- Kaja Ciąpała
- Żeberka teryiaki
- Składniki:
- -Żeberka wieprzowe
- Marynata:
- -5 łyżek sosu teryiaki
- -2 i pół łyżki sosu sojowego
- -Łyżka posiekanego szczypiorku
- -Pół łyżeczki posiekanych papryczek chili
- -Pół łyżeczki sosu rybnego
- -1 łyżeczka oleju sezamowego
- -3 łyżki cukru brązowego
- -2 łyżki sezamu
- Krążki z ziemianka:
- -4 całe ziemniaki
- -sól, pieprz
- -Zioła (opcjonalnie)
- Pak-choi:
- -1 główka kapusty pak-choi
- -1 łyżka sosu teryiaki
- -1 łyżka sosu sojowego
- -1 łyżeczka sosu ostrygowego
- Wykonanie:
- Żeberka:
- Wszystkie składniki na marynatę należy podgrzać, tak aby cukier się rozpuścił. Należy uważa
- , aby nie spalić cukru. Żeberka zasypujemy cukrem i solą. Czekamy 10 minut, aż żeberka wypuszczą soki. Myjemy żeberka i wycieramy ręcznikiem papierowym, po czym nacieramy marynatą. Następnie całość wkładamy na 5 minut do lodówki. Żeberka pieczemy w 185 stopniach przez jedną godzinę,
- Krążki z ziemniaka:
- Wyciąć z ziemniaka ringiem małe krążki. Doprawić przyprawami i polać oliwą z oliwek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut. Po tym czasie, przysmażyć z dwóch stron na patelni.
- Kapusta pak-choi:
- Liście pak-choi umyć i osuszyć. Posiekać czosnek i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Wrzucić pak-choi i zalać sosami. Gotować, aż liście zmiękną.
- Na talerz wykładamy upieczone żeberka, krążki z ziemniaka i kapustę pak-choi.
- Gabriel Gwozdowski
- Żeberka jak marzenie
- Składniki:
- -Pół żeberka wieprzowego
- Marynata:
- -2 łyżki musztardy
- -Łyżka ziół prowansalskich
- -Garść szczypiorku
- -2 dymki
- -150ml oliwy z oliwek
- -Sok z połowy limonki
- -Łyżeczka soli
- -Szczypta pieprzu
- Dodatki:
- -Papryka żółta i papryką czerwoną
- -2 ziemniaki
- -1 pomidor
- -2 szalotki
- Oliwa ziołowa :
- -Garść ziół prowansalskich
- -50 mil oliwa
- Wykonanie:
- Żeberko oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Składniki na marynatę mieszamy w misce, następnie umieszczamy w niej mięso na 10 minut. Mięso w marynacie zawijamy w rękaw do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 80 min.
- Ziemniaka kroimy w cienkie plasterki. Paprykę i szalotki polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
- Do blendera wrzucamy zioła prowansalskie i oliwę, Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po wyjęciu żeberek z piekarnika umieszczamy je ba talerzu, układamy pieczone warzywa, dekorujemy ręcznie robiona ziołowa oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gosia Szczęsnowicz
- Przysmak smakosza - Żeberka wieprzowe z chipsami ziemniaczanymi, stekiem z kalafiora, pieczoną marchewką i sałatką
- Składniki:
- -400 g żeberek wieprzowych
- Marynata:
- -Szczypta Soli
- -Łyżeczka cukru
- -150g musztardy
- -160 g miodu
- Dodatki:
- -1,5 łyżeczki curry
- -0,5 szalotki
- -2 ziemniaki
- -Ostra papryczka w proszku
- -0,5 kalafiora
- -3 marchewki
- -świeża kolendra
- -łyżeczka oregano
- -Łyżeczka curry
- -sól, pieprz
- -0,5 kapusta pekińskiej
- -0,5 pomidora
- -1 papryka
- Wykonanie:
- Żeberka
- Żeberka obficie wysmarować cukrem, następnie solą i odłożyć na 10 minut. W tym czasie przygotować marynatę: masło wymieszać z musztardą, dodać curry, sól i pieprz. Z żeberek zmyć sól z cukrem i następnie wysmarować je marynatą. W stawić do piekarnika na 1 h 20 min w temperaturze 185 stopni.
