Poznajcie mięsne przepisy z 2 odcinka!

MasterChef Junior
MasterChef Junior
W drugiej części w kuchni królowało mięso, a Tomasz Jakubiak pokazał jak zrobić idealne marynaty do żeberek.
MasterChef Junior
MasterChef Junior
  • Kaja Ciąpała
  • Żeberka teryiaki
  • Składniki:
  • -Żeberka wieprzowe
  • Marynata:
  • -5 łyżek sosu teryiaki
  • -2 i pół łyżki sosu sojowego
  • -Łyżka posiekanego szczypiorku
  • -Pół łyżeczki posiekanych papryczek chili
  • -Pół łyżeczki sosu rybnego
  • -1 łyżeczka oleju sezamowego
  • -3 łyżki cukru brązowego
  • -2 łyżki sezamu
  • Krążki z ziemianka:
  • -4 całe ziemniaki
  • -sól, pieprz
  • -Zioła (opcjonalnie)
  • Pak-choi:
  • -1 główka kapusty pak-choi
  • -1 łyżka sosu teryiaki
  • -1 łyżka sosu sojowego
  • -1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • Wykonanie:
  • Żeberka:
  • Wszystkie składniki na marynatę należy podgrzać, tak aby cukier się rozpuścił. Należy uważa
  • , aby nie spalić cukru. Żeberka zasypujemy cukrem i solą. Czekamy 10 minut, aż żeberka wypuszczą soki. Myjemy żeberka i wycieramy ręcznikiem papierowym, po czym nacieramy marynatą. Następnie całość wkładamy na 5 minut do lodówki. Żeberka pieczemy w 185 stopniach przez jedną godzinę,
  • Krążki z ziemniaka:
  • Wyciąć z ziemniaka ringiem małe krążki. Doprawić przyprawami i polać oliwą z oliwek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut. Po tym czasie, przysmażyć z dwóch stron na patelni.
  • Kapusta pak-choi:
  • Liście pak-choi umyć i osuszyć. Posiekać czosnek i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Wrzucić pak-choi i zalać sosami. Gotować, aż liście zmiękną.
  • Na talerz wykładamy upieczone żeberka, krążki z ziemniaka i kapustę pak-choi.
  • Gabriel Gwozdowski
  • Żeberka jak marzenie
  • Składniki:
  • -Pół żeberka wieprzowego
  • Marynata:
  • -2 łyżki musztardy
  • -Łyżka ziół prowansalskich
  • -Garść szczypiorku
  • -2 dymki
  • -150ml oliwy z oliwek
  • -Sok z połowy limonki
  • -Łyżeczka soli
  • -Szczypta pieprzu
  • Dodatki:
  • -Papryka żółta i papryką czerwoną
  • -2 ziemniaki
  • -1 pomidor
  • -2 szalotki
  • Oliwa ziołowa :
  • -Garść ziół prowansalskich
  • -50 mil oliwa
  • Wykonanie:
  • Żeberko oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Składniki na marynatę mieszamy w misce, następnie umieszczamy w niej mięso na 10 minut. Mięso w marynacie zawijamy w rękaw do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 80 min.
  • Ziemniaka kroimy w cienkie plasterki. Paprykę i szalotki polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
  • Do blendera wrzucamy zioła prowansalskie i oliwę, Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Po wyjęciu żeberek z piekarnika umieszczamy je ba talerzu, układamy pieczone warzywa, dekorujemy ręcznie robiona ziołowa oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Gosia Szczęsnowicz
  • Przysmak smakosza - Żeberka wieprzowe z chipsami ziemniaczanymi, stekiem z kalafiora, pieczoną marchewką i sałatką
  • Składniki:
  • -400 g żeberek wieprzowych
  • Marynata:
  • -Szczypta Soli
  • -Łyżeczka cukru  
  • -150g musztardy
  • -160 g miodu
  • Dodatki:
  • -1,5 łyżeczki curry
  • -0,5 szalotki
  • -2 ziemniaki
  • -Ostra papryczka w proszku
  • -0,5 kalafiora
  • -3 marchewki
  • -świeża kolendra
  • -łyżeczka oregano
  • -Łyżeczka curry
  • -sól, pieprz
  • -0,5 kapusta pekińskiej
  • -0,5 pomidora
  • -1 papryka
  • Wykonanie:
  • Żeberka
  • Żeberka obficie wysmarować cukrem, następnie solą i odłożyć na 10 minut. W tym czasie przygotować marynatę: masło wymieszać z musztardą, dodać curry, sól i pieprz. Z żeberek zmyć sól z cukrem i następnie wysmarować je marynatą. W stawić do piekarnika na 1 h 20 min w temperaturze 185 stopni.
  • Dodatki
  • Marchewkę położyć na blaszce, polać oliwą, dodać zioła prowansalskie, curry, sól, pieprz, oregano i świeżą kolendrę. Piec 30 minut w 185 stopniach.
  • Sałatę pekińską posiekać, wrzucić do miski, pomidor pokroić dodać do sałaty, paprykę pokroić i dorzucić do reszty.
  • Ziemniaki cienko pokroić w plastry, przyprawić ostrą papryczką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Usmażyć na głębokim oleju.
  • Różyczki kalafiora pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na patelni do zarumienienia.
  • Na talerz wykładamy upieczone żeberka, obok dodajemy upieczone warzywa.
  • Martyna Trojanowska
  • Żeberka północ -południe
  • Żeberka cielęce w marynacie słodko-słonej z ziemniaczanymi rozetkami, grillowaną cukinią i oliwą ziołową
  • Składniki:
  • -Żeberka cielęce
  • -Pęczek Szczypiorku
  • -1 szalotka
  • -2 łyżki Miodu
  • -1.5 łyżki Musztardy
  • -Łyżeczka Papryki słodkiej
  • -Łyżeczka Papryki ostrej
  • -2 łyżeczki soli
  • -½ łyżeczki Pieprzu
  • -Łyżka oleju sezamowego
  • -100g Passaty pomidorowej
  • -Łyżka Sosu sojowego
  • -Połowa cukinii
  • -Odrobina Oliwy z oliwek
  • -4 średniej wielkości ziemniaki
  • -10 g masła (zimnego)
  •  -2 łyżeczki cukru
  • Wykonanie:
  • Żeberka natrzeć łyżeczką soli, cukru i odstawić na 15 minut. Żeberka w soli i cukrze płuczemy i delikatnie osuszamy. Do dużej miski dodajemy posiekany szczypiorek, szalotkę i dodajemy płynny miód, musztardę, paprykę słodką i ostrą , olej sezamowy, passate pomidorową. Wszystkie składniki mieszamy i marynujemy żeberka. Zamarynowane żeberka przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy z masłem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy tzw. choinki, które pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 min. Cukinię grillujemy na oliwie i wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zioła prowansalskie blendujemy z oliwą i przecedzamy przez sitko.
  • Na talerz wykładamy upieczone żeberka, pieczone choinki z ziemniaków i cukinie, która polewamy oliwą.
  • Kornel Mazuruk
  • Wygodne żeberka
  • Składniki :
  • -250 g żeberek cielęcych
  • -Łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru
  • Marynata
  • -3 cebule
  • -4 ząbki czosnku
  • -5 liści mięty
  • -Garść kolendry
  • -Łyżkę oleju sezamowego
  • -Łyżkę sosu sojowy
  • -Łyżeczka oregano
  • -Łyżeczka bazylii
  • -2 łyżki oliwy
  • Sałatka:
  • -70 ml oliwy ziołowej
  • -2 pomidory
  • -Pół ogórka
  • -Pół sałaty
  • Wykonanie:
  • Mięso obsypujemy solą i cukrem -odstawiamy na 5 minut. Następnie myjemy żeberka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wrzucamy posiekaną cebule, ząbki czosnku, miętę, kolendrę. Dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, oregano, bazylię i oliwę. Marynujemy żeberka w powstałej marynacie przez 10 min. Następnie pieczemy żeberka w 180 stopniach przez 70 minut.
  • Kroimy pomidory, ogórka i sałatę. Do blendera wrzucamy zioła prowansalskie i zalewamy oliwą, wszystko blendujemy na jednolitą masę. Do pokrojonych warzyw wlewamy oliwę ziołową.   
  • Oddzielamy upieczone żeberka od kości żeberka. Mięso z żeberek wykładamy na talerz i dodajemy sałatę z oliwa ziołową.
  • Zosia Konarska
  • Bajeczne żeberka
  • Składniki:
  • -1 żeberko cielęce
  • -1 łyżka cynamonu
  • -1 łyżka kminu rzymskiego
  • -1 łyżka soli
  • -2 łyżki curry
  • -70 ml oliwy z oliwek
  • -1 łyżeczka pieprzu
  • Sałatka:
  • -Jeden bakłażan
  • -1 cukinia
  • -1 szalotka
  • -1 papryka
  • -Pół kalafiora
  • -Łyżeczka soli
  • -Pół łyżeczki pieprzu
  • -30 mln oleju
  • Chipsy z ziemniaków:
  • -4 ziemniaki
  • -sól do smaku
  • -olej do smażenia
  • Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso kładziemy na deskę, w misce mieszamy oliwę i wszystkie przyprawy. Mięso marynujemy w zalewie przez 10 minut. Wkładamy do rękawa i pieczemy przez 1 godzinę.
  • Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w paski i kładziemy na patelnie grillową i grillujemy. Kalafiora gotujemy do miękkości. Potem wrzucamy go do gorącego oleju i czekamy aż będzie złocisty. Następnie kładziemy go na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, kalafiora rozrywamy na małe kawałeczki. Wsypujemy wszystko do miski i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ziemniaki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mandolinie. Wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na złocisty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy solą.
  • Na talerz wykładamy upieczone żeberka, obok nakładamy upieczone warzywa i chipsy z ziemniaków.
  • Ignacy Jabłoński
  • Żeberka wieprzowe z puree ziemniaczanym z chipsami z ziemniaków
  • Składniki;
  • Mięso:
  • -1 żeberko wieprzowe(ok.400-500 g
  • -100 g musztardy
  • -200 g miodu
  • -3 łyżeczki słodkiej papryki
  • -pół łyżeczki soli
  • Puree ziemniaczane:
  • - 4 ziemniaki
  • - Łyżeczka soli
  • Chipsy:
  • -3 ziemniaki
  • -papryka słodka wedle uznania
  • -niecałe pół łyżeczki soli
  • -30 mln oleju
  • Wykonanie:
  • Wymieszać musztardę z miodem i posmarować żeberka. Posypać je solą i papryką. Włożyć do rękawa i piec 1,15 h w 180 stopniach.
  • Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Gotować do miękkości a potem zblendować.
  • Ziemniaki pokroić na drobne plasterki i włożyć na gorący olej. Piec do zrumienienia. Wyjąć, odsączyć na papierze z nadmiaru oleju i posypać przyprawami.
  • Upieczone żeberka wykładamy na talerz. Obok układamy ziemniaczane puree i chipsy.
  • Antek Wasik
  • Amerykańscy wędrowcy
  • Składniki:
  • -żeberka wieprzowe
  • -ziemniaki ze skórką 3 sztuki
  • -cebula czerwona 2 sztuki
  • -sól 3 łyżki
  • -pieprz 2 szczypty
  • -miód wielokwiatowy 80 gram
  • -ketchup 200 gram
  • -musztarda Dijon 1 czubata łyżka
  • -cukier ok. 100 gram
  • -zioła prowansalskie szczypta
  • -rozmaryn suszony szczypta
  • -papryka ostra szczypta
  • -papryka słodka 1 łyżeczka
  • -oregano suszone szczypta
  • -jajko całe 1 sztuka
  • -mąka pszenna 1 szklanka
  • -olej do smażenia plus
  • -3 łyżki do marynaty
  • Wykonanie:
  • Żeberka zasypać cukrem i solą. Odstawiamy żeberka na 15 minut . Następnie mieszamy ketchup, musztardę i pozostałą ilość cukru. Dodajemy miód, pieprz i sól.Żeberka myjemy i wrzucamy do marynaty na 10 minut. Przekładamy żeberka do rękawa i pieczemy w 185 stopniach przez 80 minut.
  • Ziemniaki myjemy, wrzucamy do gotującej wody na około 15 - 20 minut. Odcedzamy i kroimy na łódeczki. Zioła, paprykę ostrą, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu mieszamy z oliwą. Smarujemy każdego marynatą wykładamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w temp.185 stopni.
  • Cebulę kroimy w krążki, posypujemy mąką i zostawiamy na 10 minut.Następnie obtaczać je w roztrzepanym jajku, znowu w mące i wrzucić do rozgrzanego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
  • Podanie:
  • Żeberka i ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Żeberka kroimy i wykładamy na talerz, obok nich wykładamy łódeczki z ziemniaków i onion ringsy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości