MasterChef Junior: Inspirowane wakacjami dania z 7. odcinka

MasterChef Junior: Dania z 7. odcinka
MasterChef Junior: Dania z 7. odcinka
Poznaj przepisy na dania, które przygotowali uczestnicy "MasterChefa Juniora" w 7. odcinku.
MasterChef Junior: Dania z 7. odcinka
MasterChef Junior: Dania z 7. odcinka
MasterChef Junior: Dania z 7. odcinka
MasterChef Junior: Dania z 7. odcinka
MasterChef Junior: Dania z 7. odcinka
+4
Zobacz galerię

Zosia Konarska 

I Tagliatelle carbonara 

II Lody z borówkowo truskawkowe z musem z borówki

I Tagliatelle carbonara 

Składniki:

Sos: 

·      1 filet z łososia

·      400ml śmietanki 30%

·      Sól do smaku 

·      Pieprz do smaku

·      8 pomidorków koktajlowych

Makaron:

·      400g mąki 

·      2 jajka 

·      2 Żółtaka

·      75ml wody 

·      4 g soli

Wykonanie:

Sos: 

Na patelni smażymy łososia. Po usmażeniu dolewamy śmietanką i dodajemy przekrojona na pół pomidorki. Wszystko mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje, a pomidorki staną się miękkie. Doprawiamy sola i pieprzem. 

Makaron: 

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż stanie się sprężyste. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy długie i cienkie nitki makaronu. Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy makaron przez 5 minut, po czym odcedzamy wodę. 

Podanie: 

Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie s sosem i mieszamy. Całość wyciągamy na talerz i ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi. 

II Lody z borówkowo truskawkowe z musem z borówki

Składniki: 

·      7 truskawek  

·      19 borówek

·      3 łyżki cukru 

·      30 ml wody

·      200ml śmietanki 30%

·      Azot

Wykonanie: 

Do garnka wrzucamy owoce, wodę i cukier. Gotujemy, aż owoce puszczą sok i oddzielamy sok od owoców. Sok przelewamy do robota planetarnego z trzepaczką, dodajemy śmietankę i mieszamy, aż sok i śmietanka ostygną. Następnie dodajemy azotu cały czas mieszając do momentu, aż postanie twarda jednolita konsystencja lodów. 

Mus z borówki:

·      70 g borówek 

·      3 łyżki cukru

·      20 ml wody 

Wykonanie: 

Do blendera wkładamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę. 

Podanie: 

Do pucharka wykładamy lody i polewamy musem z borówek. 

Bartosz Daroń

I Śródziemnomorska kąpiel 

II Bananowa rozpusta

I Śródziemnomorska kąpiel 

Składniki: 

Makaron:

·      200g mąki pszennej

·      1 jajko

·      100 ml wody

·      2l wody (do gotowania)

·      2 łyżki soli do gotowania

Sos Rag:

·      15cm selera naciowego

·      1/3 marchewki

·      700 ml passaty pomidorowej

·      mała cebula

·      szalotka

·      300g łopatki wieprzowej

·      1,5 łyżeczki soli

·      Liść kafioru

·      Łyżka ziół prowansalskich

·      Szczypta kminku

·      Ząbek czosnku

·      2 łyżeczki soli

·      2 łyżki oliwy z oliwek

·      60g koncentratu pomidorowego

·      100 ml białego wina wytrawnego

·      6 listków bazylii do ozdoby

·      3 gałązki oregano do ozdoby

·      Łyżka oliwy

·      30g masła

·      40g parmezanu

·      2 łyżeczki oliwy

Wykonanie: 

Makaron: 

Wszystkie składniki przekładamy do miksera planetarnego z końcówką hak i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za mokre albo za suche dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut. Bierzemy część ciasta i wkładamy do maszynki do makaronu. Ustawiamy najgrubszy tryb i zmniejszamy go wraz z grubością ciasta. Podczas wałkowania jeśli ciasto będzie za długie lub za szerokie trzeba odpowiednio je składamy złożyć i oprószamy mąką. Wałkujemy ciasto ok 15 minut. Rozwałkowane ciasto posypujemy mąką i składamy na 4. Kroimy w 1cm pasy. Do zagotowanej, osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy przez 6 minut, po czym odcedzamy. 

Sos Rag

Mięso podsmażamy z solą na oliwie do zbrązowienia. Dodajemy zioła, liść kafiru, cienko pokrojoną marchewkę, seler, 30g koncentratu pomidorowego, czosnek i cebule. Całość podsmażamy. Dodajemy passate pomidorową i wino. Całość gotujemy do odparowania alkoholu. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez 20 minut. W międzyczasie resztę koncentratu podsmażamy na oliwie do momentu zaciemnienia. Na koniec dodajemy do niego sos. 

Podanie: 

Na czarnym talerzu układamy makaron w 2 kółka, polewamy go sosem i posypujemy parmezanem. Na górze każdego kółka nakładamy 3 listki bazylii i wlewamy po łyżeczce oliwy. Cały talerz posypujemy parmezanem i układamy oregano w essy floresy.

II Bananowa rozpusta

Składniki:

·      3 banany

·      400 ml śmietanki 30%

·      15 g Cukru z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker

·      2 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker 5 łyżek cukru

·      80ml mleka

·      1,5 termosu ciekłego azotu

·      1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

·      Limonka

·      7 malin

Wykonanie:

Śmietankę wlewamy do garnka wraz z nasionami wanilii i cukrem waniliowym. Obrane banany kroimy na kawałki i wrzucamy do gotującej się śmietany. Całość przekładamy do miksera kielichowego i dodajemy cukier oraz mleko. Miksujemy do uzyskania galaretowatej konsystencji. Połowę masy przekładamy do miksera planetarnego z końcówką do ubijania. Włączamy średnie obroty i porcjami wlewamy ciekły azot celując w środek miski. Co jakiś czas zgarniamy łyżką zmarzlinę z boków miski. Na tarce na małych oczkach ścieramy czekoladę i skórkę z limonki. 

Podanie:

Lody przekładamy gałkownicą do pucharka, popsujemy czekoladą i skórką z limonki, ozdabiamy malinami. 

Martyna Trojanowska

I Łosoś gotowany na parze z puree z ziemniaków i białych szparagów , popcornem z kaszy gryczanej i oliwą ziołową

II Lody śmietankowo – waniliowe z posypką z białej czekolady, marakują ,truskawkami i szkiełkiem z karmelu

I Łosoś gotowany na parze z puree z ziemniaków i białych szparagów , popcornem z kaszy gryczanej i oliwą ziołową

Składniki:

·      100g filetu z łososia

·      Łyżeczka soli gruboziarnistej

·      ½ łyżeczki pieprzu

·      150g ziemniaków

·      80g białych szparagów 

·      20 ml śmietanki

·      30g masła

·      Parę gałązek bazylii, kolendry i natki pietruszki

·      2 łyżki kaszy gryczanej 

·      Olej do smażenia i oliwy ziołowej

·      Sól i pieprz do smaku

·      Gałązka rozmarynu ,kolendry i bazylii

Wykonanie: 

Fileta z łososia kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy gałązkę rozmarynu, bazylii i kolendry. Na garnek nakładamy koszyk do gotowania na parze i gotujemy ok. 15-20 min . Ziemniaki i szparagi kroimy w mniejsze kawałki przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, śmietanką i gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowania warzywa blendujemy z masłem, dodajemy sól, pieprz do smaku. Do garnka wlewamy olej i nagrzewamy go do temperatury 190 stopi. Wkładamy sitko, wsypujemy kaszę i smażymy do momentu otwarcia się kaszy. Olej studzimy do maksymalnej temperatury 40 stopni i wlewamy do blendera kielichowego z ziołami. Miksujemy i przecedzamy przez sitko.

Podanie: 

Na talerz nakładamy puree, na puree układamy rybę i posypujemy popcornem. Całość skrapiamy oliwą. 

II Lody śmietankowo – waniliowe z posypką z białej czekolady, marakują ,truskawkami i szkiełkiem z karmelu

Składniki:

·      200ml śmietanki 30% 

·      Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker 2 opakowania cukru z wanilią 

·      20 g czekolady

·      Mięta do dekoracji

·      1 marakuja

·      2 duże truskawki

·      30g malin

·      100g cukru

Wykonanie: 

Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy wydrążoną laskę wanilii, cukier z wanilią lekko podgrzewamy i przelewamy do miksera planetarnego. Na średnich obrotach dodajemy azot do uzyskania konsystencji lodów. Następnie przekładamy do zamrażarki. Czekoladę ścieramy na tarce, markuje wydrążamy , truskawki i maliny przekrajamy na pół . Na patelnię wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Przelewamy na sylikonową matę i wkładamy do zamrażarki. Lody przekładamy do pucharka ozdabiamy owocami, posypujemy wiórkami z białej czekolady i nakładamy szkiełko z karmelu. 

Jakub Szafrański

I „Coś ala gyros” 

II Lody kokosowe z białą czekoladą 

I „Coś ala gyros” 

Składniki: 

Tortilla:

·      500g mąki

·      300ml wrzątku

·      5g soli

Kurczak:

·      200ml śmietanki

·      5 łyżek słodkiej papryki

·      100ml oleju

·      20ml oliwy

·      2 filety z kurczaka

·      Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

·      ¼ małej główki kapusty czerwonej

·      ¼ świeżego ogórka

·      Pół marchewki

·      Pół papryki

·      Pół cebuli

·      Sosy tzatziki:

·      300g jogurtu greckiego

·      Pół świeżego ogórka

·      3 ząbki czosnku

·      50ml śmietanki

·      Pieprz i stół do smaku

Wykonanie: 

Tortilla: 

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki o grubości 1-2mm. Opiekamy je na rozgrzanej patelni z 2 stron. 

Kurczak: 

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i tłuczemy na plastry. Śmietankę, paprykę, olej oraz sól, pieprz, mieszamy i dodajemy kurczaka, zostawiamy na 30min. Smażymy na patelni z oliwą przez 3minuty z każdej strony. 

Dodatki: 

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski.

Sos tzatziki: 

Ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach i odsączamy. Resztę składników mieszamy z ogórkiem i doprawiamy.

Podanie:

Na środku tortilli układamy upieczone mięso i pokrojone warzywa, polewamy sosem i zawijamy. 

II Lody kokosowe z białą czekoladą 

Składniki: 

Lody:

·      500ml śmietanki

·      2 tabliczki białej czekolady

·      100g mleczka kokosowego

·      70g wiórków kokosowych

·      Azot

Wykonanie: 

Do blendera planetarnego wlewamy mleczko kokosowe, całość ubijamy na sztywna masę. Dodajemy startą białą czekoladę, wiórki kokosowe i mieszamy. Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo azot, ściągając łyżką powstałe lody z boku. Gotowe lody odkładamy do zamrażarki. 

Podanie: 

Do pucharka wkładamy trzy gałki lodów 

Kaja Ciąpała 

I „Łosoś na leżaku.”

II „Bursztyn w cynamonie”

I „Łosoś na leżaku.”

Składniki: 

·      200 g łososia Sól pieprz 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki sosu sosjowego 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki wody Łyżka soku z limonki Łyżka posiekanej świeżej kolendry Łyżeczka świeżo posiekanego imbiru Pół łyżeczki posiekanej chili 6 listków pak choi 2 brukselki 2 ziemniaki

Wykonanie:

Brukselki i pak choi gotujemy na parze do stopnia al dente. Łososia kroimy na 2 równe części o wadze 100g i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut.Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i wycinamy kształt koła okrągłą foremką. Solimy, pieprzymy i pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości. W osobnym rondelku podgrzewamy sos sojowy, sos teriyaki, wodę, cukier z imbirem, chili i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy świeżą kolendrę, kapustę pak choi i przekrojoną na pół brukselkę. Gotujemy, a następnie smażymy krążki na oleju.

Podanie:

Na talerzu układamy upieczonego łososia, wykładamy upieczone krążki i polewamy przygotowanym sosem. 

II „Bursztyn w cynamonie”

Składniki: 

2 i 1/2 śmietanki kremówki 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker azot Crunch: 10 łyżek cukru, 2 garści posiekanych orzechów włoskich. Lody: Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy nasiona. Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dodajemy cukier, cynamon, nasiona wanilii i zagotowujemy. Powstałą masę studzimy, a następnie przekładamy do miksera planetarnego i na średnich obrotach stopniowo dolewamy azot. Kiedy masa uzyska konsystencje lodów, przekładamy ją do zamrażarki. Crunch: 

Na patelnie wysypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania płynnej bursztynowej masy. Orzechy kroimy na drobne kawałki. Rozkładamy płasko na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem orzechowym. Odstawiamy do lodówki. Wyjąć po ostudzeniu i kruszymy na drobne kawałki. 

Podanie: 

Lody nakładamy do pucharka, posypujemy pokruszonym crunchem. 

Emilka Dymek 

I Łosoś z puree z groszku i mięty w sosie maślano- winnym z frytkami.

II Lody cytrynowe

I Łosoś z puree z groszku i mięty w sosie maślano- winnym z frytkami.

Składniki:

Puree: 

·      Groszek puszka

·      Mięta 

·      Sól

·      Pieprz

·      Śmietanka 30% 100 ml

·      Masło

Filet z łososia:

·      Oliwa do smażenia

·      Sól

·      Cytryna

·      Sos maślano- winny:

·      Wino białe 

·      Masło

·      Sól 

Frytki: 

·      Ziemniaki

·      Sól

·      Olej do smażenia.

Wykonanie: 

Puree:

Zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie z masłem. Wyciągamy, dodajemy miętę, śmietankę, sól, pieprz i blendujemy całość na gładka masę. 

Łosoś: 

Łososia kroimy na równe kawałki i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron. Dodajemy sól i ściągamy z patelni. Usmażonego łososia skrapiamy sokiem z cytryny 

Sos maślano-winny:

Wino redukujemy na rozgrzanej patelni. Dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. 

Frytki: 

Ziemniaków kroimy na kształt frytek i smażymy na głębokim oleju .

Podanie

Nakładamy puree i łososia na talerz, frytki kładziemy obok . Rybę i puree skrapiamy sosem winno- maślanym dekorujemy tymiankiem.

II Lody cytrynowe

Składniki: 

·      Dwie cytryny

·      Szklanka śmietany 30%

·      Pół szklanki cukru

Wykonanie: 

Sok z cytryny wyciskamy i przelewamy przez sitko. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Powstały syrop chłodzimy, dodajemy śmietankę, mieszamy i wkładamy do lodówki. 

Podanie:

Schłodzone lody nakładamy do pucharku. 

Ignacy Jabłoński 

I Dorsz z frytkami i puree z groszku

II Deser lodowy „bomba leśna „

I Dorsz z frytkami i puree z groszku

Składniki: Polędwica z dorsza 400 G Rozmaryn Jajko Mąka Sól Cytryna Masło Zielony groszek Liście mięty

Wykonanie: Dorsza porcjujemy, posypujemy pieprzem i solą , polewamy cytryna i obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na oliwie, w trakcie dokładamy gałązkę rozmarynu i masło. Kiedy masło się roztopi masełkujemy rybę. Groszek gotujemy, przecedzamy, blendujemy. Dodajemy sól i garść mięty. Trzemy cytrynę na tarce na grubych oczkach. 

Podanie: 

Wykładamy puree na talerz na niego dorsza i posypujemy starta cytryną. Obok ryby kładziemy gałązkę rozmarynu.

II Deser lodowy „bomba leśna „

Składniki: Gorzka czekolada min 70% Śmietana 30% 400 ml 200 G borówek Niebieski barwnik 2 krople 200 G Malin 100 G cukru Pół litra ciekłego azotu Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr.Oetker Wiórki z białej czekolady około 10 g 

Wykonanie: Roztapiamy gorzka czekoladę w kąpieli wodnej. Smarujemy formę o przekroju kuli czekoladą i wkładamy do zamrażarki. W tym czasie ubijamy śmietanę i dodajemy pastę waniliowa. Do rondelka wlewamy śmietanę (300g) i podgrzewamy z laską wanilii. Dodajemy borówki i niebieski barwnik. Czekamy, aż borówki puszcza sok. Przelewamy do miksera i ubijamy. Dodajemy azot do momentu uzyskania konsystencji lodów. Do rondelka wrzucamy maliny, dodajemy cukier i mieszać do momentu powstaną musu. 

Podanie: 

Na talerz wykładamy mus malinowy, z formy wyjmujemy czekoladowe półkule. Do jednej części wkładamy lody, a do drugiej połowy wypełniamy bitą śmietaną. Sklejamy kule i dekorujemy świeżą maliną, wiórkami z białej czekolady i listkami świeżej mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Dziś premiera The Traitors. Zdrajcy. Niespodziewane zwroty akcji!

Dziś premiera The Traitors. Zdrajcy. Niespodziewane zwroty akcji!

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?