- Dodatki
- Marchewkę położyć na blaszce, polać oliwą, dodać zioła prowansalskie, curry, sól, pieprz, oregano i świeżą kolendrę. Piec 30 minut w 185 stopniach.
- Sałatę pekińską posiekać, wrzucić do miski, pomidor pokroić dodać do sałaty, paprykę pokroić i dorzucić do reszty.
- Ziemniaki cienko pokroić w plastry, przyprawić ostrą papryczką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Usmażyć na głębokim oleju.
- Różyczki kalafiora pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na patelni do zarumienienia.
- Na talerz wykładamy upieczone żeberka, obok dodajemy upieczone warzywa.
- Martyna Trojanowska
- Żeberka północ -południe
- Żeberka cielęce w marynacie słodko-słonej z ziemniaczanymi rozetkami, grillowaną cukinią i oliwą ziołową
- Składniki:
- -Żeberka cielęce
- -Pęczek Szczypiorku
- -1 szalotka
- -2 łyżki Miodu
- -1.5 łyżki Musztardy
- -Łyżeczka Papryki słodkiej
- -Łyżeczka Papryki ostrej
- -2 łyżeczki soli
- -½ łyżeczki Pieprzu
- -Łyżka oleju sezamowego
- -100g Passaty pomidorowej
- -Łyżka Sosu sojowego
- -Połowa cukinii
- -Odrobina Oliwy z oliwek
- -4 średniej wielkości ziemniaki
- -10 g masła (zimnego)
- -2 łyżeczki cukru
- Wykonanie:
- Żeberka natrzeć łyżeczką soli, cukru i odstawić na 15 minut. Żeberka w soli i cukrze płuczemy i delikatnie osuszamy. Do dużej miski dodajemy posiekany szczypiorek, szalotkę i dodajemy płynny miód, musztardę, paprykę słodką i ostrą , olej sezamowy, passate pomidorową. Wszystkie składniki mieszamy i marynujemy żeberka. Zamarynowane żeberka przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach
- Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy z masłem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy tzw. choinki, które pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 min. Cukinię grillujemy na oliwie i wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zioła prowansalskie blendujemy z oliwą i przecedzamy przez sitko.
- Na talerz wykładamy upieczone żeberka, pieczone choinki z ziemniaków i cukinie, która polewamy oliwą.
- Kornel Mazuruk
- Wygodne żeberka
- Składniki :
- -250 g żeberek cielęcych
- -Łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru
- Marynata
- -3 cebule
- -4 ząbki czosnku
- -5 liści mięty
- -Garść kolendry
- -Łyżkę oleju sezamowego
- -Łyżkę sosu sojowy
- -Łyżeczka oregano
- -Łyżeczka bazylii
- -2 łyżki oliwy
- Sałatka:
- -70 ml oliwy ziołowej
- -2 pomidory
- -Pół ogórka
- -Pół sałaty
- Wykonanie:
- Mięso obsypujemy solą i cukrem -odstawiamy na 5 minut. Następnie myjemy żeberka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wrzucamy posiekaną cebule, ząbki czosnku, miętę, kolendrę. Dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, oregano, bazylię i oliwę. Marynujemy żeberka w powstałej marynacie przez 10 min. Następnie pieczemy żeberka w 180 stopniach przez 70 minut.
- Kroimy pomidory, ogórka i sałatę. Do blendera wrzucamy zioła prowansalskie i zalewamy oliwą, wszystko blendujemy na jednolitą masę. Do pokrojonych warzyw wlewamy oliwę ziołową.
- Oddzielamy upieczone żeberka od kości żeberka. Mięso z żeberek wykładamy na talerz i dodajemy sałatę z oliwa ziołową.
- Zosia Konarska
- Bajeczne żeberka
- Składniki:
- -1 żeberko cielęce
- -1 łyżka cynamonu
- -1 łyżka kminu rzymskiego
- -1 łyżka soli
- -2 łyżki curry
- -70 ml oliwy z oliwek
- -1 łyżeczka pieprzu
- Sałatka:
- -Jeden bakłażan
- -1 cukinia
- -1 szalotka
- -1 papryka
- -Pół kalafiora
- -Łyżeczka soli
- -Pół łyżeczki pieprzu
- -30 mln oleju
- Chipsy z ziemniaków:
- -4 ziemniaki
- -sól do smaku
- -olej do smażenia
- Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso kładziemy na deskę, w misce mieszamy oliwę i wszystkie przyprawy. Mięso marynujemy w zalewie przez 10 minut. Wkładamy do rękawa i pieczemy przez 1 godzinę.
- Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w paski i kładziemy na patelnie grillową i grillujemy. Kalafiora gotujemy do miękkości. Potem wrzucamy go do gorącego oleju i czekamy aż będzie złocisty. Następnie kładziemy go na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, kalafiora rozrywamy na małe kawałeczki. Wsypujemy wszystko do miski i doprawiamy solą i pieprzem.
- Ziemniaki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mandolinie. Wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na złocisty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy solą.
- Na talerz wykładamy upieczone żeberka, obok nakładamy upieczone warzywa i chipsy z ziemniaków.
- Ignacy Jabłoński
- Żeberka wieprzowe z puree ziemniaczanym z chipsami z ziemniaków
- Składniki;
- Mięso:
- -1 żeberko wieprzowe(ok.400-500 g
- -100 g musztardy
- -200 g miodu
- -3 łyżeczki słodkiej papryki
- -pół łyżeczki soli
- Puree ziemniaczane:
- - 4 ziemniaki
- - Łyżeczka soli
- Chipsy:
- -3 ziemniaki
- -papryka słodka wedle uznania
- -niecałe pół łyżeczki soli
- -30 mln oleju
- Wykonanie:
- Wymieszać musztardę z miodem i posmarować żeberka. Posypać je solą i papryką. Włożyć do rękawa i piec 1,15 h w 180 stopniach.
- Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Gotować do miękkości a potem zblendować.
- Ziemniaki pokroić na drobne plasterki i włożyć na gorący olej. Piec do zrumienienia. Wyjąć, odsączyć na papierze z nadmiaru oleju i posypać przyprawami.
- Upieczone żeberka wykładamy na talerz. Obok układamy ziemniaczane puree i chipsy.
- Antek Wasik
- Amerykańscy wędrowcy
- Składniki:
- -żeberka wieprzowe
- -ziemniaki ze skórką 3 sztuki
- -cebula czerwona 2 sztuki
- -sól 3 łyżki
- -pieprz 2 szczypty
- -miód wielokwiatowy 80 gram
- -ketchup 200 gram
- -musztarda Dijon 1 czubata łyżka
- -cukier ok. 100 gram
- -zioła prowansalskie szczypta
- -rozmaryn suszony szczypta
- -papryka ostra szczypta
- -papryka słodka 1 łyżeczka
- -oregano suszone szczypta
- -jajko całe 1 sztuka
- -mąka pszenna 1 szklanka
- -olej do smażenia plus
- -3 łyżki do marynaty
- Wykonanie:
- Żeberka zasypać cukrem i solą. Odstawiamy żeberka na 15 minut . Następnie mieszamy ketchup, musztardę i pozostałą ilość cukru. Dodajemy miód, pieprz i sól.Żeberka myjemy i wrzucamy do marynaty na 10 minut. Przekładamy żeberka do rękawa i pieczemy w 185 stopniach przez 80 minut.
- Ziemniaki myjemy, wrzucamy do gotującej wody na około 15 - 20 minut. Odcedzamy i kroimy na łódeczki. Zioła, paprykę ostrą, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu mieszamy z oliwą. Smarujemy każdego marynatą wykładamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w temp.185 stopni.
- Cebulę kroimy w krążki, posypujemy mąką i zostawiamy na 10 minut.Następnie obtaczać je w roztrzepanym jajku, znowu w mące i wrzucić do rozgrzanego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
- Podanie:
- Żeberka i ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Żeberka kroimy i wykładamy na talerz, obok nich wykładamy łódeczki z ziemniaków i onion ringsy.
podziel się: