarteletki
  • Szybki omlet
  • Fantazyjne tarteletki
  • Składniki:
  • Tarteletki:
  • -300g mąki
  • -60 ml wody
  • -1 żółtko
  • -180g masła
  • -60 mln mleka
  • -2 jajka
  • -3 łyżki śmietanki 30%
  • Wykonanie:
  • Mąkę, wodę, żółtko i masło mieszamy ze sobą. Powstałą masę zagniatamy, aż zrobi się z niej sprężyste ciasto. Odkładamy ciasto na 10 min do lodówki, Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Następnie do miski wlewamy mleko, jajka i śmietankę. Całość energicznie mieszamy i wlewamy do tartaletek. Tartaletki pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut.
  • Mus z awokado
  • -1 awokado
  • -6 suszonych pomidorów
  • -Szczypta soli
  • -Szczypta pieprzu
  • -1 ząbek czarnego czosnku
  • Wykonanie:
  • Do blendera wrzucamy obrane awokado, suszone pomidory, czosnek i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Upieczone tartaletki studzimy, wykładamy na talerz, nakładamy mus z awokado i opcjonalnie starty parmezan.
  • Szybki omlet
  • Składniki:
  • -2 jajka
  • -2 łyżki mąki pszennej
  • -70 ml mleka
  • -15g śmietany 30%
  • -2 plastry szynki serrano
  • -20g parmezanu
  • -10g masła
  • Wykonanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy na masło rozgrzane na patelni. Dodajemy szynkę i składamy omleta na pół. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
  • 7. Kuba Szafrański
  • Makaron z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami
  • Makaron ze smardzami
  • Składniki:
  • Makaron:
  • -300 g mąki
  • -2 całe jajka
  • -2 żółtka
  • -1 łyżeczka soli
  • Wykonanie:
  • Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Powstałe ciasto należy rozwałkować do grubości 2mm. Następnie Kroimy w grube paski na makaron tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie prze 7 minut.
  • Makaron z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami
  • Składniki:
  • -Garść liści bazylii
  • -50ml śmietanki 30%
  • -3 łyżki oliwy z oliwek
  • -1 łyżka startego parmezanu
  • -5 suszonych pomidorów
  • -2 orzechy włoskie
  • -¼ szklanki wody z makaronu
  • Wykonanie:
  • Bazylię, oliwę, parmezan, śmietankę oraz orzechy miksujemy w blenderze. Makaron wkładamy do garnka razem z pesto i 3 łyżkami wody po makaronie wodą. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Gotowy makaron przekładamy na talerz dodając suszone pomidory.
  •  Makaron ze smardzami
  • Składniki:
  • -Pół garści suszonych grzybów smardze
  • -2łyżki oliwy
  • -2 orzechy włoskie
  • -100ml śmietanki
  • -100ml wody
  • -Łyżka mąki
  • -Sól i pieprz do smaku
  • Wykonanie:
  • Grzyby wkładamy do wody na 15min. Wyjmujemy i odsączamy grzyby, podsmażamy je na oliwie razem z drobno pokrojonymi orzechami. Dodajemy wodę z grzybów, śmietanę oraz mąkę i podgrzewamy do momentu kiedy sos zgęstnieje. Makaron mieszamy z sosem grzybowym i wykładamy na talerz.
  • 8. Kaja Ciąpała
  • Stare Ravioli
  • Odpłynięcie w starość – łódeczka z prosciutto z musem z gorgonzoli
  • Stare Ravioli
  • Składniki
  • farsz:
  • -3 suszone pomidory
  • -4 plastry prosciutto
  • -Garść orzechów włoskich
  • -15g gorgonzoli
  • ciasto:
  • -300 g mąki
  • -3 jajka
  • -¼ łyżeczki soli
  • Wykonanie: Suszone pomidory, prosciutto i orzechy włoskie kroimy na drobną kostkę i mieszamy, dodajemy starty parmezan. Mąkę zagnieść z jajkami i solą. Rozwałkować ciasto. Nałożyć farsz i zlepić. Gotować we wrzącej wodzie 4 minuty. Gotowe ravioli wykładamy na talerz.
  • Odpłynięcie w starość – łódeczka z prosciutto z musem z gorgonzoli
  • Składniki:
  • -4 plastry szynki Prosciutto
  • -20g sera Gorgonzola
  • -200 g Śmietanka 30%
  • Wykonanie:
  • Obrócić foremkę do góry nogami. Na nią nałożyć szynkę tak aby przypominał kształt babeczki. Włożyć do piekarnika i piec do momentu chrupkości szynki w tem200 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ubić śmietankę na sztywną pianę i dodać ser gorgonzolę. Na upieczoną szynkę wykładamy mus ze śmietany i gorgonzoli.
  • 9. Kalina Sójkowska
  • Tarta ala Letka
  • Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • -300g mąki
  • -200g masła
  • -70g cukru
  • -1 jajko
  • Farsz:
  • -2 awokado
  • -cukier do smaku
  • -50g rodzynek
  • -50g orzechów włoskich
  • Wykonanie:
  • Ciasto kruche:
  • Mąkę, masło, cukier i jajko miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy na 10min do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na 5mm i układamy na foremce do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem aby tarta nie rosła. Wkładamy ponownie do lodówki na 10-15 min. Następnie wykładamy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy ryż lub groch aby nie rosła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy przez 15 min. Wyjmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 min. do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy tarte i czekamy do wystygnięcia.
  • Farsz:
  • Awokado miksujemy razem z cukrem. Następnie dodajemy rodzynki oraz orzechy.
  • Na tarte nakładamy farsz. Dekorujemy orzechami i miętą.
  • 10. Mikołaj Kubicki
  • Carbonara jak marzenie
  • Składniki:
  • Ciasto na makaron:
  • -400g mąki pszennej
  • -2 jajka
  • -2 żółtka
  • -odrobina wody
  • -Szczypta soli
  • Sos:
  • -3 żółtka
  • -32 g sera parmezan
  • -20 ml Śmietanki 36
  • -40g szynki serrano
  • -Szczypta soli
  • -Szczypta pieprzu
  • Wykonanie:
  • Makaron
  • Mąkę dajemy na blat kuchenny, dodajemy 2 jajka i 2 ubite razem żółtka, sól oraz pieprz. Gdy ciasto będzie się kruszyć, dodajemy wody, tak aby ciasto nie było zbyt kleiste. Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je i kroimy w podłużne paski. Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez 7 min.
  • Sos:
  • Żółtka mieszamy z 32 g parmezanu oraz dodajemy 20 ml śmietanki 36-%. Dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną na patelni szynkę.
  • Podanie
  • Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowy makaron wyjmujemy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
  • 11. Nadia Paździur
  • Makaron w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
  • Składniki
  • ciasto:
  • -400 g mąki pszennej
  • -4 jajka
  • -Szczypta soli
  • Składniki na sos:
  • -10 suszonych pomidorów
  • -Łyżka oliwy z oliwek
  • -Szczypta soli
  • -Szczypta pieprzu
  • -330 ml śmietany 30%
  • -5 orzechów włoskich - rozdrobnić
  • Dodatki do makaronu:
  • -3 łyżeczki startego parmezanu
  • -3 listki bazylii
  • -2 orzechy włoskie rozdrobnione
  • Wykonanie:
  • Makaron
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek do którego dajemy jajka i szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i zostawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło. Następnie wałkujemy ciasto przez maszynkę, aby było jak najcieńsze. Kroimy na paski Tagliatelle. Całość posypujemy mąką i gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut.
  • Sos:
  • Na patelnię wylewamy oliwę i czekamy aż się rozgrzeje. Następnie dodajemy pokrojone, suszone pomidory. Kiedy wszystko się podsmaży, zalewamy śmietanką. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieję.
  • Makaron dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu i mieszamy. Wykładamy makaron na talerz i dodajemy starty parmezan, listki bazylii i pokrojone orzechy włoskie.
  • 12. Emilia Dymek
  • Tartaletki z Włoch
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • -3 żółtka
  • -100 g. masła schłodzonego
  • -300 g mąki
  • -Szczypta soli
  • Nadzienie:
  • -4 plastry szynka serrano
  • -50g parmezanu
  • -Garść orzechów włoskich
  • -1 Jajko
  • -30 ml mleka
  • -30 ml śmietany 30%
  • Wykonanie:
  • Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy żółtka, posiekane masło i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  • Foremki smarujemy masłem, wykładamy ciastem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 min. Kroimy ser, szynkę i orzechy. Następnie w misce mieszamy mleko, jajko i śmietanę do momentu uzyskania jednolitej masy. Upieczone tartaletki napełniamy farszem zalewamy powstałym sosem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. Upieczone tartaletki ozdabiamy listkami bazylii
  • 13. Julia Bednarczyk
  • Makaron w sosie śmietanowo serowym z szynką serrano
  • Tartaletka z musem z bakalii i orzechów włoskich
  • I Makaron w sosie śmietanowo serowym z szynką serrano
  • Składniki:
  • Makaron:
  • -1 jajko
  • -1 żółtko
  • -200 g mąki
  • -Szczypta soli
  • Sos:
  • -250ml śmietany 18%
  • -150g parmezanu
  • -1 ząbek czarnego czosnku
  • -1-2 łyżki mąki 
  • -Szynka serrano
  • -2 łyżki mleka
  • -Szczypta soli
  • -Szczypta pieprzu
  • Wykonanie:
  • Makaron:
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie do momentu aż będzie elastyczne. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Następnie tniemy można makaron w paski. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok.5 min.
  • Sos:
  • Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy masło, mleko czosnek, przyprawy i mąkę do zagęszczenia. Gdy sos się zagęści dodajemy ser i pokrojoną szynkę serrano.
  • Gotowy sos mieszamy z makaronem i wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem.
  • Tartaletka z musem z bakalii i orzechów włoskich
  • Składniki:
  • Ciastko na tartaletkę
  • -300 Mąka
  • -Szczypta soli
  • -1-2 łyżki cukru
  • -1 jajko
  • -200g masła
  • Mus z bakalii i orzechów włoskich:
  • -150g bakalii
  • -100g orzechów włoskich
  • -75g cukru
  • -10ml mleka
  • -25 g masła
  • Wykonanie:
  • Ciasto:
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier, masło i sól. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i przekładamy do foremek i pieczemy w 185 stopniach przez 20 minut.
  • Mus bakaliowo-orzechowy
  • Do blendera wsypujemy bakalie, orzechy, masło i mleko. Wszystko miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Nakładamy mus do tartaletki i pieczmy w 180 stopniach przez 10 min. Gotowe tartaletki wykładamy na talerz.
  • 14. Martyna Trojanowska
  • Ravioli- Starość nie radość
  • Ravioli z farszem z dojrzewającej szynki, parmezanu i gorgonzoli, masłem ziołowym, guacamole i suszonymi pomidorami.
  • Składniki:
  • -350g mąki pszennej
  • -2 jajka
  • -1 żółtko
  • -Szczypta soli
  • -50 ml ciepłej wody
  • -6 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • -1 ząbek czarnego czosnku
  • -150g sera typu grana padano
  • -40g sera gorgonzoli
  • -Sól i pieprz do smaku
  • -2 duże łyżki śmietany
  • -3 gałązek różnych ziół np. natka pietruszki, bazylia, kolendra
  • -100g masła
  • -Jedno duże awokado
  • -5 suszonych pomidorów
  • Wykonanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 2 jajka , żółtko , sól i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy wodę aż uzyskamy gładkie ciasto. Ciasto odkładamy na 20 min i przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy starty parmezan , pokrojoną w małą kostkę szynkę , gorgonzolę , śmietanę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto wałkujemy i kroimy w kwadraty o podobnym kształcie. Na kwadraty wykładamy mała ilość farszu i przykrywamy drugim płatem ciasta. Gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło ,zioła i czekamy, aż do roztopienia się masła. Do blendera dodajemy awokado, suszone pomidory i miksujemy. Wykładamy ugotowane ravioli na talerz i dodajemy sos z ziół i awokado.
podziel się:

Pozostałe wiadomości